Sulík aj bez účasti tretiny členov na kongrese ostáva predsedom, tí nesúhlasia a zakladajú názorovú platformu

Richarda Sulíka zvolili na sobotňajšom mimoriadnom kongrese strany Sloboda a Solidarita (SaS) vo Zvolene opätovne za jeho predsedu. Sulíkovi ako jedinému kandidátovi, dalo hlas 135 členov strany. Na kongrese sa zúčastnilo 145 z 213 členov SaS. Členovia strany, ktorí s mimoriadnym kongresom nesúhlasia, na spoločnej tlačovej besede vyhlásili, že jeho znovuzvolenie neuznávajú a nový predseda bude zvolený až budúci rok, v júni 2020, v riadnom kongrese.

07.09.2019 16:24 , aktualizované: 18:43
Richard Sulík / SaS / Foto: ,
Predseda strany SaS Richard Sulík
debata (176)

Kongres bol podľa nich zvolený spôsobom, ktorý nekorešponduje s princípmi strany a preto jeho výsledky neuznávajú. „Je absurdné, aby sa už raz zvolený predseda vzdal svojej stoličky len preto, aby bol zvolený zas,“ vyhlásili členovia strany s tým, že v rámci strany zakladajú takzvanú názorovú platformu s názvom Demokratické jadro SaS tvorené tými, ktorí s aktuálnym dianím v strane nesúhlasia. V rámci platformy sa prihlásili k myšlienkam liberalizmu, trhového hospodárstva, ale aj zakotvenia Slovenska v západnej civilizácii. Nová platforma odmieta hazardovať so zahranično-politickým ukotvením Slovenska, ktoré je súčasťou západnej civilizácie. Demokratické jadro SaS taktiež deklarovalo Ruskú federáciu za bezpečnostnú hrozbu západných demokracií.

Richard Sulík svojmu víťazstvu verí. „Viac ako dve tretiny členov prišli a zahlasovali za mňa. Je to dôležitý signál,“ uviedol krátko po voľbách Sulík. Pred prítomnými novinármi a členmi strany deklaroval aj napriek neprítomnosti tretiny členov strany súdržnosť.

Lídrovi SaS sa síce funkčné obdobie končí v júni 2020, kongres ale zvolal s odôvodnením, že v strane sa množili úvahy o zmene lídra. O kandidatúre totiž uvažoval podpredseda strany Ľubomír Galko.

Šéf SaS uviedol, že stanovy strany umožňujú zvolať mimoriadny kongres a voliť predsedu aj skôr. „Keď sa ozvali hlasy, že niekto iný má záujem kandidovať, nepoznám demokratickejší spôsob, ako umožniť mu to,“ povedal Sulík pre TASR.

„Všetci členovia o kongrese vedeli včas a mali možnosť kandidovať, aj sa dostatočne prezentovať. Prečo ju nevyužili, je otázka na nich,“ reagoval ešte pred kongresom Sulík.

Kritici v strane by mali byť podľa Sulíka minulosťou

Kritici zvnútra strany by mali byť podľa predsedu Richarda Sulíka od kongresu strany minulosťou. Podpora od asi dvoch tretín členov je podľa neho dobrým predpokladom na to, ísť do nadchádzajúcich parlamentných volieb a urobiť „silný výsledok“.

„Dnešným dňom sú slová ako kritici, oponenti či vzbúrenci minulosťou,“ uviedol Sulík krátko po svojom zvolení. „Dnes urobíme hrubú čiaru, dnes sa strana zomkne a spoločne pôjde do volieb,“ dodal.

Podľa neho strana prvý raz zapojí aktívne do kampane všetkých kandidátov. Zvolenský mimoriadny kongres strany zároveň označil ako štart volebnej kampane SaS a seba označil ako volebného lídra.

Prieskumy verejnej mienky, v ktorých za posledné mesiace strana stráca, netreba podľa šéfa opozičnej strany preceňovať. „Dôležité bude to, čo uhráme 29. februára,“ zdôraznil. Do budúcnosti sa teší na spoluprácu s každým jedným členom strany. S tými, ktorí na kongres neprišli, sa chce rozprávať iba o tom, ako urobiť čo najlepší výsledok vo voľbách.

VIDEO: O plánovanom kongrese a vzťahoch v strane informoval Sulík aj v relácie TV Pravda Ide o pravdu. (18.6.2019)

Video
176 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík