Žreb prisúdil Námestie SNP na výročie vraždy Kuciaka strane SaS

Nevedeli sa dohodnúť, tak rozhodol žreb zo škatule od topánok. Strana SaS sa sporila s hnutím OĽaNO a iniciatívou Za slušné Slovensko o to, kto na Námestí SNP 21. februára 2020 zorganizuje spomienku na druhé výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Rezerváciu námestia nakoniec vyhrala v unikátnom žrebovaní. Liberáli tak budú mať Námestie SNP vyhradené zhruba týždeň pred predpokladaným termínom parlamentných volieb od ôsmej ráno až do polnoci.

22.08.2019 14:27 , aktualizované: 18:10
pochod za Jána a Martinu, Trenčín Foto: ,
Archívna snímka.
debata (55)

Jedinečná situácia pre vedenie bratislavskej mestskej časti Staré Mesto vznikla nečakane veľkým záujmom o symbolické privlastnenie si spomienky na výročie vraždy. Podľa hovorcu mestskej časti Mateja Števove v stredu ráno ohlásili na miestnom úrade verejné zhromaždenia strana SaS, hnutie OĽaNO a fyzická osoba z iniciatívy Za slušné Slovensko. OĽaNO si objednalo tento priestor aj deň predtým na 20. februára. Zástupcovia strán a iniciatívy prišli na úrad ešte pred jeho otvorením.

Zákon, ktorý upravuje organizáciu verejných zhromaždení, je nastavený v duchu „kto prv príde, ten prv melie“. To znamená, že na rezerváciu námestia netreba žiadne povolenie zo strany miestneho úradu, akciu stačí ohlásiť najskôr šesť mesiacov pred jej termínom. Keďže všetci traja predstavitelia prišli pred úradnými hodinami, nedalo sa určiť, koho oznámenie bolo doručené skôr. Mestská časť nakoniec víťaza žrebovala. Umožnil jej to zákon.

Obyčajní pred žrebovaním svoju žiadosť stiahli v prospech iniciatívy. Do žrebovania tak išli dvaja. Zorganizovala ho komisia, ktorú na tento účel vymenovala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Pritomní boli zástupcovia za OĽaNO a SaS. Jakub Kratochvíl z iniciatívy Za slušné Slovensko sa ospravedlnil. To, že išlo o unikátny výber, bolo zrejmé už od prvého momentu. Predseda komisie spočiatku takmer na nerozoznanie zložil dva papieriky, na ktorých boli uvedené mená uchádzačov. Potom ich preventívne zarovnal a vhodil do kartónovej krabice od topánok. Tú zatvoril a potriasol ňou, aby obsah premiešal. Prísediaci člen komisie nakoniec vybral víťaza.

OĽaNO sa nakoniec cíti ukrivdene, v stanovisku médiám pripomenulo, že ich predstaviteľ prišiel v stredu pred úrad prvý. Hnutiu sa nepáči, že aj napriek tomu zamestnanec miestneho úradu prijal ostatné dve oznámenia. Strana SaS cez svojho hovorcu Róberta Bučeka oznámila, že sa o námestie rada podelí s iniciatívou či ďalšími demokratickými zoskupeniami. „V krátkej dobe budeme s nimi komunikovať,“ do­dal.

Tým, že spomienka vyjde zhruba týždeň pred parlamentnými voľbami, je veľmi pravdepodobné, že SaS a OĽaNO sa snažili námestie získať a pietnu akciu využiť v rámci svojej predvolebnej kampane. Myslí si politológ Jozef Lenč. „Možno trochu prekvapujúci je konečný postoj OĽaNO, ktoré sa rozhodlo stiahnuť a prenechať priestor iniciatíve Za slušné Slovensko. Na druhej strane je prekvapivé aj tvrdohlavé zotrvanie SaS-ky až do žrebovania. Je otázne, do akej miery si liberáli uvedomujú pietnosť danej chvíle a do akej miery sú ochotní ísť tak ďaleko, že pietnu spomienku budú chcieť v konečnom dôsledku využiť vo svoj prospech vo vrcholiacej volebnej kampani,“ mieni politológ.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #vražda novinára Jána Kuciaka #Za slušné Slovensko #SASKA