Úniky z vyšetrovania Kuciakovej vraždy mohli pomôcť podozrivým, vyhlásil prokurátor Kováčik

Úniky a následné medializovanie informácií z vyšetrovacieho spisu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej mohli dať dostatočný čas podozrivým osobám pripraviť sa na možné úkony polície.

10.09.2019 12:20 , aktualizované: 15:10
Dušan Kováčik Foto: ,
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.
debata (34)

Naznačil to špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na utorkovom brannobezpečnostnom výbore v Národnej rade (NR ) SR. Úniky vnímajú mimoriadne negatívne aj prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Vyplýva to aj zo Správy špeciálneho prokurátora o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a z poznatkov ÚŠP o stave zákonnosti za rok 2018.

V tejto súvislosti spomenul aj nedávny prípad zaistených mobilných telefónov sudcov, prokurátora a bývalej štátnej tajomníčky. Podľa jeho slov sa môžu prípadní páchatelia trestnej činnosti dôkladne pripraviť na konkrétne úkony, čo zníži ich plánované účinky. „Tak masívny únik som ešte počas svojej kariéry nezažil," povedal Kováčik na výbore.

„Takmer denno-denne je odtiaľ niečo publikované. Treba si uvedomiť jedno, prípravné konanie je neverejné. V koho záujme to vlastne je? Uverejňujú sa tu veci o aplikácii Threema a potom, keď je potrebné urobiť úkon a zaistiť mobilné telefóny, sa dozvedáme, že pomaly všetci majú nové mobily, pretože o tom dva týždne dopredu vedia," povedal Kováčik. Na margo policajnej akcie však zároveň doplnil, že spomínanú vec nedozoruje a má plnú dôveru v prokurátorov.

Šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Kováčik má navyše obavy, že publikovanie informácií môže reálne ohroziť výsledok vyšetrovania. „Obávam sa, či takéto dôkazy budú vôbec použiteľné. Veľmi sa toho bojím. Netvrdím, že to tak bude, ale mám reálne obavy, pretože sa to stále maskuje za akýsi pláštik verejného záujmu," doplnil.

Člen výboru pre obranu a bezpečnosť Ľubomír Galko (SaS) považuje úniky za nebezpečné. „Hranica verejného záujmu a toho, že sa zmarí vyšetrovanie, je veľmi tenká,“ podotkol s tým, že nie je zástancom čiastočného zverejňovania informácií z komunikácie Mariana Kočnera Zdôraznil, že novinári by si mali zdroje preverovať. Poukázal na to, že zatiaľ nie je známe, ktorá časť komunikácie je len chválenkárstvo a ktorá nie.

Výzvu prokurátorov považuje Galko za taktiku. „Nechce sa mi veriť, že by boli takí amatéri,“ skonštatoval. Myslí si, že už mali podozrenia a chceli si ich overiť aj následným správaním sa podozrivých osôb.

Dušan Kováčik zároveň dodal, že zo správy vyplýva, že NAKA zlyháva pri úvodných štádiách odhaľovania korupcie.

„Operatívna a analytická činnosť polície sa iba veľmi okrajovo a s malou efektivitou zameriava na odhaľovanie komplikovaných korupčných schém pri verejných obstarávaniach, vybavovaní dotácií z rozpočtu SR a EÚ, verejných zákazkách s vysokou hodnotou a obdobných závažných veciach, kde dochádza k obrovskému plytvaniu s verejnými financiami,“ píše sa v správe.

Dôvodom je podľa ÚŠP najmä zlyhávanie analytickej zložky polície. Tá by mala podľa slov úradu najmä v úvodných štádiách ešte pred začatím trestného stíhania vykonávať analýzy finančných tokov či personálnych a majetkových prepojení medzi podozrivými osobami. Získať by tak mala základný prehľad o tom, či z konkrétnej podozrivej operácie mohli získať prospech osoby, ktoré mali vplyv na rozhodovanie o predmetnej zákazke alebo inom nakladaní s verejnými zdrojmi.

ÚŠP tiež poukázal na to, že prokurátori v niekoľkých prípadoch reagovali na nedostatočné prešetrenie podozrení v tejto oblasti tým, že zrušili vyšetrovateľovi uznesenie o odmietnutí trestného oznámenia a vydali pokyny, aby sa polícia vecou dôslednejšie zaoberala.

Správa poukazuje na to, že problémom polície môže byť nedostatok odborného personálu. V tejto súvislosti Kováčik spomenul medializované informácie o príprave organizačných zmien v NAKA. Aj preto podľa svojich slov listom upozornil policajného prezidenta Milana Lučanského aj šéfa NAKA Branislava Zuriana, aby dbali na tieto problémy a určité posilnenie.

Okrem toho ÚŠP hovorí aj o legislatívnych problémoch. Policajti podľa správy nemôžu pri operatívnom odhaľovaní korupcie vyžadovať od bánk výpisy z účtov podozrivých. Prourátori poukázali na to, že pri niektorých iných trestných činoch toto oprávnenie majú. „Bez kvalitnej činnosti finančných analytikov v Národnej protikorupčnej jednotke nie je možné účinne odhaľovať komplikované korupčné schémy a tým postihovať osoby, ktoré sa nelegálnym spôsobom obohacujú z verejných zdrojov,“ doplnil ÚŠP v správe.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kováčik #vražda novinára Jána Kuciaka