75. výročie SNP: Veľkolepé oslavy pritiahli davy, mestom hrmeli tanky

Preletom leteckej techniky Ozbrojených síl Slovenskej republiky a pietnym aktom kladenia vencov odštartovali v Banskej Bystrici oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP). K niekoľkým tisíckam zhromaždených účastníkov osláv prehovorili prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Andrej Danko, predseda vlády SR Peter Pellegrini a ďalší významní hostia, ktorí vzdali hold bojovníkom povstania.

29.08.2019 10:15 , aktualizované: 19:30
debata (978)

VIDEO: Armáda predviedla to najlepšie, čo má. Banskou Bystricou prešlo 1 500 vojakov a vyše 200 kusov techniky.

Video
Video

Po skončení oficiálnej časti osláv sa davy ľudí premiestnili na Štadlerovo a Štefánikovo nábrežie i k bývalému domu kultúry, aby si vychutnali vojenskú prehliadku, na ktorej sa zúčastnilo viac ako 2 000 profesi­onálnych vojakov, vrátane tých, ktorí obsluhovali vojenskú techniku. Rozdelení boli do 34 pochodujúcich celkov, vrátane dvoch historických. Diváci im spontánne tlieskali. Nad ich hlavami preletela aj najmodernejšia letecká technika.

Účastníci počas slávnostnej vojenskej...
Slávnostná vojenská prehliadka pri príležitosti...
+23Slávnostná vojenská prehliadka pri príležitosti...

Oslavy pritiahli davy

Generálny riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev odhaduje, že účasť len na štvrtkovom dopoludňajšom programe osláv dosiahla vyše 20 000 ľudí. „Myslím si, že cez 20 000 ľudí tu bolo určite. Veľa ich už stálo zoradených popri hlavnom cestnom ťahu, kde od 15.00 h bola naplánovaná slávnostná vojenská prehliadka. Nechceli si pustiť dobré miesto a ani sa im nečudujem. V Banskej Bystrici bola doteraz vojenská prehliadka len raz, pri prvom výročí SNP na námestí. Neboli tam tanky, ale vtedajšie autá, motorky a účastníci Povstania, medzi nimi Francúzi, Juhoslovania, Poliaci, naši vojaci a ďalší,“ konštatoval Mičev.

Na ceremoniáli sa zúčastnili aj zástupcovia diplomatických zborov zo 43 krajín. Na oslavy prišlo už len niekoľko žijúcich účastníkov SNP. Podľa 91-ročného partizána Vladimíra Strmeňa, ktorý ako 17-ročný bojoval v oblasti Kremnických hôr a Turca, v súčasnosti ešte žije 127 účastníkov povstaleckých bo­jov.

Čaputová: Aj dnes by sme mali nájsť silu brániť slobodu a demokraciu

V Slovenskom národnom povstaní (SNP) išlo o všetko, čo je nám drahé a vzácne – o právo na život, právo na slobodu, právo na národnú a štátnu existenciu. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v príhovore na oslavách 75. výročia SNP v Banskej Bystrici. Poďakovala všetkým, ktorí riskovali život v boji za slobodu. Apelovala tiež na odvahu ľudí aj v súčasnosti brániť hodnoty demokratického právneho štátu, slobody, spravodlivosti a ľudskej dôstojnosti.

Prezidentka poďakovala všetkým, ktorí pred trištvrte storočím našli v sebe silu, odhodlanie a odvahu bojovať za zachovanie ľudskosti, za záchranu európskej civilizácie, za svoju vlasť i slobodný život jej obyvateľov. „Veľmi si želám, aby sme aj my, tak ako oni, našli v sebe dostatok sily, odvahy i odhodlania na obranu hodnôt demokratického právneho štátu, slobody, spravodlivosti a ľudskej dôstojnosti. V podmienkach, v ktorých tu a teraz žijeme,“ povedala Čaputová.

VIDEO: Pozrite si prezidentku počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti osláv 75. výročia SNP v Banskej Bystrici.

Video

Slovensko je vďaka SNP podľa prezidentky štát so zakladateľskou protifašistickou a demokratickou tradíciou. „Vďaka Povstaniu ju máme zapísanú v našom národnom i štátnom rodnom liste,“ doplnila. Vyzdvihla, že žijeme v mieri, no napriek tomu sú tu hrozby, ktoré nemožno ignorovať.

„Tak ako každá doba, aj tá dnešná, má svoje vážne hrozby. V porovnaní s povstaleckou generáciou máme to šťastie, že dnes sa nemusíme so zbraňou v ruke brániť proti nacistickej mašinérii usilujúcej o svetovládu. Ale klamali by sme samých seba, keby sme nevideli, že hrozby sú tu stále prítomné a že aj teraz, po 75 rokoch, naliehavo potrebujeme, aby pluralita nebola prekážkou spolupráce,“ poukázala prezidentka. Spolunažívanie a spolupodieľanie sa na budovaní štátu je podľa jej slov možné aj bez toho, aby sa všetci vo všetkom zhodovali.

VIDEO: Riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev je s účasťou na oslavách spokojný.

Video

VIDEO: V areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici nájdu návštevníci aj dobový vojenský tábor a historickú vojenskú techniku.

Video

Danko: Nepodľahnime fašistickému ani liberálnemu extrémizmu

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) varoval na oslavách 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici pred extrémizmom, a tiež pred klamstvami a propagandou. Na jednej strane je tu podľa neho extrémizmus fašistický, na druhej klasicky liberálny. Danko prosí ľudí, aby im nepodľahli. Vo svojom prejave tiež vyzdvihol odvahu a obetavosť tých, ktorí bojovali v SNP. Vyjadril úctu Gustávovi Husákovi.

„Aj dnes stojíme na pomyselnej hranici, keď sa deformujú hodnoty ľudskosti a sme svedkami návratu k extrémistickým ideológiám. Na jednej strane je tu extrémizmus fašistický a na strane druhej klasicky liberálny,“ povedal vo svojom vystúpení Danko. Poukázal, že aj v súčasnosti sú tu ľudia, dokonca v politike, ktorí „prekrúcajú históriu, obliekajú si fašistické uniformy a požívajú dôveru občanov“.

Minister obrany SR  Peter Gajdoš (vľavo) počas...
Veľkolepé oslavy 75. výročia SNP pritiahli davy.
+24Veľkolepé oslavy 75. výročia SNP pritiahli davy.

Zdôraznil, že práve v dnešnej dobe internetu sa nesmieme nechať manipulovať klamstvami vytrhnutými z kontextu. Propaganda a manipulácia sú podľa jeho slov stále prítomné. Ľudí Danko prosí, aby nikdy nezabúdali na to, ako sa dá jednoducho v živote zísť zo správnej cesty. „Aby ste nepodľahli fašistickému, ani liberálnemu extrémizmu. Manipulujú vás a klamú len preto, aby ovládli vaše myslenie a naše milované Slovensko,“ apeloval.

Danko vyzdvihol odvahu a obetavosť tých, ktorí bojovali v SNP. „Mnohí vtedy riskovali a obetovali to najcennejšie – svoj život. Patrí im naša úcta, že neváhali ani sekundu bojovať za slobodu a prebudenie niektorých Slovákov,“ vyhlásil a poďakoval za hrdinstvo „našich 35 priateľských národov“.

Vzdal tiež úctu Gustávovi Husákovi, pripomenul jeho životný príbeh. Považuje ho za výnimočného človeka, plného odhodlania. „Na jeho životnom príbehu sa učme, pozorujme, aké vrtkavé sú medziľudské vzťahy,“ uviedol Danko. Predseda parlamentu pripomína, že svet nie je čiernobiely a že je plný kompromisov.

Extrémisti sú sofistikovanejší a chcú vplývať na mládež, upozornil premiér

Extrémisti prejavujú čoraz väčšiu sofistikovanosť, zjemňujú rétoriku, maskujú ju do tradičných či ľudových hodnôt a pri politických ambíciách sa snažia vplývať najmä na mladých ľudí. Treba ich preto učiť tolerancii a pochopeniu, kam môže dospieť fašizmus, poukázal na to premiér Peter Pellegrini (Smer).

„Vysvetľujme im, že v druhej svetovej vojne bola definitívne porazená ideológia, ktorá sa snažila o ovládnutie sveta a nehanebne určovala, kto je nadčlovek a kto podradná rasa. Či to, kto nemá právo na život. V duchu tohto poučenia sa dnes musíme stavať na odpor každej ideológii, ktorej predstavitelia sa neštítia ničiť všetko, k čomu pociťujú nenávisť,“ povedal Pellegrini. Upozornil, že na sociálnych sieťach sa v súčasnosti otvorene šíria príspevky podnecujúce k násiliu, ktoré klamlivou propagandou vnášajú do spoločnosť chaos a prekrúcajú historické súvislosti.

Zľava v popredí: Predseda vlády ČR Andrej Babiš... Foto: SITA, Jakub Julény
SNP: Oslavy 75. výroèia Zľava v popredí: Predseda vlády ČR Andrej Babiš a predseda vlády SR Peter Pellegrini počas príchodu na oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici.

Podľa Pellegriniho sa nemalo zabúdať, do čoho sa pustili statoční účastníci SNP. „Mnohí z nás si dnes nevedia predstaviť, že sa tvárou v tvár smrti rozhodne niekto povýšiť boj za slobodu a princípy nad svoj vlastný život,“ podotkol. Všetkým, ktorí sa do Povstania akokoľvek zapojili, patrí úcta celej spoločnosti, pripomenul premiér: „Znie to asi najmä pre mladé generácie triviálne, ale v slovenských zákopoch a lesoch sa zomieralo. Nebola to žiadna počítačová hra, ale skutočný zápas o holý život.“

Pripomenul, že naši predkovia sa postavili na odpor aj preto, lebo vedeli, že budúcnosť v neustálom strachu a prenasledovaní sa nedá nazvať životom. Rovnako, že skutočná sloboda tkvie aj v ochote niesť zodpovednosť za budúcnosť, iných a neznámych ľudí. „Nech je pripomienka 75. výročia Slovenského národného povstania predovšetkým vyjadrením našej vďačnosti za obete prinesené pre naše dobro, život a slobodu,“ doplnil premiér.

Aj preto ho obzvlášť mrzia pochybnosti, či je pri príležitosti výročia SNP potrebná bojová prehliadka a financovanie sprievodných podujatí. S tým treba podľa jeho slov prestať.

V areáli Pamätníka Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici sa vo štvrtok o 10.00 h začali celoštátne oslavy 75. výročia SNP preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom kladenia vencov. Do parku pod Pamätníkom SNP si prišli hrdinstvo bojovníkov v SNP uctiť tisícky ľudí, ktorí do mesta pod Urpínom pricestovali z celého Slovenska.

„Je to jeden z posledných rokov, keď si výročie SNP môžeme pripomenúť aj s priamymi účastníkmi. Bude ich tu možno desať – 12, preto sem treba prísť, aby sme vzdali úctu ešte žijúcim účastníkom a rovnako tým, ktorí v boji padli alebo už zomreli,“ konštatoval generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

zväčšiť
mapa, podujatia pri príležitosti 75. výročia SNP, Banská Bystrica

Vojenská prehliadka

Slávnostná vojenská prehliadka sa uskutočnila na Štadlerovom a Štefánikovom nábreží a zúčastnilo sa na nej viac ako 2 000 profesi­onálnych vojakov.

„Som hrdý na našich profesionálnych vojakov, ktorí túto slávnostnú prehliadku úspešne zvládli a vzdali takýmto výnimočným spôsobom hold hrdinom SNP,“ reagoval po skončení minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

Verejnosti sa predstavili hlavné druhy vojenskej techniky Pozemných a Vzdušných síl Ozbrojených síl (OS) SR, ako aj síl pre špeciálne operácie. Návštevníci videli, ako napreduje ich modernizácia.

„Pozemné sily OS SR predstavili tanky T-72, bojové vozidlá pechoty, samohybné kanónové húfnice ShKH 2000 Zuzana, raketomety Modular, ako aj vozidlá Polaris. V prípade leteckej techniky vzdušných síl mali návštevníci príležitosť vidieť stíhacie lietadlá MiG-29, dopravné lietadlo Spartan, vrtuľníky Mi-17, ako aj viacúčelové vojenské vrtuľníky UH-60M Black Hawk,“ spresnila Danka Capáková, hovorkyňa ministerstva obrany.

Celkovo sa na slávnostnej prehliadke predstavilo viac ako 200 kusov vojenskej techniky, vrátane 15 kusov leteckej. Podľa Capákovej na jej prípravu a realizáciu bolo vládou schválených 106 880 eur.

zväčšiť
záchytné parkoviská, Banská Bystrica, 75. výročie SNP

Doprava a obmedzenia

  • uzávera cesty I/66 od 27. augusta od 18. h do 28. augusta 7. h a 29. augusta od 9. h do 22. h – blokovaná časť hlavného mestského ťahu popri rieke Hron. Konkrétne Štadlerovo a Štefánikovo nábrežie – od úrovne obchodného centra Európa po hlavnú železničnú stanicu.
  • od večerných hodín 27. augusta do skorých ranných hodín 28. augusta budú cestovné poriadky na linkách MHD dotknutých uzáverou I/66 upravené. Dňa 29. augusta bude MHD na týchto linkách fungovať formou kyvadlovej dopravy. Všetky zmeny sa dajú nájsť na webovej stránke dopravcov aj mesta Banská – zákaz státia (parkovania) od 27. augusta od 19. h do 29. augusta do 23. h na uliciach Kuzmányho, Cikkerova, Švantnerova, Národná, Kapitulská z dôvodu zobojsmernenia premávky na týchto komunikáciách, náhradné parkovanie pre rezidentov bude na Hronskom predmestí pri malej železničnej stanici (závorové parkovisko za Hronom).
  • 29. augusta uzávera cesty R1 – od sochy ženy známej pod názvom Radosť až po Banskú Bystricu. Odtiaľ smerom na Zvolen bude na R1 fungovať obojsmerná premávka v dvoch jazdných pruhoch.
  • 29. augusta uzávera cesty I/69 – stará cesta od Sliača do Banskej Bystrice.
  • 29. augusta je zákaz vjazdu do ulíc: Kuzmányho, Cikkerova, Švantnerova, Národná a Kapitulská.
978 debata chyba
Viac na túto tému: #SNP #75. výročie SNP #oslavy 75. výročia SNP