Odvolávanie premiéra odložili na pondelok. Koalícia aj opozícia sa obviňujú z nekonania schôdze

Odvolávanie premiéra Pellegriniho dnes nebude. Parlament ani na druhý pokus nebol uznášaniaschopný. V sále bolo málo poslancov. Predstavitelia koalície a opozície sa vzájomne obviňujú z nekonania schôdze.

06.09.2019 08:41 , aktualizované: 14:10
debata (83)

Video: Predseda NR SR Andrej Danko (SNS), premiér Peter Pellegrini (Smer), líder OĽaNO Igor Matovič a predseda SaS Richard Sulík sa vyjadrujú k odloženiu mimoriadnej schôdze k odvolávaniu premiéra.

Video

Andrej Danko vyzval opozičných poslancov, ktorí iniciovali mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery premiérovi Petrovi Pellegrinimu, aby sa na tejto schôdzi v pondelok zúčastnili. Koalícia je pripravená doplniť hlasy, aby sa schôdza konala.

„Opozícia má svoje práva v zmysle rokovacieho poriadku. Právo je iniciovať schôdzu, ale je tiež jej povinnosťou prísť na schôdzu,“ povedal Danko, ktorý kritizoval niektorých neprítomných opozičných poslancov. Spomenul napríklad šéfa hnutia Sme rodina Borisa Kollára. Dodal, že povinnosťou koalície nie je dopĺňať hlasy za „lajdákov“ z opozície. Danko zároveň vyzval opozíciu na korektnú komunikáciu.

„Ani ja, ani ministri sa nebojíme tohto návrhu a výkrikov opozičných poslancov, ktorí sa pod túto schôdzu podpísali. Myslím si, že si máme čo povedať, a teším sa, čo všetko si budeme môcť porozprávať aj o týchto poslancoch a poslankyniach a ktorí sa z toho zrejme nebudú tešiť,“ vyhlásil Peter Pellegrini. Očakával by, že opozícia bude k návrhom na odvolanie premiéra či členov vlády pristupovať s väčšou vážnosťou.

Dodal, že on si parlament ctí a vždy bude ctiť, preto príde na schôdzu aj v pondelok o 13.00 h. „Budeme pripravení diskutovať o tom, o čom je schôdza, a tiež pripomínať kolegom, ktorí sa pod schôdzu podpísali, čo všetko majú za ušami a či si naozaj myslia, že majú morálne právo hovoriť o niečom, o čom hovoriť chcú,“ doplnil šéf vládneho kabinetu.

„Peter Pellegrini je zbabelec,“ vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý trvá na tom, že Pellegrini zlyhal a mal by vo funkcii skončiť, lebo chránil systém a mafiu. Líder OĽaNO považuje za nezmysel, aby on mal dotiahnuť všetkých opozičných poslancov do práce, vrátane nezaradeného Miroslava Beblavého a či Mariana Kotlebu (ĽSNS).

Mrzí ho, že Beblavý si urobil pred schôdzou tlačovú konferenciu, ale na zasadnutie neprišiel. Dodáva však, že Ústava SR nehovorí nič o tom, že v pléne musí byť na mimoriadnom rokovaní opozícia v kompletnom zložení. Na schôdzi chýbali viacerí poslanci. Pukázal na to, že koalícia „dodala“ na schôdzu len tri hlasy.

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu premiéra Petra Pellegriniho sa nekonala, lebo vládne strany robili obštrukcie. Povedal to líder SaS Richard Sulík s tým, že koalícia sa bojí počuť pravdu. Podľa jeho slov v pléne bol dostatok poslancov, za SaS boli prítomní všetci okrem Petra Osuského, ktorý je na zahraničnej pracovnej ceste. „Z koalície sa prezentovali iba traja poslanci," uviedol s tým, že fyzicky v rokovacej sále ich bolo omnoho viac. „V sále boli desiatky koaličných poslancov a schôdza mohla byť otvorená," uviedol. Podľa Sulíka sa Pellegrini zľakol odvolávania. „Je to najslabší premiér v histórii našej krajiny," uviedol. Zároveň dodal, že opozícia spraví všetko preto, aby v pondelok boli všetci opoziční poslanci na mimoriadnej schôdzi prítomní.

Mimoriadnu, 48. schôdzu parlamentu, zvolal šéf NR SR Andrej Danko na podnet opozície. Podľa lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča bol dôvodom mimoriadnej schôdze zbabelosť, s akou sa Pellegrini postavil k odvolaniu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej.

Vo štvrtok 22. augusta podvečer jej policajti zadržali mobilný telefón v súvislosti s možnou komunikáciou s Marianom Kočnerom pomocou aplikácie Threema. Štátna tajomníčka v utorok na tlačovej besede informovala, že odstupuje z funkcie. „Celý tento mediálno-politický cirkus sa dotýka mojej rodiny, mojich synov, mojej matky, ktorí nemajú nič spoločné s politikou," povedala ďalej Jankovská. Tvrdí však, že s Kočnerom nekomunikovala, ani ho nepozná a mobilný telefón jej nevzali, ale dobrovoľne ho vydala. Tak, ako dobrovoľne vydala všetky kódy k svojmu mobilu, keďže nemá čo tajiť. Celú komunikáciu s Kočnerom označila za „údajnú“. Pripomenula, že celá údajná komunikácia pochádza z telefónu, ktorý mal k dispozícii exsiskár Peter Tóth. „Kde je garancia, že s telefónom nebolo manipulované?" pýtala sa Jankovská na tlačovej besede. Podľa nej ide v kauze o „lynč“ a „svinstvo“. Jankovskú v stredu vláda na jej žiadosť odvolala.

Poslanec NR SR Gábor Grendel (OĽaNO) tvrdí, že Jankovská mala z funkcie štátnej tajomníčky odstúpiť už po tom, ako sa verejnosť dozvedela informáciu, že odovzdala svoj mobil polícii. „Ak to neurobila vtedy, mal zasiahnuť minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) a ak to odmietol, zasiahnuť mal predseda vlády. Po verejnom a politickom tlaku nakoniec Jankovská odstúpila, ale je neskoro a Pellegrini premeškal svoju príležitosť," uviedol poslanec v utorok na brífingu.

Keď opozícia napriek tomu, že Jankovská skončila vo funkcii štátnej tajomníčky, chce odvolávať premiéra, podľa predsedu Smeru Roberta Fica tým dokazuje, že je bandou komediantov. „Nejde jej o nič iné, len o šírenie nenávisti a neopodstatnených obvinení, čo je jej základnou politickou výbavou," uviedol Fico v utorok.


VIDEO TV Pravda: Jankovská svoj odchod z funkcie štátnej tajomníčky prirovnala k verejnej poprave. Spochybnila správy s Kočnerom tým, že Kočnerov mobil mal predtým bývalý člen SIS. Vyjadrila sa aj k výzve, ktorú jej adresovala prezidentka Zuzana Čaputová. Viac si pozrite vo videu TV Pravda.

Video

VIDEO: Prečo Matovič, Sulík a Kollár nechceli podpisy aj iných opozičných poslancov k odvolávaniu premiéra? Čo je za tým? Náhoda? Alebo predvolebná rivalita? Prečo potom opozícia hovorí pred voličmi o spolupráci?

Video
83 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Monika Jankovská #Peter Pellegrini #sms komunikácia Mariana Kočnera