Madej k zadržaniu mobilu Jankovskej: Počkáme si na ďalšie konanie polície

Predseda ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Róbert Madej (Smer) sleduje prípad zadržaných mobilných telefónov sudcov a štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti so záujmom. Podľa jeho slov ale vie verejnosť o prípade stále veľmi málo faktov. Uviedol to na otázky novinárov, pričom nechcel posielať komukoľvek odkazy cez médiá. Madej rešpektuje postup polície, ako právnik však nechcel situáciu bližšie komentovať.

26.08.2019 15:00 , aktualizované: 18:14
debata (42)

„Pozerám sa na to s veľkým záujmom a som zvedavý, ako sa to celé bude vyvíjať. Ja som právnik, tak možno odo mňa nedostanete unáhlené závery ako od niekoho iného. Nevieme dostatok informácií a nevieme ani, v akom štádiu je celý proces. Vieme iba o jednom úkone, takže počkáme si na ďalšie konanie," povedal Madej. Štátnej tajomníčke Monike Jankovskej ešte vo štvrtok 22. augusta podvečer zadržali policajti mobilný telefón v súvislosti s možnou komunikáciou s Marianom Kočnerom pomocou aplikácie Threema.

Na otázku, čo by urobil na mieste Moniky Jankovskej, odpovedal tak, že nebude nikomu nič odkazovať cez médiá. „Môžem len zopakovať, že nebudem posielať odkazy. Čas ukáže a verím, že sa skoro dozvieme nové informácie. Vnímam, že pani Jankovská podala trestné oznámenie, ale je to stále málo informácií, ktoré máme a z môjho pohľadu nie sú overené," dodal. Madeja sa novinári pýtali aj na to, či si pamätá obdobný zásah polície voči štátnemu tajomníkovi. „Je to nová situácia, aj voči sudcom a justícii. Vítam konanie polície, pokiaľ vie, čo robí a koná v rámci zákona, budem to plne rešpektovať,“ uzavrel.

Reakcia ministerstva spravodlivosti

Vyvodenie politickej alebo osobnej zodpovednosti a zotrvanie v pozícii je v súčasnosti na rozhodnutí štátnej tajomníčky ministerstva Jankovskej, respektíve jej nominujúcej strany, uviedlo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR.

Rezort vo svojom stanovisku tiež uviedol, že si ctí prezumpciu neviny a plne dôveruje orgánom činným v trestnom konaní. „Preto v tomto štádiu nebude reagovať na nepotvrdené informácie a odmieta pokusy o svoju škandalizáciu a diskreditáciu ako inštitúcie zo strany niektorých politických predstaviteľov,“ doplnila hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová.

Ministerstvo spravodlivosti bude podľa Drobovej naďalej pokračovať v realizácii opatrení za účelom zvýšenia dôvery v spravodlivosť.

Most-Híd: Ak sa potvrdia väzby Jankovskej na Kočnera, Gál ju navrhne odvolať

Ak orgány činné v trestnom konaní dokážu, že štátna tajomníčka komunikovala s obvineným Kočnerom, nemôže zotrvať vo svojej funkcii. Pokiaľ sa preukáže jej blízkosť k obvinenému, minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) podá návrh na jej okamžité odvolanie z funkcie. Uviedol to Most-Híd vo svojom stanovisku, ktorým reagoval na vyjadrenia prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Zdôrazňuje, že rovnako ako prezidentka, aj predstavitelia strany Most-Híd dôverujú vyšetrovateľom a prokurátorom, že v odhalení trestnej činnosti budú postupovať v rovnakom tempe. Most-Híd tvrdí, že vďaka jeho vstupu do súčasnej koalície boli prijaté zákony, ktoré umožnili odkryť oligarchické siete. „Po nástupe Milana Lučanského do funkcie šéfa Policajného zboru sa do väzby dostal aj Marian K. a vyšetrovanie sa pohlo,“ doplnil Most-Híd.

Bugár: Bolo by lepšie, keby Jankovská sama odstúpila

Odchod Moniky Jankovskej z pozície štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti (MS) SR je jej rozhodnutím. Povedal to predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár pred pondelkovou republikovou radou strany.

„Ona sama, keď sa rozhodne, odíde,“ skonštatoval Bugár. V tejto súvislosti podľa jeho slov strana súhlasí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, verí polícii a orgánom činným v trestnom konaní. „Ak sa dokáže, že si písala napríklad s Kočnerom, náš minister ju navrhne odvolať na vláde. Bolo by lepšie, keby sama odstúpila,“ uzavrel Bugár.

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd) skonštatoval, že Jankovská najlepšie vie, s kým a čo si písala. „V prvom rade by ona sama mala zvážiť svoje zotrvanie v tejto funkcii,“ dodal. Jej odvolanie podľa Hrnčiara nie je záležitosťou vlády, ale strany Smer-SD, ktorá ju do funkcie štátnej tajomníčky nominovala.

Kočnera považuje Hrnčiar za „toxickú“ osobu. „Keď si s ním písali politici alebo vysokí štátni funkcionári, nie je to dobrý signál. Každý, kto si s ním písal, by mal vedieť, o čom si s ním písal,“ skonštatoval s tým, že zatiaľ nie je známa celá komunikácia a treba nechať vyšetrovateľov ko­nať.

PS/Spolu: Nestačí vymeniť figúrky vo vláde

"Súhlasíme s pani prezidentkou v tom, že Slovensko sa nachádza na križovatke. V nasledujúcich mesiacoch sa rozhodne, či Kočnerova generácia s prepojeniami naprieč politickými špičkami, oligarchami, políciou, prokuratúrou a justíciou ostane pri moci, alebo príde k zmene. Samozrejme, Monika Jankovská bola súčasťou tejto generácie a jej odchod by mal byť okamžitý.

To však stačiť nebude. Sme presvedčení, že nestačí vymeniť figúrky vo vláde. Slovensko zbavíme oligarchov a mafie iba programom hlbokých zmien systému fungovania štátu. Musíme zaistiť, aby si nemohli opäť kúpiť moc a vplyv.

Sme pripravení urobiť s Kočnerovou generáciou poriadok. Uvedomujeme si však, že ak chceme priniesť skutočnú zmenu, musíme naďalej tvrdo pracovať na programe a na našej ponuke dôveryhodných a čestných ľudí. Iba tak si získame dôveru ľudí v to, že krajinu dokážeme spravovať lepšie."

SaS podporila stanovisko prezidentky

Stojíme za vyjadrením pani prezidentky. Len a len občania si vo voľbách vyberú, či bude pokračovať zničujúce vládnutie Smeru a jeho podrž tašiek prerastené korupčnými a mafiánskymi praktikami alebo túto krajinu vyvedú z krízy odborne zdatní, odvážni a skúsení politici. SaS je pripravená byť súčasťou takejto pozitívnej zmeny na Slovensku.

Jankovská je na plánovanej dovolenku a zatiaľ nereagovala, či odíde zo svojho postu. Okrem Jankovskej vzali policajti mobilné telefóny aj viacerým sudcom či prokurátorom. Prezidentka Čaputová sa v dnešnom vyhlásení vyslovila za odstúpenie Jankovskej z postu štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v reakcii na výzvy na jej odvolanie povedal, že bude konať, ak sa podozrenia potvrdia. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) okamžite po potvrdení väzieb na Mariana Kočnera podá návrh na odvolanie Jankovskej. V prípade, ak by strana Smer-SD, ktorá ju do funkcie nominovala, trvala na jej zotrvaní v pozícii, zváži Gál demisiu.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Jankovská #sms komunikácia Mariana Kočnera