Gál: Jankovskú odvolám, ak polícia potvrdí jej väzby na Kočnera

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) podá návrh na odvolanie Moniky Jankovskej z pozície štátnej tajomníčky okamžite po tom, ako sa potvrdia neoficiálne informácie. Informoval o tom na sociálnej sieti. Ak bude po nevyvrátiteľnom potvrdení informácií Smer-SD, ktorý Jankovskú nominoval, trvať na jej zotrvaní v pozícii, Gál podľa svojich slov zváži svoje ďalšie pôsobenie vo funkcii ministra.

24.08.2019 14:32 , aktualizované: 19:54
statna tajomnicka Monika Jankovska Foto: ,
Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská.
debata (191)

„V prípade, že príslušné orgány činné v trestnom konaní potvrdia akékoľvek väzby štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej s Marianom Kočnerom, bez zaváhania a akýchkoľvek ultimát najmä od politikov, ktorých osobné stretávanie sa s Kočnerom bolo už dávno preukázané, podám okamžite návrh na jej odvolanie,“ reagoval Gál na výzvu lídra OĽaNO Igora Matoviča na okamžité odvolanie Jankovskej.

Kým vyšetrovatelia informácie nepotvrdia, bude Gál podľa svojich slov rešpektovať prezumpciu neviny a konať uvážene. „Napriek tomu, že štátna tajomníčka je nominantkou strany Smer-SD, v prípade, ak by po nevyvrátiteľnom potvrdení faktov nastali z jej nominujúcej strany akékoľvek snahy o jej zotrvanie vo funkcii, sám zvážim moje ďalšie pôsobenie ako ministra spravodlivosti,“ zdôraznil s tým, že najdôležitejšie je preňho budovať dôveru v justíciu.

Matovič chce odvolanie Jankovskej, v opačnom prípade usporiada protest

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič vyzval ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) a premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) na odvolanie štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej z funkcie. V opačnom prípade plánuje v pondelok (26. 8.) ráno protestné zhromaždenie pred budovou ministerstva. Informoval o tom hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky.

„Štátna tajomníčka Monika Jankovská si cez zašifrovanú komunikáciu, s pocitom, že to nebude nikdy odhalené, vypisovala s človekom obvineným z objednávky vraždy Jána a Martiny,“ zdôraznil Matovič s tým, že tak robila aj v čase, keď bol podnikateľ Marian Kočner obžalovaný a súdený za rôzne podvody a aj keď bol podozrivým z vraždy novinára. Jankovská podľa jeho slov v žiadnom prípade nemôže byť ďalej vo svojej funkcii.

Matovič zdôraznil, že odvolanie Jankovskej má byť bezodkladné. Gálovi a Pellegrinimu dal ultimátum. Ak Jankovskú nestiahnu do nedele (25. 8.) do polnoci, v pondelok ráno o 9.00 h usporiada celodenný verejný protest pred budovou ministerstva spravodlivosti.

Polícia vykonala vo štvrtok (22. 8.) zaisťovacie úkony v trestnej veci týkajúcej sa korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Národná kriminálna agentúra zasahovala v súvislosti so zaistenými správami, ktoré nešpecifikovala. Jankovská polícii odovzdala mobilný telefón, zaisťovacie úkony sa mali týkať aj sudcov okresných a krajských súdov.

Meno štátnej tajomníčky sa malo objaviť v údajnej komunikácii podnikateľa Mariana Kočnera, ktorý je obvinený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

Minister spravodlivosti sa zatiaľ k úkonom súvisiacim s Jankovskou nevyjadruje, aby nezasahoval a nezmaril vyšetrovanie. Podľa slov hovorkyne ministerstva Zuzany Drobovej necháva minister vyšetrovanie plne v kompetencii orgánov činných v trestnom konaní.

191 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Marian Kočner #Igor Matovič #Monika Jankovská #sms komunikácia Mariana Kočnera