Pellegrini: Sociálne siete ponúkajú polopravdy

Naše národné povstanie nebolo porazené, hoci ho potlačili nemecké jednotky. S takouto myšlienkou vystúpil v Bratislave na spomienkovom zhromaždení venovanom 75. výročiu vypuknutia ozbrojeného Slovenského národného povstania predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár. „Žiaden zo slovenských veliteľov nebol takým zbabelcom a zradcom,“ pokračoval, „aby podpísal kapituláciu povstalcov, hoci to Nemci od nich aj násilným spôsobom žiadali.“

23.08.2019 16:29
debata (121)
VIDEO: Pozrite si, ako vyzeralo kladenie vencov pri pamätníku SNP v Bratislave. Premiér Peter Pellegrini vyzdvihol aj úlohu Bratislavy v prípravách na vypuknutie povstania.
Video

Slávnostné podujatie sa uskutočnilo na Námestí SNP, ktoré vo svojom príhovore označil predseda vlády Peter Pellegrini za ikonické miesto. Ako ho prítomní doplnili, ide o hlavné námestie celej republiky, kde sa v posledných desaťročia odohrávajú dejinotvorné verejné zhromaždenia.

Premiér vyzdvihol vlastenecký čin dvoch Bratislavčanov Imricha Karvaša a Petra Zaťku, ktorí pod zámienkou ochrany národného pokladu pred leteckým bombardovaním nechali premiestniť do Banskej Bystrice tri miliardy korún, ktoré sa potom využili na vyzbrojenie a činnosť povstaleckej armády vedúcej urputný boj proti nepriateľskej presile.

Obaja rečníci podstatnú časť svojich prejavov venovali „renesancii nenávistnej ideológie“, ktorej šíritelia sa dostali do parlamentu. „Nájdu sa aj u nás ľudia, ktorí sa neštítia velebiť fašizmus, na obdiv sveta vydávajú svoj nacionalizmus a netolerantnosť. Ide o cieľavedomý proces prehodnocovania a stierania objektívnych faktov o druhej svetovej vojne,“ vyhlásil Sečkár.

Podľa Pellegriniho sociálne siete ponúkajú polopravdy popierajúce holokaust a poľudšťujúce fašistickú ideológiu. Vyzval najmä kultúrnu elitu národa, aby sa aktívnejšie zapojila do úsilia o prehlbovanie historickej pamäti hlavne mladej generácie.

Na podujatí sa zúčastnila aj ministerka vnútra Denisa Saková, minister obrany Peter Gajdoš, bratislavský primátor Matúš Vallo, zástupcovia diplomatických misií, ako aj veteráni povstaleckých a oslobodeneckých bojov. Viacerí s paličkou, o barlách, iní podopieraní príbuznými, ale hrdí a vyzdobení radom vyznamenaní si nedali ujsť takúto slávnostnú príležitosť.

Známa partizánka z oddielu Ľudovíta Kukorelliho Anna Bergerová, vojak Červenej a neskôr Svobodovej armády Ján Chudík, partizán z Liptova Karol Kuna či z myjavských kopaníc Samuel Baran…

Nechýbal ani člen trnavskej vojenskej posádky, 93-ročný Štefan Minarovič. Celý šťastný nám oznámil, že sa mu na základe článku o ňom, nedávno publikovanom v Pravde, ozvali Trnavčania a vezmú ho ako čestného hosťa na svoje oslavy SNP. Slzy sa mu tlačili do očí, keď dodal: „Verím, že tam po rokoch ešte stretnem nejakého kamaráta z Povstania.“

© Autorské práva vyhradené

121 debata chyba
Viac na túto tému: #SNP #Peter Pellegrini #Námestie SNP