Kočner vypovedal v kauze zmenky: Väzba mi zachránila život, chceli ma dať zavraždiť

Pondelňajšie pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti, z ktorých je obžalovaný Marian Kočner spolu s bývalým riaditeľom televízie Pavlom Ruskom, sa skončilo vo večerných hodinách. Vypočúvanie Kočnera trvalo viac ako päť hodín. Na súd prišiel aj bývalý Kočnerov priateľ exšéf kontrarozviedky Peter Tóth. Pojednávanie bude pokračovať v utorok ráno. Prísť vypovedať by mali terajší generálny riaditeľ TV Markíza Mathias Settele a bývalá riaditeľka Zuzana Ťapáková.

09.09.2019 09:15 , aktualizované: 21:45
súd, Marian Kočner, zmenky, Foto: ,
Marian Kočner počas hlavného pojednávania v kauze falšovania zmeniek TV Markíza.
debata (456)

Tóth: prítomnosť obžalovaného ma vôbec nerozrušuje

Vypovedať v kauze zmenky prišiel v pondelok večer aj bývalý novinár a niekdajší riaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Tóth. Sadol si na miesto svedka do stredu miestnosti. Niekoľko sekúnd sa uprene pozeral na Mariana Kočnera, ktorému bol jeho pohľad nepríjemný.

Pred Tóthovým vypočutím si Kočner zvolil svojich dôverníkov. Jeho advokát Para povedal, že si vybrali novinárov Adama Valčeka zo Sme a a neúspešného kandidáta na prezidenta Martina Daňa. Valček však odmietol byt dôverníkom a tak na Kočnerovu otázku, kto by chcel byť jeho dôverníkom, sa prihlásila filmárka Zuzana Piussi.

Podľa Trestného poriadku má poškodený zvoliť si dôverníka, ktorý ho sprevádza na úkony trestného konania. Dôverník mu poskytuje najmä psychickú oporu a zároveň môže byť jeho splnomocnencom.

VIDEO: Na pojednávanie v kauze zmeniek prišiel vypovedať aj Peter Tóth. (Zdroj: TASR)
Video

Prokurátor Ján Šanta navrhol, aby počas Tóthovej výpovede vylúčili verejnosť, lebo Tóth môže hovoriť o množstve káuz, ktoré by to mohlo negatívne ovplyvniť. Súd verejnosť vylúčil aj napriek tomu, že advokát Pavla Ruska Marek Para tento návrh považoval za nedôvodný. Podľa neho Tótha treba zbaviť mlčanlivosti a určiť obdobie, ktorého sa toto zbavenie týka.

Obhajca obžalovaného Marek Para nechcel neverejnú výpoveď svedka komentovať.

Tóth mal pôvodne vypovedať už o 14.00, výpoveď Kočnera sa však natiahla. Tóth deklaroval na svojom webe, že na súde dosvedčí, že sa viacero osôb podieľalo na antedatovaní údajných zmeniek.

Lipšic: Tóthova výpoveď výrazným spôsobom posilnila pozíciu obžaloby

Výpoveď Petra Tótha pred ŠTS výrazným spôsobom posilnila pozíciu obžaloby. Myslí si to obhajca televízie Markíza Daniel Lipšic.

Podľa Lipšica bol Tóth posledné roky jeden z najbližších ľudí obžalovaného Kočnera. Jeho výpoveď označil za logickú a v kontexte toho, čo tvrdí obžaloba. Nevidí motiváciu na to, aby Tóth klamal. Para odmietol jeho výpoveď komentovať vzhľadom na jej neverejnosť, avšak uviedol, že má Lipšic právo uzurpovať si možno trocha predčasné hodnotiace úsudky.

Na súd sa dostavil aj Peter Tóth. Foto: Ivan Majerský, Pravda
peter tóth Na súd sa dostavil aj Peter Tóth.

Kočnerov obhajca Michal Mandzák na súde dokazoval, že Gamatex bol držiteľom vysielacej licencie a Pavol Rusko vedel, že Marian Kočner so Štefanom Ághom majú reálnych záujemcov o kúpu a cena bola určená na 300 miliónov korún. Cituje sa Ruskov list vtedajšiemu predsedovi vlády Mikulášovi Dzurindovi, v ktorom Rusko hovorí o údajnej korupcii licenčnej rady. Podľa Kočnera to znamená, že Rusko vedel, že majú kupca a hodnota je 300 miliónov.

Začína sa pýtať Daniel Lipšic, právny zástupca Markízy. Kočner tvrdil, že Svěchota na stretnutí s ním a Ághom povedal, že Rezeš chce kúpiť Markízu za 500 miliónov korún. Na čo sa ho Lipšic spýtal, či Svěchota alebo Rezeš v súčasnosti žijú. „Pán Lipšic viete, že nežije,“ povedal Kočner. Lipšic sa pokúsil konfrontovať výpoveď Kočnera a Ágha, ale obhajoba tvrdila, že je to neprípustná otázka. Predseda senátu otázku napokon pripustil.

„Pán Lipšic chce povedať, že pán Svěchota to nemôžem potvrdiť a pán Ágh to nepovedal, ale on to nemusel považovať za dôležité. Pri stretnutí s Ághom boli ešte dve osoby a tie môžu byť predvolané,“ povedal Kočner s tým, že ich volali Peter a Pavol. Tvrdí, že až v rozhovore do záverečnej práce s vtedajšou študentkou Ninou Sobotovičovou sa dozvedel, ako sa volali. Kočner povedal, že sa s týmito dvoma pánmi niekoľkokrát ešte stretol, Svěchota pritom už nebol. Od jedného vraj dostal pokyn, aby vypol Markízu, ale neurobil to. Na adresu Petra Tótha uviedol, že je ťažko povedať, čo z jeho slov je a čo nie je pravda.

VIDEO: Vyše päť hodín vypovedal Marian Kočner na súde v kauze falšovania televíznych zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur. Do Justičného paláca v Bratislave ho previezli z Leopoldova v nedeľu ráno.

Video

Na otázku Lipšica, kedy nastal zlom a rozhodol sa, že chce Ruskovi zobrať licenciu, uviedol, že na to by vedel pešie odpovedať sám Rusko. „Jeho manželka rozhodovala, čo bude v spravodajstve,“ povedal s tým, že ona podľa neho mala väčšie slovo. Lipšic pripomenul, že svedkyňa Jarmila Grujbárová z Licenčnej rady už vypovedala, že v roku 2000 Markíze nehrozilo, že príde o licenciu.

Lipšic sa pýtal na „slintoviny“

Advokát sa pýtal aj na komunikáciu medzi Kočnerom a Ághom, kde mal Kočner žiadať od Ágha „slintoviny“, teda dokumenty z roku 2000, kde boli Ruskove podpisy. Kočner priznal, že s Ághom za posledné dva roky o zmenkách komunikoval. Tvrdí, že od neho chcel staré dokumenty. „Hľadali sme podpisy pána Ruska z tej doby, aby sme ich mohli dať znalcovi, pretože sa objavili správy, že sa v roku 2000 údajne Rusko podpisoval inak, ako na zmenkách,“ odpovedal s tým, že len chceli porovnať podpisy.

Lipšic spochybnil vysvetlenie Kočnera ku elektronickej komunikácii so Štefanom Aghom zo šifrovanej aplikácie Threema ohľadom toho, čo sú slinoviny. Obžalovaný tvrdí, že sa malo jednať o dokumenty. Agh ich mal zobrať z budovy televízie v čase kauzy Gamatex. Obhajcovia Markízy to spochybňujú s tým, že išlo o starý papier, na ktorý by mohli vytlačiť údajne falšované zmenky. Podľa Lipšica to má byť aj v súlade s inými dôkazmi. Doplnil, že komunikácia predchádzala znaleckému skúmaniu, na ktoré sa odvoláva obhajoba.

Aká bola úloha Valka?

Lipšic sa Kočnera pýtal aj na vzťah so zavraždeným právnikom Ernestom Valkom? „Valko mal predovšetkým vzťah s Čongrádym. S pánom Valkom nebol vzťah žiadny, nenavštevovali sme sa. V roku 2006 mal pán Valko trestno-právny problém, keď bol deň alebo dva vo väzbe, potom, keď bol on a jeho dvaja priatelia prepustení z väzby, stretli sme sa v nehnuteľnosti jedného z týchto priateľov. A ja si dobre pamätám, že vy ste odtiaľ chvíľku predo mnou odchádzali. Ja som prichádzal, vy ste odchádzali, na pár sekúnd som vás zahliadol,“ povedal Kočner Lipšicovi. „Valko bol napálený na vtedajšieho generálneho prokurátora Trnku. Mali sme debatu o zásahu polície v jeho advokátskej kancelárii. Aj ja som dostal výčitku, že ako to mohol Trnka urobiť,“ dodal Kočner. Na to sa ho Lipšic spýtal, z akého dôvodu mal Valko pocit, že vie u Trnku niečo vybaviť? „Ja to netvrdím, iba hovorím, že pán Valko bol znechutený tým, že do jeho kancelárií vnikla polícia,“ odpovedal Kočner. Dodal, že Valko v kauze zmenky radil Ághovi aj jemu. Kočner odmietol povedať, či Valko dostal odmenu za to, že im radil pri urovnaní sporu.

Kočner ďalej vysvetľoval, prečo nechcel dovoliť, aby zmenky skúmali v zahraničí. Tvrdil, že sa bál, že sa môžu stratiť a chcel, aby ich poistili. Znalca Markízy nepovažuje za dôveryhodného.

"Nemám záruku, že pri takomto skúmaní sa zmenka nepoškodí, vysvetlil Kočner, prečo odmietol nechať spraviť znalecký posudok, ktorý mohol chemickou analýzou určiť vek atramentu.

„Nevidím dôvod, aby som objasňoval vzťah s osobou, ktorá nemá s týmto súdnym pojednávaním nič spoločné,“ odpovedal Kočner na otázku, či pozná Norberta Bödöra. Kočner si robil žarty z toho, že veľa ľudí, o ktorých počas pojednávania rozpráva, je dnes už mŕtvych.

Kočner na otázku, kto a ako mu zmenky odovzdal, odpovedal, že si to veľmi nepamätá. Povedal, že dve zmenky si zobral on, dve zmenky zostali Ághovi. „Čongrády ich mal ukázať Volzovej, čo malo byť pre ňu upokojením, že je tu garancia, že dostane peniaze za svoj podiel v Markíze,“ povedal.

Markíza spochybňuje tvrdenia Kočnera okolo Valka

Vedúca právneho oddelenia TV Markíza Lucia Tandlich v pondelok na pojednávaní v ÚVV Bratislava pred senátom ŠTS spochybnila tvrdenia Mariana Kočnera o tom, že mu Ernest Valko poskytoval poradenstvo a že prišiel s nápadom vyhotoviť sporné zmenky. Poukazovala pritom na výpoveď Kočnera z roku 2011, počas ktorej mal uviesť, že ho Valko nikdy v ničom nezastupoval.

Malo sa tak udiať počas výpovede vo veci vraždy nebohého advokáta. Súčasne vo vzťahu k licencii a Gamatexu uviedol, že Valko mu povedal, že vzhľadom na to, že je členom licenčnej rady, nie je vhodné, aby sa vyjadroval, uviedla na súde Tandlich. To je podľa nej v priamom rozpore s výpoveďou Kočnera.

Ten uviedol, že konflikt záujmov Valka vzhľadom na to, že mal radiť aj Kočnerovi a Ághovi a zároveň byť členom licenčnej rady, neriešil. Podľa Tandlich sa snaží Kočner nebohého právnika inkriminovať a dokresliť tak legendu o vymyslených zmenkách.

V otázke skúmania zmeniek znaleckým dokazovaním uviedol Kočner ako jeden z dôkazov jeho neviny fakt, že dal k dispozícii súdu zmenky na skúmanie. To by podľa neho inak neurobil, keďže by sa sám inkriminoval. Podľa Tandlich sa však obžalovaný dva roky aktívne bránil za súčinnosti súdu, aby takéto skúmanie bolo vykonané chemickou analýzou. Kočner tak poskytol zmenky na skúmanie až po uplynutí lehoty na ich skúmanie.

Kočner o bianco zmenkách

Právnik Markízy Tomáš Kamenec sa opýtal, kde boli zmenky uložené a či ich Kočner niekomu odovzdával. Podľa obžalovaného boli u právnika, ale nechcel povedať, u ktorého, keďže to považuje za obchodné tajomstvo.

Právnik sa Kočnera pýtal, či mal vedomosť, že Rusko mal mať uložené peniaze v zahraničí v rôznych fondoch a malo ísť o dostatočnú sumu, aby mu zaplatil dlh? „Každopádne, Rusko vlastní dve aktíva – jedným je spor s človekom, ktorý ho okradol. V roku 2006 alebo 2007 sme mali informáciu, že Rusko nejakú vysokú čiastku investoval v zahraničí do nejakého fondu,“ povedal Kočner. „Pán Kamenec, keď mi budete klásť stále rovnaké otázky v modrom, fialovom, zelenom, nebudem vám odpovedať,“ reagoval na otázky, či nechal svoj dlh premlčať. Na otázku, kto vyplnil sumu na bianco zmenkách, odpovedal, že on to nebol. Dodal, že nevie, ako ani kedy bola táto suma vyplnená, ani kedy bol určený deň splatnosti. Obhajoba následne namietala, že právnik protistrany – Markízy, sa pýta stále dokola to isté. Kočner vyhlásil, že už na Kamencove otázky nebude odpovedať, keďže sa pýta stále to isté.

Kočner ešte dodal, že nevie, prečo boli dve zmenky vyplnené a dve ďalšie boli bianco. Tie vraj mali byť vyplnené ako zmluvná pokuta. Zmenky boli napísané na spoločnosť pre prípad, že by sa Kočnerovi niečo stalo. „Existujú informácie, že v marci 2018 bola pripravená skupina rusky hovoriacich ľudí, ktorá bola objednaná na moju vraždu. Možno tým, že som skončil vo väzbe, som si zachránil život,“ vyhlásil Kočner. Sudcovi však odmietol povedať, odkiaľ má túto informáciu.

Kočner dostal aj otázku, či dostal Valko nejakú odmenu od Steinhübela. Kočner povedal, že nemá o tom informáciu, ale má informáciu, že mali nejakú zmluvu. „Čo sa týka kešu od Steinhübela, tak aj požiadavka bola vyplatená v hotovosti, bolo to 20 miliónov,“ povedal Kočner.

Lipšic navrhol konfrontáciu medzi Ághom a Kočnerom, lebo ich výpovede sa líšia.

Nerobte zo mňa hlupáka, vytkol prokurátor Kočnerovi

Po obedňajšej prestávke sa slova ujal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. Kočnera sa spýtal, či ho spomínal v komunikácii. Kočner odpovedal, že si nepamätá. Prokurátora ďalej zaujímalo, či si Kočner nespomína na biely Mercedes, ktorý mal vraj od neho dostať. Kočner odpovedal, že nevie, nespomína si. „To som si vydýchol,“ vyhlásil prokurátor.

Šanta sa pýtal aj na možný nátlak na Siloša Pohanku, keď presunul svoju pohľadávku voči Markíze na Kočnera. Ten vysvetlil, že to tak nebolo a že je to podľa neho hlúposť. Citoval aj rozhovor denníka Pravda s analytikom Milanom Žitným.

Kočner nevedel odpovedať na otázku, kedy boli vyhotovené predmetné zmenky, keďže nebol pri ich podpise. Šanta sa spýtal na zmenku za osem miliónov. „Taká zmenka neexistuje. Tie zmenky pripravoval doktor Valko. Predpokladám, že vznikli, keď ich Rusko podpísal v roku 2000,“ povedal Kočner. Zopakoval, že podľa neho existujú štyri zmenky a o iných nevie. Šanta sa tiež pýtal Kočnera, ako sa dopracoval k sume 69 miliónov eur, na čo Kočner reagoval, že nevie, odkiaľ toto číslo prokurátor má. Upozornil ho, aby mu kládol konkrétnejšie otázky.

„Nerobte zo mňa hlupáka. Ako ste sa dopracovali k súhrnnej sume 69,8 miliónov eur? pýtal sa prokurátor. "Takže chcete vedieť, ako vznikla suma na bianco zmenke? Teraz to ráta cez kurz NBS, keď sme prechádzali na eurá. Rusko mal zaplatiť 500 miliónov korún do tridsiatich dní a keď nie, tak naskakovala aj pokuta,“ odpovedal Kočner.

Podľa Kočnera splatnosť zmeniek na rok 2015 vznikla z debaty s Valkom. V roku 2007 sa mala licencia predlžovať na ďalších 12 rokov, Valko ich upozorňoval, že sa chystá digitalizácia a ten, kto získa licenciu, resp. mu bude predĺžená, že získa aj digitálnu licenciu. Valko mal tiež vyhlásiť, že nikto nevie, kedy sa zmení sto percent vlastníkov. „Ale jednoznačne bol hraničný termín a pán Rusko mal dosť peňazí, aby zmenky vyplatil,“ povedal Kočner s tým, že Rusko tvrdil, že to vyplatí do roku 2015.

Šanta a Kočner následne otvorili debatu o o tom, či bola dobre určená cena. Podľa prokurátora Američania v roku 2000 akceptovali, že vyplatia 80 miliónov slovenských korún. Teraz sa však tá suma vyšplhala na dve miliardy korún. Prokurátor sa spýtal Kočnera, či je to podľa neho reálna suma. Kočner vysvetľoval, že keby to Rusko zaplatil načas, bola by to suma 500 miliónov korún, čo je 16 miliónov eur. „Keď sa bavíme o sms a telefóne, určite to bolo v deň v pojednávania, keď OS BA V prisúdil mojej firme 8 miliónov a nejaké drobné (eur). Posielal som sms majiteľovi advokátskej kancelárie, ktorá zastupuje Markízu, že peniaze nechcem, že mám riešenie, len sa chcem s nimi stretnúť. Ale oni nemali záujem sa stretnúť, tá sms je nespochybniteľná. Napísal som: Chcem sa s vami dohodnúť, nič od vás nechcem. Ale oni sa nechceli stretnúť, už mali pripravený tento lynč,“ povedal Kočner.

Prokurátor Šanta sa Kočnera pýtal aj na motáky, teda správy, ktoré mal posielať z väzenia, správy o opičke, ako mal v komunikácii označiť bývalú štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti Moniku Jankovskú. Obžalovaný odmietol odpovedať. Šanta sa ho spýtal aj na to, či nejakým spôsobom prispieva na živobytie Pavla Ruska alebo na jeho obhajcu, na čo Kočner odpovedal, že nie. Priznal však, že o kauze komunikoval s Jaroslavom Haščákom.

Kočner vypovedá

Marian Kočner sa rozhodol tak nevyužiť svoje právo nevypovedať a postavil sa pred senát Špecializovaného trestného súdu. Zoširoka opisuje ako sa dostal k pohľadávke Siloša Pohanku, pomocou ktorej získal vplyv v Markíze.

Kočner opísal aj to, ako sa stretol s mafiánom Petrom Čongrádym, Sylviou Volzovou aj Štefanom Ághom.

„Keby všetci pristupovali k práci, tak ako ty, tak komunizmus nikdy nepadne,“ mal Rusko povedať Kočnerovi.

„Prešiel mi mráz po chrbte. To sú ľudia, s ktorými som sa nechcel stretnúť,“ tvrdí Kočner o kontakte so skupinou okolo Eda Diniča, od ktorej mal ponuku na spoločný postup proti Ruskovi.

V čase podpisu pohľadávky od Siloša Pohanku nebol ešte Štefan Ágh v spoločnosti Gamatex. Volzová už ale podpisovala notársku zápisnicu o uznaní pohľadávky s Ághom, ktorý medzičasom dostal 50 percent, vypovedal Kočner.

„Nie je pravdou, že sme prišli do Markízy po zuby ozbrojení a ohrozovali sme tak ľudí. Do Markízy sme prišli jedným autom,“ povedal Kočner. Zároveň odmietol, že by Siloš Pohánka podpísal zmluvu pod tlakom. „Neviem, prečo to pani svedkyňa povedala,“ reagoval Kočner na výpoveď členky licenčnej rady z júla.

„Počul som, že okrem toho, že Rusko dal na vedľajšiu koľaj Volzovú, klamal aj Američanov, keď vyťahoval z firmy peniaze cez zmluvy s dabingovými spoločnosťami,“ vypovedal Kočner.

„Som ten posledný človek na svete, ktorý by niečo ovplyvňoval v prospech Mečiara,“ povedal Kočner a popísal, ako sa pripravovali na vysielanie pred voľbami v roku 1998.

„Každý deň na dve, tri hodiny sme prišli do Záhorskej Bystrice. Posedeli sme a podebatovali,“ priblížil Kočner dobu, keď bol Gamatex majiteľom „veľkej“ Markízy.

Štefan Ágh, ktorý je tiež obvinený v kauze falšovania zmeniek, je však vyčlenený na samostatné konanie, sleduje pojednávanie medzi novinármi a verejnosťou. Potešil sa Kočnerovej poznámke, že ako právnik bol veľmi precízny.

„Nebolo čo zachraňovať, my sme nikomu nič nezobrali,“ hodnotí Kočner takzvané zachraňovanie Markízy.

Marian Kočner (vľavo) a právny zástupca Pavla...
Marian Kočner počas hlavného pojednávania v...
+10Právny zástupca TV Markíza Daniel Lipšic a...

„Pán Svěchota (Jaroslav Svěchota bol riaditeľom kontrarozviedky SIS, pozn.) bol ten, ktorý ich informoval, že sa chystáme do Markízy prísť,“ vypovedal Kočner. To bolo august 1998, keď sa hovorilo o obsadení Markízy.

„Odmietol som poslať do telekomunikácií žiadosť o vypnutie vysielania Markízy. Aj Daniel Krajcer, keby sme ho predvolali, by určite potvrdil, že som nikdy nezasahoval do vysielania Markízy,“ vypovedal Kočner. Do Markízy vraj prestal chodiť, keď sa Rusko objavil s „početnou, po zuby ozbrojenou neslovensky hovoriacou ochrankou.“ Uviedol Kočner na margo protestov, keď sa na stranu televízie proti Kočnerovi postavila v podstate celá vtedajšia opozícia.

Po voľbách bola nastúpená vláda Mikuláša Dzurindu a následne bol súdom zrušený zápis, z technických dôvodov, a „prestali sme byť majiteľmi televízie“, povedal Kočner. Dodal, že keď bola slovenská verejnosť oboznámená, že sú vlastníkmi licencie, prišiel Peter Csongrády s tým, že má kupca, ktorý by to kúpil. „Bol to Peter Steinhübel. Veľkú radosť sme nemali,“ povedal Kočner. „Nechcelo sa mi so Steinhübelom uzatvárať nejaký obchod, chcel dať aj zálohu, aby si to poistil. Bol som dotlačený k tomu, aby sme zobrali zálohu, ale žiadnu zmluvu sme s ním nepodpísali o nejakom predkupnom práve. Chcel som, aby sme ju (tú zálohu, pozn.) vedeli vrátiť,“ opísal Kočner. „Potom som sa tešil, že som sa tak rozhodol, akonáhle sme boli zrušení ako majitelia Markízy, Steinhübel mal veľmi dobré kontakty s pánom Svěchotom, povedal, že z toho cúva. Peniaze sme mu vrátili,“ povedal obžalovaný.

„To, že bol pán Rusko bol – bez dôkazu – dlhodobo informovaný SIS, som nadobudol v čase, keď som bol pozvaný s pánom dr. Ághom na stretnutie, kde bol aj pán Svěchota. Začal sa s nami rozprávať o Markíze, že by bol záujem to kúpiť, že Rezeš by to chcel kúpiť a ponúkal 500 miliónov,“ povedal Kočner. „Z toho stretnutia som chcel odísť, ale dr. Ágh povedal, aby sme si ich vypočuli, lebo to sú nebezpeční ľudia. My im budeme musieť asi sľúbiť, že budeme s nimi spolupracovať,“ pokračuje Kočner v opise svojich stretnutí so zástupcami SIS. „Zaujímavé bolo, že Svěchota sa pýtal na veci, ktoré nemohol vedieť,“ uviedol. „Obávam sa toho, že ten náš druhý vstup do Markízy nedopadne dobre a niekto nás bude tlačiť do vysielania v prospech HZDS,“ dodal s tým, že Svěchota vedel, že do Markízy pôjdu.

Kočner uviedol, že mal mrazivý pocit na chrbte. „Vraj bolo dohodnuté, že nás budú chrániť policajti – cez krajského policajného riaditeľa, ale na základe 72-hodinového nepretržitého vysielania proti vtedajšej vláde vyhral Dzurinda,“ povedal Kočner. Dodal, že s cenou nechcel klesnúť pod 300 miliónov korún.

Kočner o Tóthovi

„Peter Tóth, verím, že dnes príde. Zoznámil som sa s ním počas kauzy únosu Michala Kováča ml., od začiatku kauzy Markíza bol s nami, bol informovaný mnou, vedel všetko,“ povedal Kočner.

„Keďže som vedel, že Tóth je nejakým spôsobom v tieňovej tajnej službe, informoval som ho o všetkom, čo sa som sa dozvedel od Svěchotu s tým, že bude môj svedok, čo všetko odo mňa chceli. Veľmi ma prekvapila správa riaditeľa SIS pána Mitra, ktorý v správe uviedol, že sme na ovládnutí Markízy spolupracovali s SIS. Bolo tam ešte pár poznámok, ktoré sa ma dotkli,“ povedal Kočner. Opísal, ako si zavolal Tótha a pýtal sa ho, prečo to Mitro napísal. „Jáj, vieš, no… Rusko má najsilnejšie médium, všetci s ním chcú byť kamaráti,“ mal povedať Kočnerovi.

„Potom som sa stretol s pánom doktorom Čarnogurským: My sme to ustáli, vy ste dneska vo vláde, vy ste minister spravodlivosti,“ opísal Kočner stretnutie. Čarnogurský mu mal povedať, že revolúcia niekedy požiera svoje vlastné deti.

„Takže – keď som Steinhübelovi vrátil peniaze, po prvý krát som sa stretol v tejto veci s dr. Valkom,“ uviedol Kočner. „Pán doktor Valko bol právnym zástupcom Volzovej už dlhšie. Bol presvedčený, že sme vydražili právo na licenciu, bolo mi jasné, že už dražba bola konzultovaná s Valkom. Volzová s ním určite niektoré veci konzultovala, lebo ju nejaký čas zastupoval. Takže podľa neho licencia prešla na Gamatex,“ povedal Kočner. Dodal, že preto napísali podanie na Radu pre rozhlasové a televízne vysielanie a požiadali o prechod licencie na spoločnosť Gamatex. Bolo to podľa jeho slov v 10. alebo 11. mesiaci 1998. „Medzi záujemcov o Markízu patril Rezeš, Široký, česká skupina prezentovaná Jiřím Važanom, nejakí Švédi alebo Nóri a niekoľkí ďalší. V tom čase sme sa bavili s nejakými potenciálnymi záujemcami o kúpu Gamatexu, medzi ktorých patril Rezeš, ktorý nám už raz núkal 500 miliónov, mal som potom stretnutie s pánom Širokým, s niekoľkými ďalšími záujemcami,“ opísal Kočner.

Dodal, že s každým sa bavili o sume 500 miliónov. „Ale všetci záujemcovia chceli vedieť, že to je s definitívnou platnosťou naše. Potom sme sa stretli so zástupcami firmy SBS a ešte asi päť ďalších,“ povedal Kočner.

O prevode licencie

Licenčná rada si podľa Kočnera nechala spracovať niekoľko právnych stanovísk k téme, či Gamatex vlastní aj vysielaciu licenciu. Aj Vozár, dnes poradca prezidentky Čaputovej, mal podľa Kočnera právny názor, že vysielacia licencia mohla pred vysielacou komisiou prejsť na Gamatex. „Ako je možné, že Dzurinda chcel na pána Valka podať trestné oznámenie za kupčenie s licenciami, tak sa neboli takí dobrí priatelia. Zachytil som názor, že Valko určite nemohol pomáhať nám, lebo bol priateľom pána Dzurindu,“ povedal Kočner. Pripomenul vzťah Valka so Steinhübelom a kauzu okolo licencie VTV. Prevod licencie Steinhübelovej spoločnosti VTV mal podľa Kočnera vytvárať právny precedens, ktorý chceli využiť aj v prípade Gamatexu a Markízy. „Pán Kolník, ktorý chcel tiež od nás kúpiť, sa v ďalšej vláde Ivety Radičovej stal poradcom ministra dopravy. Mali veľmi veľký záujem, lebo Rusko im išiel všetkým na nervy. Kolníka považovali za šedú eminenciu ministerstva dopravy. Kočner poukazuje, že Kolník bol veľmi úzko prepojený na KDH. Je to osobný priateľ Jána Figeľa. V júni 1999 sme písali list pánovi ministrovi Čarnogurskému, kde sme žiadali o urgenciu ministerstva spravodlivosti, lebo súdne spory všetky stáli, nebolo ani jedno pojednávanie,“ vypovedal Kočner.

„Urgovali sme licenčnú radu, žiadali sme, aby rozhodla o licencii. Bol som absolútne presvedčený, že licenčná rada rozhodne v náš prospech. Situácia sa vyvinula tak, že licenčná rada niekedy v marci 2000, mala rozhodnúť a bol som presvedčený, že rozhodne v náš prospech, lebo všetci mali Ruska plné zuby. V marci 2000 zrazu dali do programu bod rozhodnutia o tejto licencii a prišiel strašný stres, Rusko písal Dzurindovi, cele vláde, že použijú všetky možné prostriedky aby zamedzili prechodu licencie, aj keď zistili, že s najväčšou pravdepodobnosťou na Gamatex. V liste, ktorý písal pán Rusko licenčnej rade, hovoril, že má záujem o spoločnosť za sumu 300 miliónov korún,“ vypovedal Kočner. Dodal, že je zaujímavé, že spomenul 300 miliónov, lebo to bola suma, o ktorej hovorili s niektorými záujemcami.

Exekučný spis kontrolovalo ministerstvo spravodlivosti, ktoré bolo pod gesciou KDH, a kontrola prebehla podľa Kočnera extrémne rýchlo. „Pre našu bezpečnosť s Ághom sme sa dohodli, že ak budeme niečo predávať, tak to pôjde cez akcie spoločnosti Adam. Rusko pochopil, že už sa nedá nič odsúvať a prišiel za Valkom, že sa chce dohodnúť,“ vypovedal Kočner. Podmienkou bolo, aby Volzová dostala zaplatené, lebo podľa jeho slov chcela z televízie odísť.

„Tú spústu zmlúv sme pripravili za tri dni a 30. júna boli pripravené k podpisu, pretože už 4. júla rozhodovala licenčná rada. 30. júna bolo všetko podpísané, boli nám vyplatené peniaze. Z licenčnej rady sa dostávali informácie a vedel som, že sa Kolník a jeho skupina nahnevajú, že sme im to nepredali a dohodli sme sa s Ruskom. Dva roky sme boli dennodenne pranierovaní a celé to vzniklo nekorektným správaním pána Ruska voči Silošovi Pohánkovi, Sylvii Volzovej a ďalším ľuďom. Celú túto situáciu spôsobil Rusko,“ vypovedal Kočner.

Zmenky a Rusko

Rusko podľa neho vedel jednu vec, že celý problém svojim spoločníkom spôsobil on, preto sa rozhodol, že ho aj vyrieši. „Dnes môže ktokoľvek spochybňovať sumu 500 miliónov korún, ale ja som nemal čo stratiť. Potom, ako sme to celé uzavreli, konalo sa sedenie na licenčnej rade, kde sme povedali, že sme sa dohodli, čo sa nepáčilo skupine zastupovanej pánom Kolníkom. Nechceli dať ani zálohu a bol som presvedčený o tom, že by nedokázali reálne vysielať a o licenciu by prišli,“ povedal Kočner. Dodal, že bol presvedčený, že o licenciu mohol prísť aj Rusko aj prípadný nový majiteľ.

Po skončení sporu previedli údajné zmenky do novozaloženej spoločnosti Inkasný servis. „My dvaja s Ághom sme boli jedinými majiteľmi. Zmenky sme na spoločnosť previedli len za účelom ich inkasovania. Bol vypracovaný dokument na licenčnej rade, ktorý smeroval k odobratiu licencie, preto prevádzali tie zmenky. Konečným užívateľom bol pán Kočner a pán Ágh,“ dodal na margo založenia firmy Inkasný servis.

Ak by zmenky boli falšované, tak ako tvrdí obžaloba, tak by som ich nevymáhal pod svojou firmou, povedal Kočner. Ďalej vysvetlil, ako boli podiely prevedené na pána Kováčika. „Snáď niekto neuverí tomu, že by som vymáhal niečo, čo je falošné. Ak by zmenky neboli z roku 2000 a boli by falošné, nikdy v živote by som ich nevrátil na súd. Keby zmenky neboli pravé, nevrátil by som ich naspäť, snáď nevrátiť na súd dôkaz proti mne,“ rozhorčoval sa Kočner.

Kočner chce odpovedať na otázky

„Kto dnes vlastní Markízu? Bez dôkazov, znalosti spisu, faktov a argumentov, dennodenne médiá prinášajú klamlivé informácie. Dopredu sme odsúdení, dopredu sme popravení,“ posťažoval sa Kočner. Dodal, že mal som možnosť nerušenej porady s advokátmi a preto sa rozhodol, že nebude odpovedať na otázky.

"Nebol som rozhodnutý, že budem dnes odpovedať na otázky, lebo som nemal možnosť nerušenej porady so svojím advokátom, dodnes sme v miestnosti číslo 4, ktorá je podľa môjho názoru monitorovaná, ale zmenil som presvedčenie. Napriem tomu však chce odpovedať na otázky,"povedal.

„Potom, čo sa udialo včera, ja som nepochopil jednu vec, pán predseda, načo som bol prevezený do Ústavu na výkon väzby v Bratislave, načo bol ten neskutočný cirkus, keď predo mnou išlo 6 áut, ja v pancierovom obrnenom transportéri, za mnou 6 áut s 24 kukláčmi a vrtuľník. Myslím si, že je to len pre médiá, lebo Kočner je už dopredu odsúdený, napriek tomu na otázky odpovedať budem,“ povedal.

Prokurátor predložil ďalšiu komunikáciu

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta predložil senátu ďalší balík komunikácie Mariana Kočnera. Jeho obhajca Marek Para vzniesol proti predsedovi senátu námietku zaujatosti.

Obsahom námietky je údajne favorizovanie prokurátora a obhajcov poškodených pred advokátmi obžalovaných Kočnera a Ruska. Prokuratúre sa majú podľa Paru zasielať dôkazy skôr ako obhajcom. Para taktiež namieta obrnenú eskortu, ktorá Kočnera z Leopoldova prevážala, pretože to podľa neho narúša prezumpciu neviny.

Príde aj Tóth

„Dnes sa postavím ako svedok pred senát, obžalobu aj obhajobu a detailne popíšem, ako, kedy a za akých okolností som sa dozvedel o tom, že viaceré osoby sa podieľali na výrobe antedatovaných zmeniek,“ napísal Tóth na portáli ďateľ.sk.

Medzi verejnosťou sedí aj Štefan Ágh, ktorý je obvinený z rovnakého skutku, avšak odčlenený na samostatné konanie. V júli vypovedal pred súdom ako svedok, keď priznal komunikáciu s Marianom Kočnerom cez šifrovanú aplikáciu Threema.

Hlavné pojednávanie pokračuje v Ústave na výkon väzby v Bratislave po tom, čo to odporučil Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Pôvodne sa pojednávalo priamo v sídle Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, avšak ZVJS pociťoval bezpečnostné riziko spojené s prevozom Kočnera.

Na hlavné pojednávanie vo veci falšovania zmeniek TV Markíza sa zatiaľ nedostavili viacerí predvolaní svedkovia. Medzi nimi je aj bývalý novinár a exriaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Tóth. Ten zverejnil v deň, keď sa mal dostaviť na súd vyjadrenie, v ktorom uviedol, že sa z obavy o svoju bezpečnosť zdržiava v zahraničí. Senát ŠTS ho na pokračovanie pojednávania nariadil predviesť.

Marian Kočner (uprostred), jeho advokát Michal... Foto: Ivan Majerský, Pravda
sud, Marian Kocner, Marian Kočner (uprostred), jeho advokát Michal Mandzák (vľavo) a advokát bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska Marek Para (vpravo) počas hlavného pojednávania v kauze falšovania zmeniek TV Markíza v Ústave na výkon väzby a Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave.

Na ďalšie pojednávacie dni by sa mal okrem Tótha dostaviť aj súčasný riaditeľ televízie Matthias Settele, niekdajšia riaditeľka Zuzana Ťapáková, podnikateľ Milan Fiľo, zástupca CME (materská spoločnosť Markízy) Frederic Thomas Klinkhammer, niekdajší majiteľ produkčného domu Forza Ján Kováčik, obvinený v kauze Technopol servis Jozef Dučák a bývalá spoločníčka v Markíze Silvia Volzová, z ktorej objednávky vraždy je Pavol Rusko obžalovaný v inom konaní.

Čítajte viac o kauze zmenky.

Pojednávanie v Bratislave pokračuje po prerušení v júli, ktoré nastalo po šiestich pojednávacích dňoch. Počas tých na pojednávaniach nebol prítomný obžalovaný Marian Kočner, ktorého zastupovali jeho obhajcovia.

Na súde sa dosiaľ nečítal prepis údajnej komunikácie medzi Kočnerom a jeho spoluobvineným Štefanom Ághom, ani prepis medzi Kočnerom a Norbertom Bödörom. Ten pochádza z trestnej veci vraždy Jána Kuciaka, z mobilného telefónu, ktorým mal Kočner komunikovať prostredníctvom šifrovanej aplikácie Threema. Dôkazy z tohto prepisu sú podľa právneho zástupcu Markízy Daniela Lipšica usvedčujúce a dokazujú existenciu zločineckej skupiny. Jej súčasťou mali byť policajti, prokurátori a sudcovia, z ktorých sú podľa neho mnohí stále vo funkcii.

Dôkaz namietala obhajoba s tým, že sa s ním nestihla oboznámiť. No prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta uviedol, že obhajca Marek Para dôkaz k dispozícii má vzhľadom na to, že zastupuje Kočnera v trestnej veci vraždy Kuciaka, odkiaľ tento dôkaz pochádza.

Vo veci sporných zmeniek sa Pavol Rusko opakovane obhajoval, že o nich vedeli len tí ľudia, ktorí o nich mali vedieť. Medzi nimi má byť aj bývalá manželka obžalovaného Viera Rusková, ktorá zatiaľ nebola predvolaná svedčiť. Zo svedkov, ktorí sa dostavili, popreli vedomosť o existencii zmeniek všetci s výnimkou Štefana Ágha. Ten je ako bývalý spoločník Kočnera v Gamatexe zároveň údajným spolupáchateľom falšovania, avšak jeho konanie bolo odčlenené na samostatný proces. Medzi ostatnými svedkami, ktorí sa dostavili, boli viacerí bývalí riaditelia Markízy ako Václav Mika a Vladimír Repčík, niekdajšia účtovníčka Markízy Anna Miklošovičová a bývalá finančná riaditeľka Radka Doehring.

© Autorské práva vyhradené

456 debata chyba
Viac na túto tému: #Ernest Valko #Marian Kočner #Peter Tóth #Kočnerove zmenky #kauza zmeniek TV Markíza