Slovenské médiá podcenili význam portfólia prideleného Šefčovičovi, vyhlásila Mathernová

Slovenské médiá, ktoré naznačili, že podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič nebude v budúcej exekutíve EÚ "rozhodovať o ničom", sa mýlia alebo nepoznajú dostatočne význam agendy, ktorou ho poverila Ursula von der Leyenová. Pre TASR to v stredu uviedla Katarína Mathernová, zástupkyňa generálneho riaditeľa riaditeľstva EK pre susedskú politiku a rozširovanie.

11.09.2019 17:08
debata (12)

Šefčovič bude v novej EK zodpovedať za medziinštituci­onálne vzťahy a ako čisto novú agendu získal takzvaný strategický výhľad.

Najvyššie postavená Slovenka v štruktúrach exekutívy EÚ, ktorá zblízka pozná fungovanie tejto inštitúcie priznala, že pre Slovákov by bol „čitateľnejší“ nejaký konkrétny ekonomický či finančný rezort.

Podľa nej pojem medziinštituci­onálne vzťahy neznie veľmi konkrétne, avšak v praxi toto portfólio zahŕňa najmä to, že Šefčovič bude „hlasom“ Európskej komisie v Rade pre všeobecné záležitosti (GAC), najdôležitejšom združení zástupcov členských krajín okrem summitov EÚ.

„Tu sa rozhoduje napríklad o európskom rozpočte, otázky rozširovania Európskej únie a všetky dôležité veci, ktoré nemajú samostatnú sektoriálnu Radu,“ opísala situáciu Mathernová. Vysvetlila, že existujú ministerské rady pre financie, zahraničnú politiku, životné prostredie, spravodlivosť či agrosektor, ale všetky dôležité veci (bez pokrytia rezortných ministrov) idú cez Radu pre všeobecné záležitosti.

Šefčovičovou úlohou bude zastupovať záujmy eurokomisie, čeliť diplomatom či ministrom členských krajín a snažiť sa o konsenzus medzi dvoma inštitúciami – EK a Radou.

„Bude tiež najvyšším styčným dôstojníkom cez debaty s Európskym parlamentom a ostatnými inštitúciami EÚ,“ dodala Mathernová. Upozornila, že hoci Šefčovič sa týmto úlohám venoval aj pred desiatimi rokmi (2009 – 2014), teraz je situácia oveľa zložitejšia, najmä kvôli pestrejšiemu politickému zafarbeniu europarlamentu, komplikovanejším vzťahom medzi jednotlivými frakciami a posilnenej úlohe EP.

Okrem toho sa výrazne zmenila aj situácia vo svete, sú tu nové výzvy, ktorým čelí EÚ, stačí spomenúť napríklad brexit. Tým sa tiež zaoberajú ministri vo formáte GAC.

„To znamená, že Šefčovič bude pri všetkých kľúčových rozhodnutiach, kde bude vystupovať ako dôležitá pravá ruka von der Leyenovej. Toto by som nepodceňovala, čo sa týka viditeľnosti Slovenska a významu tohto postu. Treba to trochu vysvetliť a to mi v slovenských médiách ušlo,“ skonštatovala v závere Mathernová.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ursula von der Leyenová #Katarína Mathernová