Schovala sa pred Hitlerom, našla starodávny svet

Eva Grossmannová (dievčenským menom Fromowitzová) je rodáčka z predvojnového Československa, pochádza z Olomouca. Ako dievča prežila tri roky v úkryte, aby sa vyhla deportáciám do nacistických koncentrákov. Vyrastala vo dvoch svetoch. Jeden bol kresťanský, druhý židovský. „Matka presviedčala môjho otca, že aj keby sa čokoľvek zmenilo, tak predsa žene s dvomi deťmi nikto nič zlé neurobí," povedala pre Pravdu. Pozrite si video, na ktorom spomína na obdobie pred druhou svetovou vojnou.

06.09.2019 16:30

Grossmannová, ktorá nedávno oslávila 88. narodeniny, už niekoľko desaťročí žije v Izraeli, kde sa stala uznávanou archeologičkou. Špecializovala sa na vodnú archeológiu. „Zaujímali ma prístavy a lode," poznamenala.

Pozrite si video TV Pravda, na ktorom Eva Grossmannová spomína na obdobie pred druhou svetovou vojnou, na dva svety, v ktorých vyrastala: jeden kresťanský, druhý židovský.

Video

„Minulosť spred niekoľkých tisícročí je pozoruhodná. Dejiny veľkých aj malých štátov vo východnej oblasti Stredozemného mora boli navzájom popretkávané. Grécko, Anatólia, Sýria, Egypt – existovali medzi nimi obchodné vzťahy, čím sa ovplyvnili aj nábožensky a kultúrne. Obchod cez more bol lacnejší ako cez pevninu," objasnila.

Veľký rozhovor s Grossmannovou si prečítate túto sobotu v denníku Pravda. Interview na troch stranách nájdete v prílohe Víkend.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #holokaust #Eva Grossmannová