Exposlanec Mazurek zaplatí pokutu a môže opäť kandidovať

Ak porastie počet odsúdení za prejavy extrémizmu, budú prísnejšie aj tresty. Vysokú peňažnú pokutu pre exposlanca parlamentu Milana Mazureka (ĽS NS) považuje Eduard Burda, dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, za preventívnu a slúžiť má ako výstraha do budúcnosti.

04.09.2019 17:21
SR súdy poslanec extrémizmus strata mandát BAX Foto: ,
Milan Mazurek (v popredí) odchádza z Najvyššieho súdu po tom, čo ho jeho trojčlenný senát v utorok odsúdil za extrémizmus.
debata

„Je to jasný signál všetkým extrémistom, že nemôžu beztrestne ubližovať iným ľuďom či skupinám na základe ich subjektívneho presvedčenia,“ zhrnul Burda. Sprísnenie sankcie pre poslanca zo strany Najvyššieho súdu uvítal. Pripomenul však, že po uhradení pokuty, môže Mazurek pri najbližších parlamentných voľbách opäť kandidovať.

Najvyšší súd vymeral v utorok už bývalému poslancovi Mazurekovi (ĽS NS) za úmyselný trestný čin hanobenia rasy, národa a presvedčenia pokutu 10-tisíc eur alebo pol roka vo väzení. Je to dostatočný trest?

V prvom rade treba povedať, že je veľmi dobré a veľmi dôležité, že prišlo v tomto prípade k odsúdeniu, pretože je to jasný signál všetkým extrémistom, že nemôžu beztrestne ubližovať iným ľuďom či skupinám na základe ich subjektívneho presvedčenia, toto je základ. Keď to porovnám aj s inými trestnými činmi, je fakt, že keby sme mali podobných prípadov omnoho viac a následne by prichádzalo len k takýmto trestom, tak by sa dalo povedať, že v tomto prípade by bol trest naozaj neprimerane nízky.

Keďže však ide o jedno z prvých rozhodnutí vo veci hanobenia rasy, ktoré je navyše aj mediálne veľmi sledované, tak si myslím, že je to zatiaľ postačujúce. Ale ak bude počet takýchto prípadov narastať, tak som presvedčený, že za extrémistické prejavy by mali byť páchatelia trestaní aj nepodmienečným odňatím slobody. Nehovoriac o tom, že ak by v tom Mazurek pokračoval, tak ďalším trestom už musí byť väzenie.

Keby sa Mazurek opakovane dopustil rovnakého trestného činu, hrozil by mu teda vyšší trest?

Rozhodne by sa naňho pozeralo ako na recidivistu a hrozil by mu závažnejší trest. Konkrétny druh trestu a jeho výmera by záviseli od okolností, ale spravidla, áno, v takýchto prípadoch nastupujú tvrdšie sankcie a osobne som presvedčený, že by potom už došlo k uloženiu trestu odňatia slobody bez možnosti alternatívy s peňažnou pokutou.

Najvyšší súd nakoniec sprísnil rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, čo sa týka výšky pokuty. Ako to vnímate?

Najvyšší súd ako odvolací orgán má právo zmeniť pôvodnú sankciu. Myslím si, že je to dobrý signál pre verejnosť celkovo, pretože tým súd jasne deklaroval, že takéto konanie považuje za závažné a považuje za dôležité ho aj prísnejšie potrestať.

Ak exposlanec zaplatí pokutu, dôjde k zahladeniu jeho činu?

Áno, zaplatením peňažného trestu prichádza k zahladeniu odsúdenia. To znamená, že sa naňho bude pozerať, ako keby nebol nikdy trestaný. Samozrejme, z hľadiska odpisov z registra trestov, ktorý sa používa obmedzene, záznamy o jeho trestnom čine budú existovať.

Bude sa môcť Mazurek opätovne uchádzať o poslanecké kreslo v budúcoročných parlamentných voľbách po uhradení pokuty?

Áno, môže znovu zabojovať o hlasy voličov.

Odchod Milana Mazureka (ĽS NS)

  • Exposlanec Milan Mazurek po skončení mandátu musí odovzdať všetky technické a pracovné pomôcky, teda notebook a tlačiareň, ktoré mu poskytla kancelária Národnej rady. Zároveň bude odovzdávať pracovňu na Západnej terase Bratislavského hradu, kde sú poslanecké kancelárie, so základným kancelárskym vybavením. Odovzdať musí aj pridelené ubytovacie priestory na Kohútovej ulici, na ktoré mal nárok podľa zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Takisto príde o doklady poslanca: preukaz poslanca, hlasovaciu kartu a diplomatický pas. Nedostane odstupné.
  • Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) rozhodnutím vyhlási nastúpenie náhradníka Milana Špánika (ĽS NS). O nastúpení náhradníka bude rokovať najskôr parlamentný mandátový a imunitný výbor na svojej schôdzi v piatok o ôsmej hodine ráno. Špánik by mal potom skladať poslanecký sľub v pléne Národnej rady. Ten by mal zložiť na 47. schôdzi, ktorá je plánovaná rovnako na piatok 6. septembra so začiatkom o pol desiatej ráno. ()

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ĽSNS #Milan Mazurek #Eduard Burda