ÚVO preveruje projekt nemocnice na Rázsochách

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) preveruje a vyhodnocuje informácie a skutočnosti viažuce sa k zákazke projektu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava v lokalite Rázsochy. "Keďže na úrade momentálne prebieha konanie o námietkach, ktoré ešte nie je právoplatne ukončené, nebude poskytovať ďalšie informácie,“ uviedla hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

28.08.2019 12:03
Razsochy, buranie, pellegrini, Foto: ,
Skelet nemocnice Rázsochy.
debata (6)

Slovenská komora architektov v utorok požiadala úrad, aby zrušil obstarávanie projektu nemocnice na Rázsochách. Ako komora uviedla v tlačovej správe, obrátila sa na úrad, aby začal konanie o preskúmavaní úkonov Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pri vyhlásení verejného obstarávania na zákazku „Komplexná príprava projektu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava v lokalite Rázsochy“.

Predmetom sporného verejného obstarávania je podľa komory architektonické a urbanistické riešenie, projektová dokumentácia a súvisiace projekčné a inžinierske činnosti na stavbu novej Univerzitnej nemocnice na Rázsochách.

„Jediným kritériom MZ na výber projektanta pre návrh najšpičkovejšieho medicínskeho pracoviska na Slovensku je cena. Nie kvalita architektonického riešenia či kvalita a hospodárnosť stavby ani efektívnosť a energetická úspornosť budúcej prevádzky, ale len najnižšia cena. Predpoklad, že výsledkom najlacnejšieho projektu bude to najkvalitnejšie možné riešenie, je prinajmenšom otázny, ak nie úplne scestný. Náklady na samotné projektové práce sú pritom len zlomkom nákladov na realizáciu stavby, pričom ich kvalita je pre celú investíciu rozhodujúca,“ uviedla komora architektov.

Komora tvrdí, že vzhľadom na dôležitosť a charakter Univerzitnej nemocnice na Rázsochách je pre kvalitný výsledok celého procesu prípravy tejto náročnej investície z verejných zdrojov jedinou možnou formou obstarávania súťaž návrhov. „Navyše, vzhľadom na predpokladanú hodnotu zákazky, je takýto spôsob obstarávania pre vyhlasovateľa zo zákona povinný,“ pripomenula komora.

Keďže MZ podľa architektov nevyužilo zákonom stanovený postup, môže ním zvolený postup a metóda viesť k tomu, že úspešný uchádzač – s jediným kritériom najnižšej ceny – neposkytne najhospodárnejšiu a najefektívnejšiu ponuku. Využitie súťaže návrhov podľa komory umožňuje vyhlasovateľovi získať v oblasti architektúry, územného plánovania, stavebného inžinierstva a spracovania dát návrh, ktorý vyberie odborná porota z viacerých návrhov predložených do súťaže návrhov, pričom cena môže byť tiež jedným z kritérií.

Agentúra SITA požiadala o stanovisko ministerstvo zdravotníctva.


VIDEO: Premiér Peter Pellegrini spoločne s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou slávnostne začali búranie priestorov nemocnice na Rázsochách. (Vysielané 13.8.2019)

Video
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rázsochy #Úrad pre verejné obstarávanie