Saková: Lustrácie sú širokospektrálna téma, nie sú len záležitosťou rezortu vnútra

Nezákonné lustrácie sú širokospektrálna téma, netýkajú sa len registrov v rámci Ministerstva vnútra (MV) SR. Povedala to šéfka rezortu vnútra Denisa Saková (Smer-SD) v súvislosti s lustráciami viacerých osôb v policajných registroch, ktoré vyšli na povrch pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa ministerky bude aj do budúcna potrebné riešiť kontrolné mechanizmy v tejto oblasti.

27.08.2019 15:13
debata (8)

„Operatívne sme prijali opatrenia, ktoré sme mohli, v krátkom čase aj so šéfom inšpekcie a s prezidentom Policajného zboru. Problematika lustrácií je však trošku širokospektrál­nejšia,“ skonštatovala Saková. Vysvetlila, že od roku 2006 sa hovorí o informatizácii a digitalizácii spoločnosti.

Ministerstvo vnútra sa podľa jej slov s referenčnými registrami otvorilo iným inštitúciám, ako sú napríklad advokáti či notári. Aj preto bude potrebné lustrácie riešiť do budúcna. „Bude to troška ťažšie, ale, samozrejme, musíme zapracovať aj nejaké postupy a kontrolné mechanizmy na to, aby sme kontrolovali celé široké spektrum ľudí, ktorí s týmito informáciami nakladajú,“ vysvetlila.

Na otázku, či už za svojho predchádzajúceho pôsobenia v rezorte nemala informácie o spolupráci vysokých štátnych predstaviteľov s osobami podozrivými z trestných činov, odpovedala, že sa vždy venovala skôr civilnej časti rezortu. Poukázala na to, že už vtedy sa snažili riešiť prevenciu aj v súvislosti s lustráciami. Na otázku, či sa stretla s Kočnerom, odpovedala, že nie.

kauze lustrácií novinárov je vedené trestné stíhanie pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Prípadom sa zaoberá vyšetrovateľ odboru boja proti korupcii a organizovanej kriminalite inšpekcie ministerstva vnútra. Úrad špeciálnej prokuratúry tiež informoval, že okrem novinárov boli lustrovaní aj niektorí prokurátori.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Denisa Saková #vražda novinára Jána Kuciaka #lustrácie