Deň otvorených dverí v parlamente prilákal 10 000 návštevníkov, na stožiari vztýčili štátnu vlajku

Ľudia sa poslancov počas nedeľňajšieho Dňa otvorených dverí (DOD) v Národnej rade (NR) SR pýtali najmä na témy, ktoré sa ich dotýkajú v bežnom živote. Politici diskusiu vítajú, prekvapila ich najmä účasť a záujem občanov, prišlo ich okolo 10 000.

01.09.2019 12:13 , aktualizované: 21:32
deň otvorených dverí, vlajka Foto: ,
Na snímke slovenská štátna vlajka, ktorá sa oficiálne po prvý vztýči na stožiar pred budovou Národnej rady Slovenskej republiky v rámci Dňa otvorených dverí (DOD) v parlamente v Bratislave 1. septembra 2019.
debata (250)

„To najdôležitejšie je diskusia s ľuďmi. Na rozdiel od klasických politických diskusií, tieto diskusie s občanmi sú o vecných problémoch, o tom, čo ich naozaj trápi,“ skonštatoval poslanec za Smer Erik Tomáš. Priblížil, že otázky občanov, sa týkali predovšetkým ich bežného života a tém, ktoré sa ich priamo dotýkajú.

Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák dodal, že aj ľudia majú takto možnosť stretnúť politikov. Obe strany si podľa jeho slov môžu vypočuť, čo si o niektorých veciach myslia. „Ten reálny kontakt je veľmi dôležitý,“ povedal. Účasť na DOD vníma pozitívne, potešil ho aj počet návštevníkov v klube SNS.

Návštevníci si prezerajú rokovaciu sálu... Foto: TASR, Pavel Neubauer
deň otvorených dverí, parlment Návštevníci si prezerajú rokovaciu sálu Národnej rady Slovenskej republiky počas Dňa otvorených dverí (DOD) v parlamente v Bratislave 1. septembra 2019.

DOD v parlamente považuje predseda Mosta-Híd Béla Bugár za „trochu zbytočný“. „Myslím si, že NR SR musí byť otvorená vždy pre občanov,“ zdôraznil. Poukázal na to, že mnoho ľudí čaká pred parlamentom v rade a nemusia sa stihnúť dostať dnu. Lepšie by podľa jeho slov bolo robiť to tak, ako sa to robí počas schôdzí, teda formou pravidelných organizovaných skupín.

Pre návštevníkov však aj v klube Mosta-Híd pripravili program. Bugár zdôraznil, že v prvom rade ponúkajú informácie, týkajú sa podľa jeho slov aj návrhov zákonov z dielne Mosta-Híd. Prekvapila ho napríklad podpora zo strany návštevníkov, a to aj vzhľadom na výsledky predvolebných prieskumov.

DOD v parlamente a diskusiu s návštevníkmi uvítali aj opozičné poslanecké kluby. „Ľudia môžu pocítiť blízkosť práce poslanca, môžu sa pýtať niekedy aj ťažké otázky a tak to má byť. Poslanec musí vedieť odpovedať svojim voličom,“ povedal v súvislosti s DOD predseda poslaneckého klubu OĽaNO Eduard Heger, otázky ho podľa jeho slov neprekvapili.

„Ľudia majú možnosť spoznať sa s poslancami v nepracovný deň a popýtať sa ich na všetko možné,“ skonštatoval poslanec za SaS Jozef Rajtár s tým, že aj názory občanov sú podnetné a vždy sa z ich pohľadu na vec dá niečo naučiť. Podľa jeho slov ho prekvapil záujem ľudí o parlament a poslancov.

Vztýčili vlajku

Štátnu vlajku slávnostne vztýčili na stožiar pred budovou Národnej rady (NR) SR. Ceremoniálu sa okrem Danka zúčastnili aj bývalí prezidenti Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič spolu s členmi vlády.

Na snímke slovenská štátna vlajka, ktorá sa... Foto: TASR, Pavel Neubauer
vlajka, deň otvorených dverí, stožiar Na snímke slovenská štátna vlajka, ktorá sa oficiálne po prvý vztýči na stožiar pred budovou Národnej rady Slovenskej republiky v rámci Dňa otvorených dverí (DOD) v parlamente v Bratislave 1. septembra 2019.

„Naša štátna vlajka má tie najkrajšie farby: bielu, modrú a červenú. Tieto farby zosobňujú rovnosť, bratstvo a slobodu,“ priblížil Danko. Podotkol, že vlajka nie je ani hnedá, ani dúhová. Vyzval občanov Slovenska bez ohľadu na národnosť, náboženské i politické presvedčenie, aby sa podieľali na budovaní štátu. Pripomenul tiež 75. výročie Slovenského národného povstania a 30. výročie udalostí z novembra 1989.

Štátna vlajka je podľa jeho slov symbolom všetkých Slovákov. Vyzdvihol dôležitosť budovania zdravého vlastenectva a národnej spolupatričnosti. „Nech Boh chráni každého, kto by na tento stožiar zavesil okrem slovenskej vlajky inú,“ dodal Danko. Poďakoval sa všetkým darcom, ktorí na výstavbu stožiara prispeli financiami a tiež robotníkom, ktorí sa na stavbe podieľali.

Na výstavbu stožiara pred parlamentom vyzbierala Kancelária NR SR všetky potrebné financie na pokrytie prác spojených s výstavbou a inštaláciu stožiara so štátnou vlajkou. Štát tak za práce nezaplatí nič. Konečná suma nákladov je podľa vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana 58.043 eur bez DPH. Na stožiar podľa neho prispelo viac ako 100 prispievateľov a vyzbieralo sa okolo 60 000 eur.

250 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #deň otvoremých dverí