Partizánsky chodník viedol zo Skýcova do Zlatna

Po tridsiaty prvý raz kráčali v sobotu Náučným partizánskym chodníkom cez vrchy Tribeča deti, či už skôr vnuci a pravnuci, bojovníkov proti fašizmu, ako aj milovníci turistiky a prírody. Spomienkový pochod zo Skýcova do Zlatna (v párny rok po opačnej trase) sa za tri desaťročia stal najvýznamnejším podujatím Nitrianskeho samosprávneho kraja venovaným Povstaniu.

24.08.2019 17:15 , aktualizované: 25.08.2019 20:24
debata (69)

Obyčajne na ňom nechýba minister obrany, nitriansky župan, niekoľkokrát tu boli aj premiéri, pravda, iba na slávnostnom zhromaždení. Peter Pellegrini ako prvý predseda vlády 12-kilometrovú túru aj osobne absolvoval. Partizánskym chodníkom prešiel aj minister Peter Gajdoš, po tom, čo vystúpil na úvodnom mítingu v Skýcove.

V oboch obciach počas SNP až do jari 1944 pôsobila Nitrianska partizánska brigáda, ako aj viacero samostatných oddielov. Nacisti 16. marca Skýcov prepadli, podpálili a trinásť mužov civilistov odvliekli do koncentračného tábora.

Pochod je spojený s generálporučíkom Jánom Husákom, rodákom zo Sasinkova pri Hlohovci a dlhoročným členom a funkcionárom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB). Ako 20-ročný nastúpil do poddôstojníckej školy a koncom augusta 1944 s celou jednotkou vstúpili do Povstania. „Ján Husák takmer denne chodil ako spojka i s potravinami cez lesy zo Skýcova do Zlatna a späť,“ hovorí Štefan Doskoč, posledný aktívny spoluorganizátor všetkých ročníkov podujatia. „Pochod sa stal jeho srdcovou záležitosťou. Najprv sme usporiadali dva nulté ročníky, potom tzv. prieskumný a roku 1988 oficiálne prvý. Na ňom sa zúčastnilo 45 ľudí, no ich počet sa postupne rozrastal,“ dodáva.

„Tohto roku pochodovalo presne 457 ľudí, je to náš rekord,“ chváli sa tajomníčka Oblastného výboru SZPB v Nitre Anna Zabáková. „Ďalšie desiatky našich, najmä starších, členov pricestovali do Zlatna troma autobusmi. Ocenili sme najmladších a najstarších absolventov pochodu,“ pokračuje, „najmenší bol jednoročný chlapček, samozrejme, išiel s mamičkou, a najstarší 76-ročný veterán z klubu vojenských výsadkárov v Zlatých Moravciach. Ale darčeky dostali aj 15-ročný mládenec, ktorý tu bol na pochode s rodičmi už 15-krát, jeden Angličan a rodina z Česka.“

Na pietnom akte pri pomníku padlým miestnym občanom a 11 sovietskym letcom, ktorí tu zahynuli 22. decembra 1944 po tom, čo ich dva bombardéry zostrelili Nemci, mal príhovor Peter Pellegrini. „Pozývam vás všetkých na ústredné oslavy SNP do Banskej Bystrice,“ zdôraznil, „pozývam aj tých, čo kritizujú, že budú príliš okázalé. Nech to tam povedia priamo do očí posledným žijúcim účastníkom protifašistického hnutia.“

Stanislav Mičev vedie Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Ako sa díva na zahanbujúce výsledky prieskumu vedomostí mladých ľudí, ktorí nevedia určiť rok, v ktorom Povstanie vypuklo, či nevedia, že išlo o prelomovú udalosť našich dejín.

Video

Pellegrini: Viackrát som sľuboval, že raz tou trasou prejdem aj ja

Video

Na pochode zo Skýcova do Zlatna sa pri príležitosti osláv 75. výročia SNP zúčastnilo 457 ľudí

Video

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #75. výročie SNP