Primátor Vallo čelí podozreniu z konfliktu záujmov

Spolupráca mesta Bratislava s advokátskou kanceláriou TaylorWessing e/n/w/c advokáti vyvoláva otázky. Koncom februára podpísal primátor Matúš Vallo s kanceláriou zmluvu vo výške 90-tisíc eur na právne služby v mestských firmách Dopravný podnik Bratislava a Bratislavská vodárenská spoločnosť.

03.09.2019 17:24
primátor Matúš Vallo Foto: ,
Primátor hlavného mesta SR Matúš Vallo
debata (71)

Denník bratislavskeno­viny.sk poukázal na fakt, že v mene tejto kancelárie koná advokát Radovan Pala, ktorý stál pri vzniku strany Progresívne Slovensko a s Vallom sa poznajú roky. Vo voľbách spomenutá strana podporovala súčasného primátora, ktorý netají, že Palu pozná.

„Dôvod kontrahovania advokátskej kancelárie Taylor Wessing vôbec nebola moja známosť s Radom Palom. Bola to jeho integrita, integrita jeho kolegu a rovnako skutočnosť, že advokátska kancelária na Slovensku je dlhodobo hodnotená nezávislými ratingovými spoločnosťami ako jedna z najlepších, osobitne v oblasti pracovného práva, korporátneho práva a sporovej agendy,“ obhajoval svoj krok Vallo na sociálnej sieti.

Nové vedenie mesta podľa Vallových slov zistilo, že nemá možnosť efektívne vykonávať akcionárske práva v mestských podnikoch. Súčasne bolo nútené urgentne riešiť situáciu, ktorá podľa primátora súvisela s nehospodárnym nakladaním s majetkom podnikov v dôsledku chýbajúcej kontroly zo strany samosprávy a vplyvov rôznych záujmových skupín.

„Za týmto účelom bolo nevyhnutná okamžitá zásadná zmena nastavenia vzťahov mesta a jeho mestských podnikov, ako aj vnútorného korporátneho nastavenia mestských podnikov. Tieto zmeny bolo nevyhnutné realizovať vo veľmi krátkom časovom období,“ zdôvodnil Vallo svoje kroky a doplnil: „Dôležité je povedať aj to, že sme oslovením advokátskej kancelárie Taylor Wessing na zastupovanie neporušili žiadny zákon ani iné pravidlá obstarávania.“

Primátor tvrdí, že vyberať služby iba na základe ceny je „absolútny nonsens“, pretože podľa neho vyhrajú najmenej kvalitní advokáti, ktorí majú najviac voľného času. "Navyše, pri výbere advokáta zohráva zásadnú rolu povesť advokáta a dôvera. Ani jedno z toho sa však nedá merať objektívnym spôsobom,“ konštatoval Vallo.

Ešte pred komunálnymi voľbami na predvolebnom online denníka Pravdy Vallo uviedol, že verejné obstarávanie je obrovským problémom Bratislavy. „Transparentnosť pre mňa znamená otvorene komunikovať, nič neutajovať a spolupracovať so všetkými, ktorých sa to týka,“ tvrdil pred 11 mesiacmi terajší primátor.

Odborník na samosprávu Michal Kaliňák konštatoval, že zákonný proces bratislavská radnica dodržala. „Určite by ale mala predchádzať konfliktu záujmov a neoslovovať tie firmy, s ktorými sú predstavitelia spätí, aby sa vyhli podobným podozreniam,“ poznamenal Kaliňák.

Kontrakt mesta s kanceláriou Taylor Wessing platí na jeden rok alebo do vyčerpania zazmluvnenej sumy a podľa Valla nebude predĺžený. Primátor poukázal na fakt, že na bežné právne služby radnica v júli odoslala výzvu na predkladanie ponúk 17 advokátskym kanceláriám. „Momentálne vyhodnocujeme ich ponuky. Tento postup je nad rámec povinností, ktoré nám ukladá zákon o verejnom obstarávaní,“ bráni sa Vallo.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #primátor Matúš Vallo