Fico: Pellegrini môže kandidovať za Smer, ak bude mať záujem

Smer sa nezaoberá kandidačnou listinou. Takto reagoval predseda strany Robert Fico na otázky týkajúce sa premiéra a podpredsedu strany Petra Pellegriniho, o ktorom sa hovorí, že by mohol stranu opustiť a že žiada "čistú kandidačnú listinu" vrátane toho, aby na listine nebol Fico. Šéf Smeru zdôraznil, že rešpektuje Pellegriniho ako predsedu vlády.

21.08.2019 12:02 , aktualizované: 13:20
debata (56)

VIDEO: Pri novinárskych otázkach na možný odchod Pellegriniho zo Smeru použil Fico výrazy ako „nezmysly“ či „nešírte klebety“. Viac si pozrite vo videu TV Pravda.

Video

„Pracujete s nesprávnymi informáciami,“ reagoval Fico na otázku o naštrbených vzťahoch a odchode Pellegriniho. Komunikáciu s premiérom označil za štandardnú a konštruktívnu. „Dnes ráno sme spolu mali tri telefonáty, lebo sme koordinovali spoločné postupy. Predseda strany musí komunikovať s nominantom strany, ktorý je premiérom, to je predsa normálne. Peter Pellegrini je predseda vlády a do tejto funkcie ho nominoval Smer-SD ako podpredsedu strany. Ja ho rešpektujem ako predsedu vlády, ale musíme spolu komunikovať, keďže Smer je sociálno-demokratická strana,“ priblížil svoj súčasný vzťah s premiérom predseda Smeru. „Všetko ostatné sú úplné nezmysly,“ povedal šéf Smeru.

Fico uviedol, že každý, kto je vo významnej funkcii, môže kandidovať v budúcoročných voľbách na kandidátke Smeru. „Ak bude mať premiér Pellegrini záujem, bude zaradený na kandidátku,“ uviedol Fico. Dodal, že je pripravený urobiť rozhodnutia v záujme toho, aby Smer vyhral budúcoročné parlamentné voľby a nemusel by byť ani na čele kandidačnej listiny. „Nepatrím k politikom, ktorí sú presvedčení, že keď založili politickú stranu, tak ju musia aj pochovať,“ povedal Fico.

Predseda Smeru tiež uviedol, že s premiérom Petrom Pellegrinim majú rovnaký postoj k stratifikácii nemocníc. Podľa jeho slov na reformu nemocníc treba celospoločenskú dohodu. „Čakám na technické riešenie, pre ktoré sa premiér rozhodne,“ uviedol Fico, ktorý do toho predsedovi vlády nemieni zasahovať.

Fico reagoval aj na otázky novinárov v súvislosti s aktuálnym stavom vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a s informáciou, že lustrovaní boli aj prokurátori. Povedal, že nechce nič iné, len to, aby si polícia a prokuratúra robili svoju prácu.

„Nech si polícia robí svoju robotu, ja nič iné nechcem,“ reagoval na novinársku otázku.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v pondelok (19. 8.) informoval, že od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vzniklo viac ako desať trestných vecí. Spomenul napríklad lustrácie a sledovanie novinárov, ale aj prokurátorov či pravdepodobné veci súvisiace s protiprávnou činnosťou niektorých predstaviteľov štátnych orgánov.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Peter Pellegrini