Vallo po stretnutí s Pellegrinim: Vláda sa problémami Bratislavy bude zaoberať na jeseň

Metropola SR by mohla od štátu dostávať každoročne príspevok vo výške niekoľkých desiatok miliónov eur na zabezpečenie povinností hlavného mesta. Na utorkovom stretnutí s predsedom vlády Petrom Pellegrinim (Smer) mu to navrhol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

20.08.2019 14:53 , aktualizované: 17:37
debata (16)

"Hľadáme cesty, ako to urobiť aj bez toho, aby sme museli otvárať zákon o Bratislave, naznačil na krátkom brífingu šéf bratislavskej samosprávy. S Pellegrinim na vyše hodinovom stretnutí hovoril Vallo aj o ďalších témach finančnej pomoci pre hlavné mesto. "Hovorili sme napríklad v tejto súvislosti o zjednodušení prehlasovania trvalého pobytu a vôbec o zreálnení údajov o počte obyvateľov s trvalým pobytom v Bratislave, od ktorého sa odvíjajú daňové príjmy pre mesto. Témou bola aj otázka možného oddlženia mestskej časti Bratislava-Devín, ktorá je v nútenej správe, priblížil Vallo.

Premiér a primátor viedli diskusiu aj o probléme náhradného nájomného bývania, ktoré štát v minulosti preniesol na plecia samospráv a práve v Bratislave to spôsobuje výrazný problém vzhľadom na vysoký počet oprávnených žiadateľov, ceny nehnuteľností i komplikovaný proces realizácie výstavby náhradných nájomných bytov. „Aj vláda cíti tlak a povinnosť vyriešiť náhradné bývanie, ktoré tu ostalo nevyriešené po reštitučných konaniach,“ vyjadril Vallo pocit zo stretnutia s Pellegrinim. „Stretnutie s primátorom Vallom je signálom, že vláda je pripravená pomôcť hlavnému mestu,“ uviedol v mediálnom vyhlásení premiér. Zdôraznil, že hlavné mesto je vstupnou bránou do krajiny, sídlom dôležitých štátnych inštitúcií, preto si zaslúži špeciálny status.

Návrhom možných riešení v jednotlivých oblastiach by sa mal vládny kabinet zaoberať na jednom z jesenných rokovaní. "Dohodli sme sa, že jedno z výjazdových rokovaní bude tu v Bratislave a na ňom sa bude vláda venovať len a len problémom Bratislavy. Dúfam, že výsledkom budú prijaté konkrétne opatrenia, dodal Vallo.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #matúš vallo