Vláda proti korupcii bojuje len na papieri, mala na to štyri roky, vyhlásila Remišová

Kauzy súčasnej vládnej koalície dokazujú, že proti korupcii bojuje len na papieri. Uviedla to dnes na tlačovej besede opozičná poslankyňa Veronika Remišová. Reagovala tak na skutočnosť, že vláda má dnes na programe aj schválenie Národného protikorupčného programu SR. Podľa Remišovej mala vláda na boj proti korupcii štyri roky, tento dokument však prijíma až pred voľbami.

04.09.2019 14:22
Veronika Remišová / Za ľudí / Foto: ,
Veronika Remišová
debata (9)

„Navyše vláda sama priznáva, že s korupciou pohnúť nevie, pretože splnenie úplne všetkých úloh necháva až na novú vládu, teda na koniec roka 2020 alebo až 2021. S výnimkou jediného opatrenia, ktorým bude nákup určite predraženého IT systému pre finančnú správu, ktorý chce naopak stihnúť ešte do volieb,“ povedala Remišová.

Podľa opozičnej poslankyne navyše program obsahuje opatrenia, ktoré už navrhovala opozícia, koalícia ich však odmietla. Takisto zdôrazňuje, že napriek tomu, že vláda deklaruje snahu o zvýšenie dôvery v štátne inštitúcie, samotný premiér Peter Pellegrini túto dôveru devastuje, keď nebol schopný odvolať štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú. „Vláda deklaruje zásadu nestrannosti súdov, no na druhej strane vo funkciách sudcov stále pôsobia piati sudcovia vrátane Moniky Jankovskej, ktorým polícia zhabala telefóny. Spravodlivosť nemôže predsa fungovať, ak vo funkciách sudcov sú ľudia, pri ktorých je podozrenie, že obsah ich komunikácie s Marianom K. mal trestnoprávny rozmer a mohol sa týkať korupcie alebo zneužívania právomoci verejného činiteľa,“ dodala Remišová.

Zmenšiť priestor a príležitosti pre korupciu vo verejnom sektore, účinne postihovať jej páchateľov a zvýšiť dôveru verejnosti k orgánom verejnej moci má byť cieľom Národného protikorupčného programu SR. Návrhom dokumentu z dielne Úradu vlády SR sa dnes má zaoberať vláda. Podľa dokumentu je pre dosiahnutie týchto cieľov potrebné vytvárať vhodné právne, inštitucionálne a spoločenské prostredie, v ktorom sa odmieta a účinne postihuje korupčné konanie.

Materiál si konkrétne stanovuje 14 cieľov, ktorých naplnenie má prispieť k oslabeniu korupčného správania. Medzi ne patria napríklad posilnenie objektívnosti a efektívnosti vykonávania daňových kontrol, posilnenie nezávislosti policajnej Finančnej spravodajskej jednotky, zefektívnenie systému podávania majetkových priznaní a zvýšenie ich výpovednej hodnoty alebo posilnenie eliminácie korupčného správania v podnikateľskom sektore. Cieľom dokumentu je takisto zúžiť priestor pre korupciu v legislatívnom procese alebo zvýšiť transparentnosť, zodpovednosť a dôveryhodnosť pri lobistických činnostiach vrátane konfliktu záujmov. Úspešnosť napĺňania stanovených cieľov sa má pravidelne vyhodnocovať.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová