Bomba alebo rozstrieľanie v aute

Rozstrieľanie alebo použitie nástražného výbušného systému. Podľa informácií Pravdy tieto dve možnosti mali zvažovať páchatelia v roku 2018 pri plánovaní vraždy vtedajšieho prvého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.

19.08.2019 19:15
Peter Šufliarsky Foto: ,
Peter Šufliarsky
debata (68)

Z prípravy úkladnej vraždy prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica boli 14. augusta obvinení Alena Zsuzsová, Zoltán Andruskó, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Podľa dozorových prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry si popravy Žilinku a Lipšica mala objednať Zsuzsová prostredníctvom Andruskóa na jeseň 2017 u Szabóa a Marčeka. „K dokonaniu objednaných vrážd nedošlo len zhodou náhod,“ priblížil prokurátor.

K objednávke likvidácie Šufliarskeho malo dôjsť v lete 2018, čin mal byť vykonaný na jeseň. „K usmrteniu Šufliarskeho nedošlo iba v dôsledku zadržania obvinených v súvislosti s úkladnou vraždou nebohého Jána Kuciaka a jeho partnerky,“ doplnil dozorový prokurátor.

„Spôsob vykonania mal vyzerať ako mafiánska poprava,“ priznal sám Šufliarsky. Ako sa Pravda dozvedela, páchatelia chceli na vtedajšieho druhého muža prokuratúry použiť efektný spôsob likvidácie, zvažovali rozstrieľanie auta alebo použitie bomby.

Miestom vraždy malo byť okolie Šufliarskeho domu. Podľa človeka blízkeho vyšetrovaniu pri overovaní výpovede Andruskóa polícia získala kamerové záznamy, ktoré obvinených v okolí zachytili. „Na záznamoch, ktoré boli ešte zachované, bol pohyb ľudí obvinených z Kuciakovej vraždy a potvrdilo sa, že boli na obhliadke terénu,“ prezradil zdroj. „Nemôžem to potvrdiť ani vyvrátiť,“ reagoval Šufliarsky.

Motív plánovaných vrážd dozoroví prokurátori len naznačovali. V prípade Lipšica poukázali na dlhodobo zlé vzťahy s Kočnerom a pripomenuli, že Žilinka viedol niektoré trestné veci, ktoré s Kočnerom súviseli. Aj Šufliarsky motív spája s osobou Mariana Kočnera. Najmä jeho účasť na zabezpečení Kočnerovho zadržania a väzobného stíhania a tiež činnosť vo viacerých trestných veciach, kde rozhodol v Kočnerov neprospech. „Všetko to spolu súvisí. Bol som neovplyvniteľný, nevedeli ma korumpovať ani diskreditovať cez volavky. Nevedeli sa mi dostať pod kožu a preto si museli dať veľkú námahu, aby ma odstránili,“ priblížil dnes radový prokurátor.

Vo funkcii námestníka generálneho prokurátora Šufliarsky skončil práve pre komunikáciu s Kočnerom, aj keď od začiatku tvrdil, že mu iba slušne odpovedal. Dnes výsledok vyšetrovania vníma ako satisfakciu. „Od januára som konzistentne tvrdil, že som nebol jeho človekom a výsledky mojej práce viedli proti nemu a s ním spriazneným osobám. Vznesenie obvinenia a okolnosti, za ktorých malo dôjsť k mojej vražde, mnou tvrdené skutočnosti potvrdzujú,“ zdôraznil Šufliarsky.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #peter šuliarsky