Legislatívna rada schválila Kalavskej stratifikáciu nemocníc v podobe obyčajného zákona

Legislatívna rada vlády odobrila návrh reformy nemocníc, tzv. stratifikácie z dielne ministerstva zdravotníctva. Šéfka rezortu Andrea Kalavská (nominantka Smeru) predložila materiál na rokovanie formou novelizácie súčasnej legislatívy a nie ústavného zákona, ako to od nej žiadal šéf Smeru Robert Fico.

20.08.2019 10:47 , aktualizované: 14:16
debata (4)

Smer už povedal, že návrh v podobe obyčajného zákona nepodporí. Vládny Most-Híd avizoval, že ho podporiť chce. SNS chce počkať na stanovisko Smeru na zasadnutí Koaličnej rady. Podporu stratifikácii v podobe obyčajného zákona zatiaľ avizovala opozičná SaS. Hnutie Sme rodina sa k návrhu vyjadrí až vtedy, keď bude známa finálna verzia. OĽaNO si myslí, že ak Smer-SD nepodporí návrh vlastnej ministerky, mala by Kalavská podať demisiu. ĽSNS vníma nepredloženie v podobe ústavného zákona negatívne.

Navrhovaná reforma nemocníc ministerky zdravotníctva by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať. Projekt by mala ministerka predložiť na rokovanie vlády 21. augusta. Cieľom je podľa ministerstva zabezpečenie kvalitnej a dostupnej ústavnej zdravotnej starostlivosti pre pacienta.

Šéfka rezortu návrh reformy pôvodne predložila ako novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Predseda strany Smer však dal následne šéfke rezortu zdravotníctva podmienku, že takáto zmena sa musí realizovať formou ústavného zákona. Kalavská v nedeľu (18. 8.) oznámila, že tak neurobí. Legislatívna rada vlády sa tak zaoberala jej pôvodným návrhom.

Lekárska komora: Návrh zákona je nedostatočne pripravený

Slovenská lekárska komora (SLK) vyzvala ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, aby stratifikáciu nemocníc nepredložila na rokovanie vlády vo forme ústavného ani obyčajného zákona.

„Váš návrh ústavného zákona ste sama odsúdili a návrh obyčajného zákona nie je dostatočne odborne pripravený na jeho schválenie a uvedenie do praxe,“ informoval prezident komory Marian Kollár.

Kollár tiež vyzval všetky politické strany, ministerstvo zdravotníctva aj predsedu vlády SR Petra Pellegriniho, aby skončili politické ťahanice v tejto téme. Podľa Kollára už ide pri tejto téme o voliča, nie o pacienta. Podľa SLK sa aktuálne vytvorili dva politické tábory. Jedná strana trvá na stratifikácii­formou ústavného, druhá obyčajného zákona. Ani jednu stranu nezaujíma, že ani jeden návrh nie je dostatočne pripravený, konštatoval prezident komory.

Komora pripomenula, že opakovane vyjadrili potrebu stratifikácie, ale tiež svoje odborné výhrady k jej legislatívne predloženému návrhu zákona vrátane už neaktuálneho návrhu ústavného zákona. Komora chcela, aby bol materiál dopracovaný nielen podľa jej pripomienok, ale aj podľa stoviek ďalších. „Sme dnes svedkami toho, že nielen rezort zdravotníctva sa otriasa vo svojich základoch,“ uviedla SLK.

Lekárska komora tiež informovala, že nepovažujú za správne, ak hlavným a zrejme aj jediným kritériom stratifikácie nemocníc má byť ekonomická efektivita. SLK ďalej informovala, že aktuálne nie je za demisiu ministerky zdravotníctva. „Pani ministerka, jediné, čo by mala z nášho pohľadu spraviť, v tejto chvíli, stiahnuť tento zákon, či už ústavný alebo obyčajný,“ dodal Marian Kollár.

Ministerstvo zdravotníctva: Netreba riešiť odchod ministerky

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii uviedlo, že nie je správne zameriavať sa v stratifikácii na odchod šéfky rezortu a odsúvať podstatu problematiky – teda zlepšenie podmienok zdravotníctva a kvalitnejšiu liečbu pre pacientov. „Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská od nástupu do svojej funkcie pracovala na systémovom zlepšení zdravotníctva, pričom nie je zástancom kozmetických a politických riešení,“ uviedlo ministerstvo.

Andrea Kalavská si podľa ministerstva plne uvedomuje, že nie je vhodný čas na prijímanie takých zásadných reforiem, akou je napríklad stratifikácia. „Faktom ale je, že rezort na stratifikácii pracuje dlhodobo a pedantná príprava si vyžadovala svoj čas. Materiál prešiel odbornou ako aj politickou verejnosťou a bol skonzultovaný na všetkých úrovniach,“ konštatovalo ministerstvo.

Ministerstvo pripomenulo, že stratifikácia je prelomová reforma, nesmierne potrebná pre zdravotníctvo. „Pacienti na Slovensku majú 2,5-násobne vyššiu mieru odvrátiteľných úmrtí (oproti krajinám západnej Európy – pozn. red.), teda horšie výsledky v liečbe. Tento rozmer nie je možné riešiť čiastkovo ale systematicky, preto sa na reformu treba pozrieť primárne z odborného, a nie politického pohľadu,“ uviedlo ministerstvo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrea Kalavská #stratifikácia nemocníc