Útok v Piešťanoch pre sexuálnu orientáciu: napadnuté ženy sa boja ísť vypovedať

Dve mladé ženy mali cez víkend v Piešťanoch fyzicky napadnúť štyria muži, pričom im vulgárne nadávali, dôvodom mala byť ich homosexuálna orientácia. Na incident upozornil občiansky aktivista Peter Weisenbacher, ktorý už vypovedal na polícii. Za útokom vidí aj nedávne nenávistné slová katolíckych biskupov na adresu LGBT komunity. Polícia sa prípadom nemôže zaoberať, pokiaľ nepozná totožnosť obetí. Poškodené sa boja vypovedať.

21.08.2019 11:58 , aktualizované: 16:45
ženy, lesbičky Foto:
Ilustračné foto.

Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv na sociálnej sieti opísal, ako jeho kamarátka Jana bola so svojou priateľkou Kristínou na výlete v kúpeľnom meste. Blízko centra ich mali napadnúť štyria útočníci. „Jeden mal čierne tričko s portrétom Jozefa Tisa a iný zelenú košeľu s logom Kotleba-ĽSNS, ostatní dvaja podľa popisu napadnutých vyzerali ,tiež ako faškovia'," hovorí Weisenbacher. Dievčatá sa podľa jeho slov mali správať slušne a svoje okolie nijakým spôsobom nepohoršovali. Podľa neho ich muži zbili preto, lebo sú lesby, nič im neukradli. „Keď odchádzali, nechávajúc baby na zemi zbité, krvavé a špinavé, ešte dodali, že sú ,dúhový, satanistický mor slovanstva',“ písal Weisenbacher.

Podľa občianskeho aktivistu ide jednoznačne o homofóbne motivovaný útok. „Považujem to za smutný dôkaz toho, že extrémizácia v spoločnosti postúpila do mimoriadne nebezpečnej fázy a verejne činné osoby ako politici, ale aj biskupi to ďalej napomáhajú svojimi vyjadreniami. Je nehorázne, aby ľudia platení z peňazí daňových poplatníkov, teda aj LGBT občanov, vyvolávali voči nim v spoločnosti nenávisť. Znova musím zdôrazniť, že zákonná úprava spolužitia párov rovnakého pohlavia by vyslala do spoločnosti jasný signál, že LGBT ľudia sú akceptovaná súčasť našej spoločnosti, čo by prispelo aj k zamedzeniu takýchto útokov," hovorí Weisenbacher.

Ten za čin nepriamo obviňuje slovenských biskupov. „Nechcem tvrdiť, že ich zmlátili preto, lebo biskupi niečo povedali. Možno si len chceli udrieť a hľadali vhodný objekt, v každom prípade však šance, že sa takýmto objektom stane rovnakopohlavný pár, biskupi svojimi ohavnými vyhláseniami zvýšili. Presnejšie povedané, dali ľuďom v tričkách s Tisom a zelených polokošeliach „intelektuálne“ zdôvodnenie mlátenia ľudí. Veď to je logické, že keď niekto predstavuje mor a satanizmus, „tak si to zaslúži“, myslí si Weisenbacher. Svojimi slovami naráža na nedávnu sériu vyhlásení zo strany katolíckej cirkvi, ktorú odštartoval poľský biskup Marek Jędraszewski. Ten LGBT komunitu označil za dúhový mor a prirovnal ju ku komunizmu. Český kardinál Dominik Duka zas hovoril o tom, že táto komunita šíri satanistickú agendu. K tejto rétorike sa neskôr pridali aj niektorí slovenskí biskupi, trnavský arcibiskup Ján Orosch Jędraszewskému verejne poďakoval za jeho odvážne slová.

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) konanie páchateľov označila za neprijateľné. „Biskupi sa jednoznačne dištancujú od každého prejavu násilia, pretože je v zásadnom rozpore s evanjeliom. Zároveň vyzývajú všetkých, aby neboli ľahostajní, poskytli pomoc a zastali sa obetí násilia, nech majú akúkoľvek sexuálnu orientáciu," tlmočil slová biskupov Martin Kramara, hovorca KBS.

Konferencia odmieta obvinenia z toho, že biskupi podporujú nenávistné prejavy v spoločnosti. „Nik z biskupov nikdy nevyzýval k prejavom neznášanlivosti či násilia voči osobám, ktoré pociťujú príťažlivosť k rovnakému pohlaviu. Biskupi sa kriticky nevyjadrili k osobám, ale k ideológii, ktorá si kladie za cieľ uskutočnenie revolúcie v oblasti spoločenských zvykov a medziosobných vzťahov,” uviedol Kramara.

Obete piešťanského útoku sa na políciu neobrátili. Dôvodom, prečo chcú zostať v anonymite, má byť podľa občianskeho aktivistu aj naše homofóbne prostredie, jedna z obetí sa bojí rodinných aj pracovných dôsledkov, ktoré by jej medializácia prípadu a zverejnenie totožnosti mohli priniesť. „Opakovane som im vysvetľoval situáciu a navrhoval im, aby to šli nahlásiť, žiaľ, bezúspešne, minimálne nateraz. Musím však zdôrazniť, že sú v zlom duševnom stave a zo skúseností viem, že je to pri obetiach útokov časté," skonštatoval Weisenbacher. Ten už bol podľa vlastných slov vypovedať na polícii, vyzdvihol jej rýchlosť a profesionalitu.

„Polícii sa napriek snahe nepodarilo skutok ani prípadné poškodené osoby stotožniť, preto by sme radi vyzvali prípadných poškodených, aby sa prihlásili na najbližšom policajnom oddelení, prípadne na NAKA, ktorá by predmetný skutok vyšetrovala," avizoval Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #útok #Piešťany #LGBTI+