Dva úplne zhodné podpisy sú dielom faľšovateľa

V kauze zmeniek figuruje viacero znaleckých posudkov. Televízia Markíza má vlastný, ktorý tvrdí, že podpisy Pavla Ruska na zmenkách sú falošné. Cenné listiny mali byť podľa televízie podpísané neskôr, ako v roku 2000. Obhajoba podnikateľa Mariana Kočnera vyvracia posudok televízie. Poukazuje na to, že Ruskove podpisy patria do roku 2000. Rozpor medzi týmito posudkami bude musieť vyriešiť súd.

10.09.2019 08:00
súd, pavol Rusko, kauza zmenky Foto: ,
Televízia Markíza tvrdí, že podpisy Pavla Ruska (na snímke) na zmenkách sú falošné.
debata (15)

Porovnávanie podpisov nie je jednoduchá záležitosť. Odborník potrebuje mať dostatok informácií, aby mohol jasne odpovedať na otázky ich pravosti. Vyhotoviť posudok je v právomoci súdneho znalca v odbore písmoznalectvo, odvetvie ručné písmo. Už 25 rokov sa tejto činnosti venuje Mária Zelenková, ktorá viac ako desať rokov pracovala v Kriminalistickom a expertíznom ústave Policajného zboru a bola taktiež vedúcou sekcie kriminalistických expertíz Ústavu súdneho inžinierstva žilinskej univerzity.

Na základe analýzy písma, podpisu, ktorého pisateľ je neznámy alebo sporný, a na základe jeho porovnania s ukážkami, skúškami písma, podpismi konkrétneho človeka sa znalci snažia dať odpoveď na otázku, či pisateľ podpisov je totožný s pisateľom sporného podpisu. Pri svojom skúmaní potrebujú porovnávací materiál.

„Znalec potrebuje ukážky ďalších podpisov pisateľa z daného obdobia. V prípade praxe ide až o 20 ukážok, ktoré sú z daného roku, ale výhodou je, ak sú aj rok pred alebo po podpise. Takto sa lepšie zachytí vývoj, či sú tam stabilné znaky. Čím viac sa dá porovnávať, tým úspešnejšie je skúmanie. Znalec by mal naštudovať aj okolnosti a podmienky vzniku podpisu,“ hovorí o postupe Zelenková.

Znalec analyzuje, porovnáva napríklad celkovú pisársku úroveň podpisov či plynulosť písacieho pohybu a zameria sa aj na umiestnenie. Podpisy sa môžu meniť vekom. Človek napríklad môže prekonať chorobu, ktorá mu zmení písmo, teda aj jeho podpis.

„Nie je nič neobvyklé, že dva nesporne pravé podpisy totožného pisateľa popri podobných a zhodných znakoch vykazujú aj rozdielne znaky. Každý môže používať viacero druhov, typov podpisov a aj druhovo zhodné podpisy každého jedného pisateľa sú viac alebo menej variabilné,“ podotkla Zelenková.

Zelenková poukázala na to, že žiadne dva podpisy od jedného pisateľa nie sú a ani nemôžu byť absolútne zhodné. „Ich absolútna zhodnosť je znakom, že jeden z aktuálne porovnávaných podpisov nie je pravý a bol vyhotovený pomocou niektorej metódy technického falšovania podpisov,“ podotkla súdna znalkyňa. Môže napríklad ísť o obkreslenie z predlohy podpisu. Kvalita obkresleného podpisu závisí od zložitosti obkresľovania a pisárskej zručnosti falšovateľa. Písmoznalci sú zapísaní v zozname ministerstva spravodlivosti a väčšina z nich prešla odbornou prípravou v Kriminalistickom a expertíznom ústave Policajného zboru.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #falšovanie #Marian Kočner #podpis #Pavol Rusko #kauza zmeniek TV Markíza