Minister Lajčák víta dohodu o výmene osôb medzi Ruskom a Ukrajinou

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominat Smeru) a zároveň úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák privítal sobotnú dohodu o výmene zadržaných osôb medzi Ruskom a Ukrajinou.

07.09.2019 18:35
Miroslav Lajčák, anketa
Miroslav Lajčák
debata (37)

"Veľmi ma teší dnešná výmena zadržiavaných osôb medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou. Je to pozitívny vývoj, ktorý zásadným spôsobom zlepší život desiatok ľudí, ich rodín a priateľov, skonštatoval v tejto súvislosti šéf slovenskej diplomacie. Výmena má podľa neho potenciál na vybudovanie dôvery medzi oboma krajinami.

Lajčák zároveň poznamenal, že na vyriešenie konfliktu a ukončenie utrpenia treba vynaložiť všetko úsilie. "OBSE a slovenské predsedníctvo tejto organizácie sú pripravené pomôcť akýmkoľvek možným spôsobom, doplnil. Je tiež presvedčený, že tento pozitívny krok nebude mať negatívny vplyv na prebiehajúce vyšetrovanie zostrelenia letu MH17 malajzijských aerolínií z roku 2014.

Rusko a Ukrajina uskutočnili v sobotu historickú výmenu 70 osôb, ktoré obe krajiny zadržiavali. Na kyjevskom letisku Boryspiľ pristálo lietadlo s 35 prepustenými Ukrajincami. Medzi nimi je i 24 ukrajinských námorníkov zadržaných vlani v novembri po incidente v Kerčskom prielive, ako aj režisér Oleh Sencov, ktorý v ruskom väzení strávil päť rokov.

Na moskovskom Vnukove privítali 35 Rusov, ktorých zadržiavali na Ukrajine. Medzi nimi je aj redaktor agentúry RIA Novosti-Ukrajina Kirill Vyšinskij, prepustený koncom augusta z ukrajinskej väzby.

„Urobili sme prvý krok. Bolo to veľmi zložité. Neskôr dospejeme k výmene našich (vojnových) zajatcov,“ povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V konečnom dôsledku by celý proces mohol viesť k ukončeniu bojov na východe Ukrajiny, kde armáda od roku 2014 bojuje proti separatistom podporovaným Ruskom. Konflikt si doposiaľ vyžiadal viac ako 13.000 obetí na životoch.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák