Polícia, ZVJS a hasiči chcú rovnaké platy pre všetky ozbrojené a záchranné zložky

Odborové zväzy polície, hasičov a príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) žiadajú rovnaké platové podmienky pre všetky ozbrojené a záchranné zložky. Predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu (Smer) poslali otvorený list, v ktorom upozorňujú na nepomer platov a možnú destabilizáciu ozbrojených a záchranných zložiek. Reagovali tak na vládou schválený návrh novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorým by sa mali zvýšiť ich platy.

28.08.2019 10:43 , aktualizované: 16:31
ministerstvo obrany, mo sr, Foto: ,
Sídlo ministerstva obrany na bratislavskej Kutuzovovej ulici.
debata (19)

Premiér Pellegrini reagoval tým, že Ministerstvo obrany (MO) SR si na zvýšenie platov vojakov našetrilo zo svojich financií. Obrátiť sa podľa jeho hovorkyňe Patrície Macíkovej treba na ministerku vnútra Denisu Sakovú (Smer). „Je na pani ministerke Sakovej, aby si túto situáciu odkonzultovala s Ministerstvom financií SR,“ povedala s tým, že ak ministerka nevie ušetriť vo svojom rezorte, môže to skúsiť konzultovať s rezortom financií, aby zistila, kde sú rezervy a poskytla svojim zložkám rovnaké výhody.

Odborové zväzy v liste premiérovi vysvetľujú, že nástupný plat vojakov by mohol byť v prípade odsúhlasenia zmien v ich odmeňovaní parlamentom nepomerne vyšší. Od januára 2020 by podľa ich slov mohli mať so všetkými príslušnými príplatkami policajti plat zhruba o 278 eur menší ako vojaci, príslušníci ZVJS o 305 a hasiči o 376 eur.

Aktívny prístup rezortu obrany chápu a nie sú proti nemu. Obávajú sa však odchodu príslušníkov ich zložiek do armády a toho, že pri nástupe do ozbrojených zložiek štátu si väčšina záujemcov kvôli nepomeru platov vyberie skôr povolanie vojaka. Od vlády podľa svojich slov očakávajú riešenie, ktoré zabráni destabilizácii ostatných ozbrojených a záchranných zložiek štátu.

Saková rokuje s rezortom financií o zatraktívnení podmienok

Ministerka vnútra Saková rokuje s Ministerstvom financií (MF) SR o možnostiach, ako zatraktívniť podmienky pre policajtov a hasičov. Uviedol to v reakcii hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov.

„Ministerke vnútra záleží na tom, aby policajti a hasiči boli za ich každodenné nasadzovanie životov v prospech všetkých občanov SR adekvátne ohodnotení, a najmä aby tieto povolania v konkurencii so súkromným sektorom boli atraktívne,“ skonštatoval Lazarov.

Saková zmeny v platoch vojakov minulý týždeň vo vláde nepodporila. Platy vojakov, policajtov, hasičov a horských záchranárov by sa mali podľa nej riešiť spoločne a za rovnakých podmienok. Dodala vtedy, že v súvislosti s možnosťami zatraktívnenia týchto profesií rokovala aj s MF SR. „Vzhľadom na aktuálny stav verejných financií moje návrhy zatiaľ neboli podporené, nevzdávam sa však a rokujeme ďalej,“ skonštatovala Saková.

Profesionálni vojaci by mohli byť odmeňovaní na základe výkonu funkcie, nie iba za vojenskú hodnosť, ako to bolo doteraz. Predpokladá to návrh novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov schválený vládou SR. Spôsob odmeňovania chce rezort obrany zmeniť aj pre spravodlivosť a lepšiu konkurencieschop­nosť profesie. Verí, že novela zákona vytvára predpoklady na zvýšenie záujmu o vojenské povolanie.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #hasiči #platy #vojaci #ministerstvo obrany #záchranné zložky #ozbrojené sily