Opozičné strany žiadajú odvolanie Jankovskej, tá sa bráni

SaS žiada okamžité odvolanie Moniky Jankovskej z funkcie štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti (MS) SR. Tvrdí to poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Baránik (SaS). Nevidí dôvod, aby premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) čakali na potvrdenie jej väzieb s Marianom Kočnerom.

25.08.2019 18:22 , aktualizované: 20:21
debata (204)

„V zmysle ustanovení zákona o SIS sú ministrovi Gálovi aj ostatným členom vlády poskytované informácie o organizovanej trestnej činnosti a protiústavnej činnosti, ktorých súčasťou nepochybne museli byť aj tie, ktoré sa týkajú Moniky Jankovskej,“ skonštatoval Baránik.

Odkladanie jej odvolania zo strany premiéra označil za „prekrývanie reality na získavanie času pre benefit jeho straníckej kolegyne“. Prípad Jankovskej je podľa jeho slov len špička ľadovca, za potrebné považuje vymeniť ľudí v riadiacich pozíciách štátu.

Poslankyňa Veronika Remišová (nezaradená) doplnila, že premiér svojou nečinnosťou ohrozuje základné funkcie štátu. „Prípad Jankovská nie je zlyhaním jedného človeka, je to symptóm prehnitého nefunkčného systému, ktorý treba zmeniť,“ podotkla a poukázala na zaisťovanie mobilných telefónov viacerých sudcov.

Okamžitý koniec Jankovskej na akejkoľvek politickej pozícii označila za morálnu nevyhnutnosť. Na vyvodenie politickej zodpovednosti podľa nej stačia aj doposiaľ známe informácie.

Podľa mimoparlamentnej strany KDH by mala Jankovská okamžite odstúpiť, v opačnom prípade by mal konať premiér. KDH tvrdí, že v každej normálne krajine by na jej koniec vo funkcii stačili aktuálne informácie. „To najmenej, čo môžeme, ale sme aj povinní urobiť, je vyslať jasný politický signál, že niektoré skutočnosti už nebudú v našej krajine tolerované,“ skonštatovalo KDH.

Odvolanie Jankovskej žiada aj líder OĽaNO Igor Matovič. Ak tak minister a premiér neurobia, v pondelok (26. 8.) od 9.00 h ráno plánuje celodenný protest pred budovou rezortu spravodlivosti.

Pellegrini v sobotu (24. 8.) povedal, že v prípade Jankovskej bude konať, ak sa podozrenia potvrdia. Gál podľa svojich slov okamžite po potvrdení väzieb na Mariana Kočnera podá návrh na jej odvolanie. V prípade ak by strana Smer-SD, ktorá ju do funkcie nominovala, trvala na jej zotrvaní v pozícii, zváži Gál podľa svojich slov zotrvanie vo funkcii ministra.

Polícia vykonala vo štvrtok (22. 8.) zaisťovacie úkony v trestnej veci týkajúcej sa korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Národná kriminálna agentúra zasahovala v súvislosti so zaistenými správami, ktoré nešpecifikovala. Jankovská polícii odovzdala mobilný telefón, zaisťovacie úkony sa mali týkať aj sudcov okresných a krajských súdov.

Meno štátnej tajomníčky sa malo objaviť v údajnej komunikácii podnikateľa Mariana K., ktorý je obvinený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

Jankovská komunikáciu s Kočnerom popiera, podáva trestné oznámenie na Matoviča

Jankovská na sociálnej sieti poprela komunikáciu s Marianom Kočnerom. Vraj sa s ním nikdy nestretla. Naopak tvrdí, že existujú správy, ktoré potvrdzujú komunikáciu Kočnera s Igorom Matovičom, na ktorého sa rozhodla podať trestné oznámenie za ohováranie.

204 debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Jankovská #Veronika Remišová #Alojz Baránik #sms komunikácia Mariana Kočnera #SASKA