Príprava na americké stíhačky F-16: Letisko Sliač opravíme, za vlastné

Na nové americké stíhačky F-16 sa chce armáda pripraviť rozsiahlou rekonštrukciou a modernizáciou leteckej základe Sliač. Minister obrany plánuje investovať 55 miliónov z rezortného rozpočtu. Celú rekonštrukciu plánuje navyše opäť obstarávať tajne.

04.09.2019 18:36
debata (182)

Spor kvôli americkej ponuke zdrojov na modernizáciu vojenských letísk na Sliači a v Kuchyni sa rozhorel v marci. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) sa vtedy ohradil voči dohode o obrannej spolupráci, ktorá mala americkú ponuku na modernizáciu letísk Sliač a Kuchyňa za 85 miliónov eur zastrešiť.

„Odmietame prítomnosť cudzích vojsk na našom území. Zmluva je mimoriadne rafinovaná, naoko hovorí o investíciách, ale na druhej strane hovorí nielen o fyzickom odovzdaní letísk, ale aj o ochrane a jurisdikcii,“ uviedla strana SNS na sociálnej sieti aj minulý týždeň.

Letiská tak chce modernizovať rezort obrany za vlastné, paradoxne práve preto, aby boli pripravené na príchod amerických stíhačiek. „Cieľom projektu je zabezpečenie prevádzky leteckej základne Sliač pre zmodernizovanú leteckú techniku F-16 C/D Block 70 a technológiu, prostredníctvom jej rekonštrukcie a modernizácie,“ informuje ministerstvo obrany v materiáli, ktorý predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Úrad vlády neodpovedal na otázku, či materiál rezortu obrany odklepne, alebo s tým môže byť problém. Ako však pripomína Capáková, „vláda schválila minulý rok strategický projekt obmeny stíhacích lietadiel F-16, na ktorý pochopiteľne nadväzuje aj nevyhnutná úprava infraštruktúry“.

55,4 milióna eur

Rekonštrukcia letiska pozostáva najmä z rozšírenia rolovacích dráh smerom k vzletovej a pristávacej dráhe a vybudovania nových rolovacích dráh pre pohyb lietadiel. Nanovo sa bude stavať nový vchod na letisko od obce Sielnica, umývacie zariadenie pre lietadlá, budova skladovania a plnenia hydrazínu (paliva) a budova dočasného úložiska munície.

Rekonštrukciu podstúpia sklad náhradných dielov, trafostanica, hangár údržby, budovy pre parkovanie pozemných podporných prostriedkov a dielne ich údržby a tiež priestory pre integrovaný systém protivzdušnej a protiraketovej obrany NATO.

Celkové predpokladané náklady na projektovú prípravu a realizáciu sú 55,4 milióna eur vrátane DPH, ktoré podľa Capákovej pôjdu z rozpočtu ministerstva obrany.

Termín realizácie je stanovený od roku 2019 do 2022. Verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby ale očakávať nemožno. „Keďže máme za preukázané splnenie podmienok pre uplatnenie výnimky zo zákona o verejnom obstarávaní, odporúčame vláde rozhodnúť o jeho použití. Ako jediný z postupov umožňuje zohľadniť a rešpektovať strategické charakterové črty stavby a umožňuje prijať adekvátne opatrenia a postupy,“ argumentuje ministerstvo v materiáli.

Paradoxná politika SNS

Juraj Krúpa, riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku, hovorí o paradoxe. „Namiesto peňazí od Američanov zaplatia rekonštrukciu slovenskí daňoví poplatníci, a to len vďaka rétorike a politike SNS, ktorá si vymyslela, že USA chcú z našich letísk spraviť svoje vlastné, čo nie je pravda.

Vďaka tomu, že SNS sa chce stavať do pozície ochrancu slovenských záujmov, nás bude tento vymyslený konštrukt, a teda predvolebná kampaň SNS, stáť zhruba 100 miliónov eur. Naopak, sú to práve oni, kto s príchodom stíhačiek F16 na Sliač privedie na niekoľko rokov amerických vojakov v rámci technickej podpory,“ hovorí analytik. Zároveň varuje pred utajovaním celého obstarávania rekonštrukcie, pričom vo vyhradenom režime mohli byť podľa neho ponechané iba citlivé časti.

Nákup 14 kusov najmodernejšej verzie stíhačiek F-16, ktoré nahradia dosluhujúce ruské MiG-29, schválila vláda vlani v júli a v decembri obe strany podpísali zmluvy. Celková hodnota kontraktu vrátane výcviku leteckého a pozemného personálu, munície a dvojročnej logistickej podpory je 1,59 miliardy eur. Prvé štyri stíhačky F-16 by mali na Slovensko doraziť v roku 2022. Zvyšných desať dopravia do konca roka 2023.

Rekonštrukcia a modernizácia letiska Sliač

  • Rekonštrukcia rolovacích dráh a vybudovanie nových (39,8 mil. eur)
  • Modernizácia základne, skladov, hangárov, úložiska munície, dielní, garáží (13,8 mil. eur)
  • Rekonštrukcia troch oblúkových hál Husár (1,8 mil. eur)
  • Náklady celkom (55,4 mil. eur vrátane DPH)

Zdroj: MO SR, (hdm)

© Autorské práva vyhradené

182 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Peter Gajdoš #letisko Sliač