Nové vybavenie aj exkurzie

Nové učebné pomôcky, priestory a zážitky. Základné aj stredné školy, ktoré Pravda oslovila, sú pripravené posunúť svojich žiakov zas o krok ďalej za vzdelaním. Pomôcť by im k tomu malo rozšírenie predmetov, pokusy počas vyučovania, ponuka vzdelávacích výletov.

01.09.2019 12:00
debata

Na Základnej škole Myjava očakávajú v septembri viac detí, učiteľov, ale aj kuchárok. „Vďaka obedom zadarmo sme navýšili počet personálu v školskej kuchyni, peniaze nám navýšil zriaďovateľ školy,“ priblížil Jaroslav Foltín, riaditeľ školy. Kompletnou rekonštrukciou tam prešla telocvičňa, vynovili sa odpady zo školskej jedálne. „Medzi novoty patrí vybudovanie novej knižnice, jazykových učební a zabezpečenie nových učebných pomôcok na výučbu rôznych predmetov,“ vymenoval Foltín. Žiaci sa tak budú učiť v modernejších učebniach biológie, chémie, informatiky a techniky.

Vyučovanie na Základnej škole Železničná v Bratislave sa rozšíri o nový predmet porozumenie svetu. „V ňom sa budeme venovať u žiakov rozvoju čitateľskej, matematickej a prírodovednej gramotnosti,“ vysvetlila Andrea Macháčová, riaditeľka školy. Pribudli nové lavice, tabule aj skrinky. „Vymenili sme 30-ročnú dlažbu vo vstupe do školy za kamenný koberec s bezbariérovým vstupom. Pripravujeme modernú cvičnú kuchynku pre žiakov, v ktorej sa naučia základy prípravy jedál,“ opísala riaditeľka.

Nové počítače, projektory a opravené učebne čakajú na študentov Strednej priemyselnej školy dopravnej vo Zvolene. „V tomto školskom roku budeme tiež rekonštruovať autodielňu a jej vybavenie technikou, diagnostikou a novým automobilom a tiež vybudujeme elektrotechnické laboratórium a učebňu logistiky,“ povedala riaditeľka školy Romana Trnková. Žiakom 2. ročníka v predmete informatika pribudne nový obsah – programovanie Androidov inovatívnou metódou EduScrum, čo je koncepcia podporujúca rozvoj kľúčových kompetencií, akými sú tímová práca, riešenie problémov či tvorivé myslenie.

Na možnosť praxe v zahraničí sa môžu tešiť študenti Strednej odbornej školy podnikania v Prešove. Podľa Antónie Jadušovej, zástupkyne riaditeľa školy, ide o prax na Cypre alebo v Nemecku. Výučba na škole bude už v rekonštruovaných priestoroch. „Počas prázdnin pribudol aj čitateľský kútik vo vestibule školy,“ opísala Jadušová.

Gymnázium Jána Adama Raymana v Prešove sa zas zameria na vedeckosť na vyučovaní, cestovanie a ekológiu. „Na chémii budú učitelia motivovať žiakov na nové bádateľské aktivity vo vynovenom laboratóriu a budeme vyrábať bioplasty,“ naznačila Viera Kundľová, riaditeľka školy. Pre druhákov a tretiakov pribudne nový predmet – informatika v prírodných vedách a matematike. Žiakov plánujú viesť k separovaniu odpadu aj ku kompostovaniu. Naplánované sú výlety do Budapešti, na Bradlo, do Jaslovských Bohuníc a observatória na Lomnickom štíte.

Zmeny na základných a stredných školách

  • Viaceré základné aj stredné školy prešli čiastočnou rekonštrukciou. Školy investovali najmä do budovania modernejších jazykových a prírodovedných učební. Peniaze vyčlenili aj na nové knižnice či čitateľské kútiky. Niektoré z nich nevynechali opravu telocviční, rekonštrukciu podláh alebo zvýšenie bezpečnosti v priestoroch a pred budovou školy.
  • Na žiakov čakajú nové učebné pomôcky, počítače, dataprojektory či tlačiarne.
  • Základné aj stredné školy rozšíria spektrum predmetov. Zamerané budú na zvýšenie čitateľskej, matematickej či počítačovej gramotnosti.
  • Stredné školy pripravujú pre študentov aj množstvo exkurzií a vzdelávacích výletov.
  • Gymnázia aj stredné odborné školy plánujú podporovať študentov, aby za vzdelaním alebo praxou v odbore vycestovali do zahraničia.

Zmeny v legislatíve

  • Tretiaci na základných školách si ako prvý cudzí jazyk už nemusia zvoliť angličtinu. Ako prvú sa môžu začať učiť francúzštinu, nemčinu, taliančinu, ruštinu alebo španielčinu. S angličtinou tak začnú až v siedmej triede.
  • Začínajúcim učiteľom na základných a stredných školách porastie plat o 9,5 percenta. Na výplatnej páske si nájdu približne o 76 eur viac.
  • Novela zákona o výchove a vzdelávaní zakazuje politickú činnosť v školách. Riaditeľ skončí vo funkcii, „ak nezabráni činnosti politickej strany a hnutia a ich propagácii v škole alebo v školskom zariadení“. Zamestnancom školy hrozí pokuta.
  • Zákon o pedagogických zamestnancoch vytvára ochranu učiteľom pred sociálnopatolo­gickými javmi. Stanovuje sa horná hranica veku učiteľa na 65 rokov.
  • Systém kariérového poradenstva na základných a stredných školách sa zmení a posilní. Cieľom je komplexne a kvalifikovane usmerniť žiakov pri výbere povolania, aby deti nesmerovali po základnej škole iba na gymnáziá. Každá škola by mala mať svojho kariérneho poradcu.
  • S účinnosťou od 1. októbra sa zavádza povinnosť odpisov z registra trestov pre všetkých pedagógov, ktorú musia preukázať do 31. mája 2020.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #školy #obedy