Mazurek už nie je poslancom NR SR. Súd potvrdil jeho vinu

Situácia, ktorú parlament ešte nezažil. Poslanca Milana Mazureka z Kotlebovej ĽS NS odsúdil Najvyšší súd (NS) SR za extrémizmus a vyrubil mu pokutu 10-tisíc eur. Verdikt padol dnes a hneď bol právoplatný, Mazurek následne stratil poslanecký mandát. V Národnej rade ho nahradí spolustraník Milan Špánik. Podľa ľudskoprávneho aktivistu Petra Weisenbachera by historicky prvá strata mandátu poslanca za nenávistné prejavy mala stačiť aj najväčším skeptikom na to, aby sa opäť pokúsili o rozpustenie kotlebovcov.

03.09.2019 09:00 , aktualizované: 18:29
milan mazurek marian kotleba Foto: ,
Milan Mazurek (vpravo) pred odvolacím konaním na Najvyššom súde v sprievode Mariana Kotlebu (uprostred).
debata

Trojčlenný senát Najvyššieho súdu tak dnes sprísnil vlaňajší rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, čo sa týka výšky sankcie. Pôvodná suma bola 5-tisíc eur, teraz je to dvojnásobok. Ak Mazurek pokutu nezaplatí, hrozí mu polročné väzenie. NS SR v utorok zároveň zamietol návrh preškoliť Mazureka o rómskom holokauste, keď to nepokladal za potrebné.

„Prvostupňový súd vykonal dokazovanie správne. Pokiaľ ide o výrok o výške trestu, tak odvolací súd skonštatoval, že finančný trest vo výške 5000 eur je neprimerane nízky v porovnaní s majetkovými pomermi poslanca,“ zdôvodnil predseda senátu Peter Paluda. Senát tak zamietol odvolanie Mazureka, ako aj odvolanie špeciálneho prokurátora, ktorý žiadal prísnejší trest.

V zmysle zákona automaticky pri vyrieknutí takéhoto rozsudku od jeho právoplatnosti zaniká mandát príslušnému poslancovi, a v tomto prípade pánovi Mazurekovi, uviedol predseda mandátovo – imunitného parlamentného výboru Juraj Blanár (Smer). Vzhľadom na to, že sa jedná o rozsudok Najvyššieho súdu SR, neprichádza do úvahy odkladný účinok právoplatnosti v prípade, že by sa Mazurek odvolal napríklad na Európsky súd pre ľudské práva, dodal Blanár.

O peňažný trest nešlo

Podľa slov predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu nešlo o trest vo výške 5 000 alebo 10-tisíc eur, ale o stratu poslaneckého mandátu „jedného z najaktívnejších poslancov“. Obhajca Mazureka po vynesení rozsudku uviedol, že verdikt NS SR rešpektujú, no po doručení písomného zdôvodnenia podajú mimoriadny opravný prostriedok – teda dovolanie.

„Súhlasím s rozhodnutím NS SR, bolo potrebné rasistického extrémistu, pána Mazureka, za jeho verbálne vyjadrenia voči rómskej komunite odsúdiť. NS SR výšku peňažného trestu zvýšil, čím čiastočne vyhovel môjmu odvolaniu. Uvítam, ak bude bezproblémový a voľný priechod spravodlivosti v oblasti extrémistickej kriminality aj v budúcnosti,“ povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáš Honz.

Prokurátor ÚŠP v záverečnom návrhu požiadal súd, aby zamietol odvolanie obžalovaného a uložil mu prísnejší podmienečný trest odňatia slobody s probačným dohľadom. Obhajca obžalovaného Tomáš Rosina, naopak, navrhol zrušiť napadnutý rozsudok prvostupňového ŠTS, oslobodiť obžalovaného a zamietnuť odvolanie prokurátora.

„V pôvodnom konaní ŠTS nevykonal dôkazy, ktoré som mal a v relácii odzneli pozitívne a v prospech daného etnika. Konečným dôsledkom uloženého trestu nie je finančný trest, ale zánik mandátu poslanca NR SR,“ uviedol vo svojom záverečnom návrhu Mazurek.

Ravasz: Koniec pôsobenia Mazureka v parlamente je dobrá správa

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd) na sociálnej sieti označil koniec Mazurekovho pôsobenia v parlamente za dobrú správu. „Je neakceptovateľné, aby poslanec parlamentu šíril nenávisť, spochybňoval holokaust, aby sa vyjadroval na adresu menšín v našej krajine takým spôsobom, ako to v minulosti opakovane robil Milan Mazurek,“ uviedol Ravasz.

Mazurek čelil obžalobe z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu. Počas procesu tvrdil, že je nevinný.

Dôvodom boli jeho hanlivé výroky na adresu Rómov aj migrantov, ktoré odvysielalo v októbri 2016 Rádio Frontinus. Mazurekove vyjadrenia sa stali predmetom viacerých sťažností aj obžaloby. Vysielateľ rádia dostal pokutu 15-tisíc eur od Rady pre vysielanie a retransmisiu. Rada poukázala na to, že rádio v diskusii nezabezpečilo názorovú oponentúru.

Rozpustenie kotlebovcov znovu aktuálne?

„Fakt, že poslanec Národnej rady Milan Mazurek stratil rozhodnutím Najvyššieho súdu poslanecký mandát, považujeme za dostatočný dôvod, aby bolo konanie voči strane Kotleba – ĽS NS obnovené,“ vyjadril sa po rozsudku riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

Pripomenul, že práve neukončené konanie voči Mazurekovi bolo jedným z argumentov súdu, prečo rozpustenie ĽS NS nateraz zamietol. „Odsúdenie poslanca za hanobenie rasy, národa a presvedčenia a teda historicky prvá strata mandátu poslanca v moderných slovenských dejinách by mala stačiť aj najväčším skeptikom,“ dodal aktivista.

Najvyšší súd v apríli tohto roku zamietol návrh generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára na rozpustenie ĽS NS. Prokuratúra označila túto strana za extrémistickú, podľa súdu to však nepodložila dostatočne.

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv bola podľa Weisenbachera krátko po voľbách v marci 2016 jednou z prvých, ktorí žiadali Generálnu prokuratúru o podanie návrhu na zrušenie Kotlebovej strany. Dnes inštitút žiada generálneho prokurátora, aby znova konal.

Mizíka predtým zbavili obžaloby

NS SR sa nedávno zaoberal dvoma podobnými prípadmi, a to predsedu ĽSNS, ako aj poslanca Stanislava Mizíka (ĽSNS), obžalovaných z extrémistických trestných činov. NS SR 10. júla zamietol sťažnosť prokurátora ÚŠP voči rozhodnutiu ŠTS, ktorý na jeseň minulého roka zamietol obžalobu na predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu v kauze šekov pre chudobných.

Jeden deň predtým, teda 9. júla, zase definitívne zbavil spod obžaloby Mizíka za extrémistické trestné činy. NS SR tak potvrdil minuloročný rozsudok ŠTS a zamietol odvolanie prokurátora ÚŠP v kauze hanlivého statusu na internete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #ĽSNS #Milan Mazurek #strata poslaneckého mandátu