Z hotela na severe Cypru po zásahu tlakovou vlnou evakuovali aj 200 Slovákov

Na ministerstve zahraničných vecí zasadá na pokyn premiéra Petra Pellegriniho pracovná skupina v súvislosti s výbuchom muničného skladu v severnej časti Cypru, informoval Úrad vlády. Tlaková vlna po výbuchu zasiahla aj 10 kilometrov vzdialený hotel, kde v tom čase bolo aj približne 200 Slovákov na dovolenke. Hotel okamžite evakuovali. Ľudia vyšli na pláž a čakali na ďalší vývoj.

12.09.2019 14:21 , aktualizované: 16:30
Cyprus Munitions Explosion Foto: ,
Požiar po výbuchu muničného skladu.
debata (13)

„Následkom tlakovej vlny došlo k poškodeniu jednej strany hotela, teda sklenených výplní. Ľudia sa nemohli vrátiť do izieb, pokiaľ personál neskontroloval, ktoré miestnosti sú a ktoré nie sú bezpečné. Dovolenkárom, ktorých izby sa nemohli ďalej používať, bolo poskytnuté náhradné bývanie v neďalekom hoteli,“ informoval Roman Berkeš, predseda Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr. Uviedol, že 62 dovolenkárov sa späť na Slovensko vracia plánovane dnes. Pre tých, ktorí majú pobyt dlhší, no radi by sa vrátili späť domov, priletí lietadlo s kapacitou viac ako 170 miest.

„Odlet má stanovený na piatok 40 minút po polnoci. V týchto chvíľach (štvrtok popoludní – pozn. red.) delegáti oslovujú klientov a zisťujú, koľkí chcú na dovolenke zostať a koľkí sa rozhodnú pre návrat,“ doplnil Berkeš, podľa ktorého je lokalita, kde došlo k výbuchu, vyhľadávaná turistami už posledných osem až deväť sezón, pričom sa stala obľúbenou nielen pre Slovákov, ale aj Nemcov či Američanov.

Okná na jednom z hotelov poškodené výbuchom. Foto: SITA/AP, Petros Karadjias
Cyprus Munitions Explosion Okná na jednom z hotelov poškodené výbuchom.

Situáciou sa zaoberá aj pracovná skupina. „Rezort zahraničia spoločne s ministerstvom vnútra hľadá najlepšie riešenie tak, aby sa slovenskí občania dostali čo najrýchlejšie a bezpečne domov," informoval Úrad vlády s tým, že sk to bude potrebné, budú využité aj lietadlá Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR.

Cyperskí Turci evakuovali po výbuchoch, ktoré zapríčinil požiar v armádnom sklade, obyvateľov jednej dediny. Zatiaľ nehlásia žiadnych mŕtvych. Ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti Facebook uviedlo, že plamene sa začali šíriť vo štvrtok ráno a už sa ich podarilo uhasiť.

Prípad sa stal približne šesť kilometrov východne od mesta Girne. Niektorí ľudia utrpeli zranenia následkom rozbitých okien. Tamojšie médiá informovali, že pre drobné poranenia ošetrili aj niekoľko turistov v neďalekých hoteloch.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus