Politici si pripomenuli výročie Augusta 1968

Koaliční aj opoziční politici si pripomenuli výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa v roku 1968. Vládny Most-Híd v tejto súvislosti upozorňuje na ruskú propagandu a konšpiračné teórie.

21.08.2019 12:23 , aktualizované: 18:55
UK, okupácia, výročie  Augusta 1968, Peter... Foto: ,
Predseda vlády SR Peter Pellegrini.
debata (113)

Premiér Peter Pellegrini (Smer) si pripomenul výročie na pietnej spomienke pred Univerzitou Komenského (UK), kde boli v roku 1968 zabití traja ľudia. Toto výročie je pripomienkou nášho hrdinstva, ale aj zlyhania. Hrdinstva štátu, ktorý do veľkej miery uveril v silu postaviť sa vopred stanovenému geopolitickému rozdeleniu a vybudovať budúcnosť podľa svojich vlastných predstáv, povedal Pellegrini.

Poukázal aj na to, že udalosti v roku 1968 ukázali množstvo zlyhaní vtedajších vládnych predstaviteľov. „Svojím pragmatickým cynizmom neváhali poskytnúť vpádu vojsk do Československa zdanlivú legitimitu,“ povedal premiér. Podľa Pellegriniho zlyhali aj ľudia, ktorí využili politické zmeny vo svoj prospech a zabudli tak „na sen o lepšej spoločnosti“.

Premiér pripomenul, že história si pamätá len 37 konkrétnych mien ľudí, ktorí sa postavili na odpor tankom Varšavskej zmluvy. Dnes sú tieto zmarené životy výkričníkom riešenia politickej situácie hrubou silou a agresiou, dodal.

Danko považuje rok 1968 silný pre Slovákov

Rok 1968 považuje predseda NR SR Andrej Danko (SNS) za „silný pre Slovákov“. „Bolo veľkou chybou vojsk Varšavskej zmluvy, že tak postupovali,“ povedal Danko a skonštatoval, že mnohí si vtedy mysleli, „že nás ideológia socializmu spája. Opak však bol pravdou“.

Fico: Socializmus s ľudskou tvárou mohol priniesť fantastické výsledky

Ak by sa podarilo realizovať myšlienky „socializmu s ľudskou tvárou“ a Alexandrovi Dubčekovi naplniť ciele reformného procesu Pražskej jari, Slovensko, respektíve Československo, by bolo v súčasnosti podstatne ďalej, ako je dnes Rakúsko. Skonštatoval to predseda strany Smer Robert Fico pri príležitosti 51. výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.

Vo videu na sociálnej sieti Fico pripomenul, že invázia zhatila plány, ktoré rátali s možnosťou slobodného cestovania, dodržiavania ľudských práv, rozvoja malého a stredného podnikania, a zmarila tak možnosť žiť lepší život. „Socializmus s ľudskou tvárou mohol fungovať a mohol priniesť fantastické výsledky,“ upozornil na to Fico, ktorý sa v stredu prišiel pokloniť k hrobu ústrednej postavy reformného procesu v druhej polovici 60. rokov.

Predseda Smeru zároveň vyjadril presvedčenie, že udalosti Pražskej jari a úsilie jej protagonistov prispeli k tomu, že v súčasnosti môžu Slováci žiť v demokratickom štá­te.

Most-Híd upozorňuje na konšpirácie

Vládny Most-Híd v tejto súvislosti upozorňuje na ruskú propagandu a konšpiračné teórie.

„V týchto dňoch, keď spomíname na kolónu sovietskych tankov a obete okupácie, by sme mali apelovať na tých, ktorí znevažujú naše členstvo v Európskej únii. Na tých, ktorí si nevážia ťažko získanú slobodu, neuvedomujú si hodnotu mieru alebo sa stali obeťami konšpiračných teórií a ruskej propagandy. My nezabúdame,“ uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Pripomína, že prirodzená túžba po slobode a dôstojnom živote bola okupačnými vojskami za pomoci zradcov z radov československých politikov potlačená. „Obdobie normalizácie a 20-ročnú neslobodu hodnotíme kriticky. Väčšina z nás nikdy nezabudne na zatvorené hranice, ktoré mnohé rodiny rozdelili, na zásah do ich osobného a profesijného života, na režimom pokrivené ľudské vzťahy. A to všetko len preto, lebo sme sa prihlásili k slobodnej a demokratickej Európe,“ doplnil Bugár.

Nikto nesmie podľa Kisku siahať na našu slobodu

Nikto nesmie podľa bývalého prezidenta a zakladateľa pripravovanej strany Za ľudí Andreja Kisku siahať na našu slobodu. Ako píše na svojom facebookovom profile, „minulosť nezmeníme, 21. augusta 1968 nás obsadili tanky Varšavskej zmluvy. Dlhé roky nás okupovali, naši vtedajší vládcovia im hovorili spojenci. Mnohí naši spoluobčania zomreli počas invázie aj okupácie, ktorá trvala 20 rokov. Sovietske vojská odišli až po Nežnej revolúcii. Cesta k slobode a demokracii bola ťažká a bolo treba priniesť obete. Sloboda a demokracia, v ktorej dnes žijeme, neboli zadarmo. Musíme urobiť všetko preto, aby sme o ne neprišli.“

SaS vyzdvihla odpor ľudu

Históriu pripomína aj opozičná SaS, ktorá vyzdvihla odpor ľudu. „Fakt, že ľud povstal napriek tomu, že ho zradila i vlastná armáda, má obrovskú cenu, pretože dal zmysel našim dejinám a ukázal cestu k slobode a demokracii,“ uviedla SaS vo svojom stanovisku.

Predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia dodávajú, že ak máme v našej histórii vystúpenie proti fašizmu v Slovenskom národnom povstaní v roku 1944, Pražskú jar v roku 1968 a Nežnú revolúciu v roku 1989, „tak sme stále národom, ktorý sa nenecháva donekonečna mrzačiť diktatúrami a má zaslúžené miesto v rodine demokratických štátov“.

OĽaNO okupáciu považuje za obrovský zásah do suverenity štátu

Výročie si pripomína aj opozičné hnutie OĽaNO. Okupáciu štátu cudzími vojskami považuje za „obrovský zásah do suverenity štátu a pokorenie národnej hrdosti“. Šéf klubu OĽaNO Eduard Heger vyzdvihuje odpor ľudí voči okupantom. "Je potrebné uvedomiť si, že skutočnými víťazmi sme my. Slovenská republika je dnes nezávislým štátom, ktorý je chránený pred podobnou agresiou, aká k nám vtrhla v auguste 1968,“ uviedol Heger a zdôraznil, že nesmieme nikomu dovoliť okupovať naše územie. "Buďme radi, že sme súčasťou slobodného demokratického sveta, že žijeme v mieri. Urobme všetko pre to, aby sa to nezmenilo,“ dodal.

Vojská Varšavskej zmluvy začali s inváziou územia Československa v noci z 20. na 21. augusta 1968. Okrem vojakov Sovietskeho zväzu boli súčasťou tzv. operácie Dunaj aj jednotky z Maďarska, Bulharska, Poľska a NDR. V dôsledku okupácie Československa zahynulo viac ako 100 ľudí a stovky obyvateľov boli zranené.

Táto invázia bola najväčšou ozbrojenou akciou v Európe od konca druhej svetovej vojny. Okupácia Československa mala zastaviť, a aj zastavila demokratizačný proces v ČSSR označovaný ako Pražská jar.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #august 1968 #Peter Pellegrini