Sulík: Kongresom sa vyventilujeme

Predseda liberálov Richard Sulík vzburu v SaS nevidí. I keď časť straníkov odmieta prísť na septembrový kongres, na ktorom sa bude voliť predseda strany. Zvolal ho samotný Sulík. Nespokojenci v tom význam nevidia, keďže Sulíka potvrdili v líderskej pozícii už v júni. Viacerí vysokopostavení členovia predsedníctva SaS zvolanie septembrového kongresu považujú za nedemokratické rozhodnutie Sulíka a prirovnávajú ho ku kroku totalitného diktátora. Šéf strany tvrdí, že akceptuje iné názory a dúfa, že napriek tomu prídu a napätá atmosféra sa po kongrese vyventiluje.

03.09.2019 06:00
Sulík richard Foto: ,
Richard Sulík.
debata (50)

Podpredsedníčka SaS Jana Kiššová považuje okolnosti snemu za vykonštruované a nedemokratické. Je vaším cieľom, ako tvrdí ona, zabetónovať sa na predsedníckej stoličke na ďalšie štyri roky?

Samozrejme, že nie. Práve naopak, zvolil som najdemokratickejšie riešenie – voľbu predsedu všetkými členmi strany tajnou voľbou. Prihlásiť sa mohol každý člen. U nás, v SaS, sa kritické hlasy akceptujú a vždy si ich vypočujem.

Zvolanie kongresu ste odôvodnili kritikou z vlastných radov, ktorá naznačovala vašu výmenu na čele SaS. Zaznamenali ste takéto informácie?

Áno, a hneď po ich zachytení som ich začal konštruktívne riešiť.

Na mimoriadnom sneme 7. septembra vo Zvolene sa odmietajú zúčasniť viacerí členovia predsedníctva. Zrejme sa nestotožňujú s vaším vysvetlením. Prečo ste snem zvolali narýchlo a bez konzultácie s predsedníctvom strany?

Je dobré právo každého člena zúčastniť sa alebo nezúčastniť, voliť alebo nevoliť. Dôvody sa treba spýtať ich, ja rád uvidím každého člena. Zvolať kongres mesiac pred termínom nepovažujem za narýchlo zvolaný kongres.

Dostali ste list od 46-tich z 200 straníkov, ktorí vás žiadajú o konanie kongresu v riadnom termíne po budúcoročných parlamentných voľbách. Nepresvedčilo vás ani to?

Veľká časť členov, aj tých, ktorí sa podpísali pod nezvolanie kongresu, príde. Som rád, že ako predseda strany mám takúto možnosť a môžem ju využiť.

Čo by vás presvedčiť dokázalo? Keby list podpísalo napríklad 150 straníkov, zmenilo by to niečo?

To je hypotetická otázka. Som v kontakte s väčšinou členov, tí prídu a vo voľbách vyjadria svoj názor. Vždy sa nájdu aj takí, ktorí budú mať iný názor, a to, samozrejme, beriem. Od začiatku vediem stranu tak, aby sa mohol vyjadriť každý.

Viaceré vyjadrenia vašich členov vás opisujú ako iracionálneho, nedemokratického, sebeckého, ako zdroj hašterenia. Budete sa vedieť v strane ešte vrátiť k normálnym vzťahom, alebo sa pre vás niečo zlomilo?

Kongresom sa vyventilujeme a môžeme sa sústrediť na náročnú volebnú kampaň, ktorá nás čaká.

Je v SaS vzbura, alebo ako hodnotíte túto situáciu?

Vzburou by som to nenazýval. Iný názor a kritika je zdravá vec a vážim si ju.

Nemyslíte, že tieto naťahovačky okolo snemu sa môžu prejaviť na preferenciách strany?

Kampaň sa ešte nezačala, vnútrostranícka situácia s tým nesúvisí. Teším sa, ako budeme presviedčať Slovensko o tom, že sme pripravení byť súčasťou zmeny. Ja ako predseda budem garantom tej pripravenosti.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #SASKA