Čaputová pre rakúsky Kurier: Slovenská justícia pracuje bohužiaľ nespoľahlivo

Slovenská justícia trpí vážnymi nedostatkami a pracuje, bohužiaľ, nespoľahlivo. V nedeľu zverejnenom rozhovore s rakúskym denníkom Kurier to vyhlásila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

01.09.2019 07:18
debata (656)

Reagovala tak na vyšetrovanie minuloročnej vraždy novinára Jána Kuciaka, ktorá v krajine vyvolala politickú krízu a pád vlády sociálnodemokra­tického premiéra Roberta Fica.

„Justícia pracuje, bohužiaľ, nespoľahlivo,“ povedala Čaputová. „Potrebujeme zodpovednú justíciu. Ako prezidentka mám aspoň posledné slovo pri menovaní sudcov,“ uviedla s tým, že treba prikročiť k reformám.

Agentúra APA poznamenala, že Čaputová je vnímaná ako nositeľka nádeje nadstraníckeho protestného hnutia proti korupcii a zneužívaniu úradov, ktoré vzniklo po Kuciakovej vražde. Slovensko v nadchádzajúcom roku čakajú parlamentné voľby. K presadeniu zmien je podľa prezidentky nevyhnutné, aby sa pred voľbami zjednotila opozícia.

„Čo teraz Slovensko naliehavo potrebuje, je spojenie dobrých síl. Uvidíme, čo voľby v marci 2020 prinesú,“ povedala Čaputová.

V rozhovore prezidentka zodpovedala aj na otázku k odmietavom postoji Slovenska na prijímanie utečencov. Čaputová vyslovila pochopenie pre strach obyvateľov.

„Slovensko nie je cieľovou krajinou utečencov. Dlho sme žili v izolácii, naše obyvateľstvo má tradičný strach z cudzieho. To musím rešpektovať a musím k tomu pristupovať s pochopením,“ povedala. „Mali by sme riešiť príčiny utečenectva, nie následky,“ dodala k téme.

Čaputová v piatok navštívila Rakúsko, kde sa stretla so svojím rakúskym kolegom Alexandrom Van der Bellenem a tiež s kancelárkou Brigitte Bierleinovou.

656 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová