Mimoriadnu schôdzu na odvolanie premiéra sa nepodarilo otvoriť. Hanba, vypočuli si poslanci

Poslancom sa opäť nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR (NR SR), na ktorej chce opozícia odvolať premiéra Petra Pellegriniho (Smer). Plénum opakovane nebolo uznášaniaschopné, nakoľko prítomných bolo len 68 poslancov. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) oznámil, že návrh prerokujú znovu na riadnej schôdzi ako posledný bod. Riadne zasadnutie sa začne v utorok 10. septembra o 13:00. Opozícia avizovala, že chce opätovne iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR na odvolanie premiéra.

09.09.2019 09:27 , aktualizované: 16:20
debata (98)

Pôvodne sa mal predseda vlády pred poslancov postaviť v piatok (6. 9.), ani vtedy sa pre neúčasť viacerých zákonodarcov schôdzu ani po prestávke nepodarilo otvoriť. Bod programu presunuli na pondelok, keď ho napokon opäť presunuli.

VIDEO: Hanba, vypočuli si poslanci po neotvorení schôdze o odvolávaní premiéra. V NR SR bola prítomná aj verejnosť. Zdroj: TASR

Video

Opozícia však chce opätovne iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR na odvolanie premiéra Pellegriniho. Zozbierala už 26 podpisov, ďalšie chcú vyzbierať v priebehu dňa. V pondelok to povedal líder hnutia OĽaNO Igor Matovič po tom, ako sa poslancom opätovne nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu na odvolávanie premiéra.

„V priebehu dneška dozbierame podpisy a odovzdáme ich do podateľne,“ doplnila predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. Počas pondelkovej mimoriadnej schôdze sa podľa jej slov prezentovalo minimum koaličných poslancov, hoci ich bolo v rokovacej sále prítomných dostatok. Poznamenala, že ide o porušenie demokratických práv opozície.

Na otázku, prečo nepočkajú do konca riadnej schôdze, kedy sa má odvolanie premiéra prerokovať, Matovič reagoval tým, že prečo by mali čakať. Kauzu už bývalej štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Moniky Jankovskej (Smer) považuje za dôkaz prepojenia mafie na Smer.

Predsedu vlády chce o kreslo pripraviť opozícia. Dôvodom je, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom Kočnerom, obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Vláda s odvolaním nesúhlasí, Jankovská medzičasom vo funkcii skončila.

Matovič: Konanie koalície je v rozpore s demokratickými princípmi

Opozičné hnutie OĽaNO považuje konanie koaličných poslancov za zbabelé a za marenie kontrolnej činnosti parlamentu. Potom ako sa poslancom pre neúčasť väčšiny zákonodarcov v rokovacej sále opäť nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR na odvolanie premiéra Pellegriniho to uviedol líder hnutia Igor Matovič.

Pellegrini má podľa Matoviča „strach pred pravdou“. "Po tom, čo sa dokázalo prepojenie vlády s mafiou, bráni parlamentu, aby ho mohol odvolávať. Znemožňuje tak prácu opozície, ktorej hlavnou úlohou je kontrola vládnej väčšiny,“ skonštatoval. Konanie koalície je podľa jeho slov v rozpore s demokratickými princípmi a Ústavou SR.

Opozičné strany OĽaNO, SaS, Sme rodina a niekoľkí nezaradení poslanci tvrdia, že keď premiér nenavrhol odvolať Jankovskú, prestal obhajovať záujmy občanov SR a uprednostnil záujmy organizovaného zločinu a oligarchov. Problém navyše podľa opozície bagatelizoval. „Týmto konaním sa predseda vlády Peter Pellegrini spreneveril svojmu poslaniu, svojmu verejnému prísľubu, voličom, ako i ostatným občanom SR, ktorých záujem by mal chrániť,“ uvádza opozícia v návrhu.

Sulík: Pellegrini je slabý premiér

Podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka je po 12 rokoch vlády Smeru spoločnosť tak rozložená, že si sudcovia pomýlili nezávislosť so svojvôľou. „Pellegrini je súčasťou tohto systému. Je to slabý premiér bez reálnych kompetencií, je to človek, ktorý je na smiech a dosadenou figúrkou. Premiér mal dvakrát možnosť konať a odvolať Moniku Jankovskú. Nespravil tak, strčil hlavu do piesku a tváril sa, že potrebuje silnejšie dôkazy,“ objasnil predseda SaS.

Sulík sa v piatok nádejal, že dnes si to premiér príde rozdať s opozíciou. „Ako však vidíte, zase raz zvíťazila zbabelosť a Pellegrini je len neschopnou bábkou. To, že bude Jankovská opätovne sudkyňou, je preto výsmechom spravodlivosti,“ konštatoval líder liberálov a poprosil všetkých občanov, aby to nevzdali, keďže najbližšie voľby prinesú veľkú zmenu.

Premiér je pripravený zúčastniť sa na svojom odvolávaní

Premiér Peter Pellegrini je kedykoľvek pripravený zúčastniť sa na svojom odvolávaní v parlamente. Povedal to na brífingu pri príležitosti pietnej spomienky na Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia.

„Prepáčte, nie som všemocný. Nevládnem od Tatier k Dunaju. Tentokrát je vláda a moje odvolávanie v rukách poslancov národnej rady. Bolo poslanecké grémium, zasadli poslanecké kluby a rozhodli sa urobiť tak, ako urobili,“ reagoval tak na to, že sa mimoriadnu schôdzu parlamentu s cieľom odvolať ho z funkcie ani dnes nepodarilo otvoriť. Predseda vlády dodal, že akonáhle sa schôdza otvorí, rád bude diskutovať.

Danko: Koalícia nie je povinná dodávať opozícii hlasy

Koalícia nie je povinná dodávať opozícii hlasy. Na dnešnom brífingu to uviedol predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Reagoval tak na to, že sa mimoriadnu schôdzu parlamentu s cieľom odvolať premiéra Petra Pellegriniho ani dnes nepodarilo otvoriť.

„V prvom hlasovaní bolo 67 poslancov preukázateľne v rokovacej sále. Opozičných poslancov bolo 62 a koaličných päť. Pravidlá koalície a opozície hovoria, že koalícia nechce popierať práva opozície. Nikde nie je napísané, že za lajdáctvo, respektíve nekonanie opozície, je koalícia povinná dopĺňať hlasy opozície,“ uviedol s tým, že schôdza sa dnes nekoná preto, že neboli prítomní opoziční poslanci Vladimír Sloboda (SaS) a Boris Kollár (Sme rodina).

„Pán Kollár si robí charitu a PR v zahraničí. Je povinnosť poslancov, ktorí sa pod schôdzu podpísali, aby tu boli. Za štyri dni sa dalo pricestovať aj z Ameriky,“ dodal šéf parlamentu.

Sloboda uviedol, že bol na pracovnej ceste v Žiline a vlak meškal. „Uvedomujem si, že je to chyba, že som si mohol cestu preložiť. Keby vlak nemeškal, tak by som hlasovanie stihol,“ dodal. Teraz je prítomný v NR SR.

Ak sa niekto podpíše pod mimoriadnu schôdzu, má na ňu prísť

Ten, kto sa podpíše pod zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, má na ňu prísť. Myslí si to minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) i poslanec NR SR za koaličný Smer Jaroslav Baška.

„Ukázalo sa, ako vážne to myslia poslanci, ktorí sa pod mimoriadnu schôdzu podpísali. Ani dnes, ani v piatok tu niektorí poslanci neboli. Tu je vidieť, že ten podpis im nestojí za to, aby na ňu prišli," uviedol pred novinármi Baška.

Podľa Sólymosa je pre ministrov neotvorenie mimoriadnej schôdze strata času. „Boli sme tu dnes, aj v piatok. Všetky stretnutia som najprv prehodil z piatka na pondelok a teraz z pondelka na utorok. Mali za mnou prísť starostovia, ale teraz sa to odsúva," povedal novinárom šéf envirorezortu.

Vláda nevidí dôvod na odvolanie premiéra

Vláda s odvolaním premiéra nesúhlasí, nevidí naň žiadne relevantné dôvody. Návrh opozície vníma ako neopodstatnený a účelový. Poukazuje na to, že prichádza niekoľko mesiacov pred parlamentnými voľbami a zakladá sa na nelegálne získaných a zverejnených informáciách z policajných spisov. Za návrhom vidí snahu niektorých poslancov prekryť svoje zlyhania z minulosti, keď sa stretávali s Marianom Kočnerom.

Kabinet pripomína, že po zverejnení údajnej komunikácie premiér opakovane ubezpečil policajtov, prokurátorov i sudcov, že majú plnú podporu kabinetu a jeho predsedu. Pellegrini zároveň hovoril, že pokiaľ sa potvrdia podozrenia týkajúce sa Jankovskej, požiada ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) o jej odvolanie.

Jankovská, ktorá komunikáciu a stretnutie s Marianom Kočnerom odmieta, medzičasom z funkcie odstúpila. Národná kriminálna agentúra (NAKA) vykonala pred niekoľkými dňami u Jankovskej zaisťovacie úkony, štátna tajomníčka jej odovzdala mobilný telefón. Podľa medializovaných informácií mala Jankovská údajne intenzívne komunikovať s Marianom Kočnerom.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolanie #Peter Pellegrini