Kalavská: O alternatívach reformy nemocníc sa ešte bude diskutovať

O alternatívach reformy slovenských nemocníc, o tzv. stratifikácii, sa ešte bude diskutovať. Uviedla to ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru) v pondelok pred rokovaním Hospodárskej a sociálnej rady SR. Zároveň potvrdila, že projekt nebude mať formu ústavného zákona, čo od šéfky rezortu žiadal predseda Smeru Robert Fico.

19.08.2019 10:56 , aktualizované: 12:40
debata (1)

„V súčasnosti ako jeden z bodov na dnešnom rokovaní bude aj stratifikácia,“ povedala Kalavská s tým, že ďalšie kroky podnikne podľa toho, čo prinesie diskusia. Tiež poznamenala, že s Robertom Ficom si „vydiskutovali náležitosti, ktoré si potrebovali vydiskutovať“.

Pripustila, že je zmierená s tým, že reformu poslanci Smeru nepodporia. Ako dodala, cieľom celej stratifikácie bolo pomôcť slovenskému zdravotníctvu, hlavne ústavnej zdravotnej starostlivosti. „Politické vytĺkanie kapitálu, alebo politikárčenie už vonkoncom neprospeje slovenskému pacientovi,“ uzavrela.

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer) pripomenul, že stratifikácia sa nezačína v tomto ani budúcom roku. Myslí si, že stále je dosť času na argumentovanie, analyzovanie a vysvetľovanie. „Možno by sme sa skôr mohli ešte v tomto čase povenovať analýze, čo stratifikácia znamená pre reálny dopad na každú nemocnicu a na každého občana najmä vo vzdialených regiónoch,“ povedal.

Podporu stratifikácii v podobe obyčajného zákona zatiaľ avizovala opozičná SaS. Hnutie Sme rodina sa k návrhu vyjadrí až vtedy, keď bude známa jeho finálna verzia. OĽaNO si myslí, že ak Smer nepodporí návrh vlastnej ministerky, mala by Kalavská podať demisiu. Navrhovaná reforma nemocníc ministerky zdravotníctva by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať.

Projekt by mala ministerka predložiť na rokovanie vlády 21. augusta. V prípade schválenia zákona by nadobudol účinnosť od 1. januára 2024. Dovtedy sa majú súčasné nemocnice pretransformovať na nové typy.

V zdravotníctve má byť na budúci rok viac ako 5,47 mld. eur

V zdravotníctve by na budúci rok malo byť predbežne viac ako 5,47 miliardy eur. Ministerstvo zdravotníctva však chce, aby dal štát na zdravotníctvo viac, a to najmä cez platbu za svojich poistencov, ktorými sú napríklad dôchodcovia či deti, potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

„Ministerstvo zdravotníctva SR do konca augusta pripraví pre Ministerstvo financií SR odhad roku 2019, taktiež návrhy nárastov výdavkov. Samotné rokovania medzi rezortmi budú v priebehu septembra a októbra,“ uviedla Eliášová.

Rezort zdravotníctva žiada v rozpočte pre zdravotníctvo na rok 2020 navýšenie oproti navrhovanému limitu zo strany ministerstva financií navýšenie o viac ako 438 miliónov eur. „Suma navýšenia sa skladá napríklad z platby preddavku za poistencov štátu, a to vo výške viac ako 437 miliónov eur,“ priblížila hovorkyňa.

Podľa jej slov MZ SR vždy robí všetko pre to, aby v rezorte bolo toľko peňazí, koľko reálne potrebuje, tak aby boli pokryté potreby na kvalitnú liečbu pacientov a adekvátne podmienky na prácu pre lekárov, sestry a iných zdravotníckych pracovníkov.

Ministerstvo financií uviedlo, že na otázku odhadu celkovej výšky pre zdravotníctvo na rok 2020 je „predčasné odpovedať“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrea Kalavská #stratifikácia nemocníc #reforma nemocníc