Pellegriniho obhajovala hŕstka koaličných poslancov, rozprava trvala vyše desať hodín

Po vyše desiatich hodinách sa skončila rozprava počas mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce opozícia odvolať premiéra Petra Pellegriniho. Jej výsledok sa dozvieme v utorok 17. septembra o 9:00. V rozprave vystúpilo takmer 20 poslancov, väčšina opozičných. Premiéra obhajovala len hŕstka koaličných poslancov. Za vládu vystúpil v pléne podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši.

13.09.2019 09:31 , aktualizované: 23:44
debata (197)

Video: Rozpravu na mimoriadnej schôdzi k odvolávaniu premiéra Petra Pellegriniho začal líder OĽaNO Igor Matovič.

Video

Ako prvý v pléne vystúpil predkladateľ návrhu, líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý kritizoval postoj premiéra pri odvolávaní Jankovskej, keďže ten chcel čakať na dôkazy od orgánov činných v trestnom konaní.

Matovič označil predsedu vlády za najzbytočnejšieho premiéra, ktorý za rok a pol nespravil nič. „Vaša argumentácia bola postavená na tom, že musíme počkať na výsledky orgánov činných v trestnom konaní. Chceli ste od Slovenska, aby sklonilo hlavu, aby sme čakali, kým súdy rozhodnú, že Monika Jankovská sa spreneverila svojej funkcii. My sme naopak chceli, aby ste chránili morálnu zodpovednosť a vieru ľudí v spravodlivosť. Vy ste sa namiesto toho v tejto kľúčovej situácii rozhodli, že budete slúžiť mafii, ktorej slúžite už 19 rokov, a tou mafiou je Smer,“ povedal na úvod svojho vystúpenia v pléne Matovič.

Predseda hnutia zdôraznil, že vzhľadom na to, že túto mimoriadnu schôdzu sa podarilo otvoriť na piaty pokus, bude rozprávať bez použitia papiera, aby tým symbolicky poukázal na holé ruky, ktoré majú občania v dôsledku dlhoročného vládnutia Smeru. „Pán Pellegrini, vás si ľudia zvolili opakovane a väčšina vás volila, pretože verila, že budete v najlepšom vedomí a svedomí chrániť ich záujem. Vy ste túto ich dôveru sklamali,“ priblížil Matovič.


VIDEO: Prenos z Národnej rady SR ste mohli sledovať naživo.


Pellegrini má podporu koalície. Na brífingu to povedal predseda parlamentu Andrej Danko s tým, že na otvorení mimoriadnej schôdze našli zhodu na Koaličnej rade.

Premiér nikdy nepočul také slabé zdôvodnenie odvolávania člena vlády

Premiér Peter Pellegrini nikdy nepočul také slabé zdôvodnenie odvolávania člena vlády, uviedol počas schôdze. „Ak ma navrhujete odvolať len za to, že Monika Jankovská neprišla o funkciu v ten moment, ako ste si priali vy, nech sa páči, odvolávajte ma každý deň," vyhlásil v pléne počas piatkovej diskusie na mimoriadnej schôdzi parlamentu Pellegrini.

Pre premiéra je podstatné, že Jankovská už vo funkcii štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti nie je. „Keby neodišla, potom by sme mohli hodnotiť, aký bude ďalší vývoj,“ povedal ďalej Pellegrini. „Pani štátna tajomníčka nesedí na svojej stoličke. Že sa tak nestalo vo vysnívaný dátum pána Matoviča alebo pána Hegera, to nie je môj problém, to je váš problém,“ doplnil premiér s tým, že nikoho nekryl a nikoho nežiadal, aby vo svojej funkcii ostal.

Pellegrini tiež Matovičovi odkázal, že nemá problém sa hájiť aj sám. „Čelím ‚extrémnemu‘ útoku asi 12 poslancov, ktorí tu sedia. To by som zvládol aj sám, nemusia tu byť koaliční poslanci a členovia vlády,“ reagoval na výčitku Matoviča, že Pellegriniho nebránia jeho spolustraníci.

Spôsob, akým vystupuje predseda OĽaNO Matovič, je spôsobený podľa predsedu vlády možno tým, že mu nebolo dopriate chodiť po Slovensku. „Nebolo Vám dopriate, aby Vám ľudia v regiónoch ďakovali za to, čo ste pre nich urobili, ako ste pomohli riešiť ich problémy. Lebo Vy ste nič také nerobili, len luxusne sedíte v opozičnej lavici a beriete luxusný plat. Nenesiete zodpovednosť za nič, čo sa v tomto štáte deje, lebo ste žiadnu exekutívnu funkciu nezastávali. Je mi úprimne ľúto, že ste nezažili, aké je to niekomu pomôcť," uviedol v pléne Pellegrini.

Čaputová: Situácia je vecou politických strán

Prezidentka Zuzana Čaputová aktuálne dianie na politickej scéne sleduje. „Je predovšetkým vecou politických strán, aby sa situáciou zaoberali,“ reagoval Martin Strižinec, hovorca prezidentky na otázku, či prezidentka neplánuje stretnutie s predsedom vlády Petrom Pellegrinim alebo predsedom parlamentu Andrejom Dankom.

SaS nemá právo niekoho odvolávať, tvrdí Raši

Keby SaS po zverejnení správ svojho lídra Richarda Sulíka s Marianom Kočnerom a po kauze Sasanka žiadala jeho odchod zo strany, mala by v súčasnosti právo žiadať odvolanie niekoho iného. Povedal to podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer).

„Vám nevadí, že váš predseda po takejto komunikácii neodstúpil? Toto je niečo, na čo stačí povedať sorry?“ apeloval na poslancov z klubu SaS v súvislosti s prepisom komunikácie Sulíka s Marianom Kočnerom., ktorý bol v minulosti zverejnený. Pripomenul aj video zo stretnutia týchto dvoch, na ktorom hovorili o voľbe generálneho prokurátora. Skonštatoval, že keby vtedy žiadali odchod Sulíka, dnes by mali právo žiadať odchod niekoho iného.

Poukázal aj na Matovičove slová, ktorými vysvetlil svoje stretnutie s Marianom Kočnerom. Líder OĽaNO v minulosti povedal, že ho podnikateľ kontaktoval v súvislosti s voľbami a podľa Rašiho slov v pléne chcel byť číslo 150 na kandidátke OĽaNO. Raši zdôraznil, že na kandidačnej listine OĽaNO sú posledné miesta tie najatraktívnejšie.

Poslanec Gábor Grendel (OĽaNO) poukázal na to, že problém nie je v tom, že by Jankovská komunikovala s Marianom Kočnerom, ale v tom, že jej polícia musela zobrať telefón. „Svoj mobilný telefón nemusel odovzdať polícii ani Richard Sulík, ani Igor Matovič, ani Miroslav Beblavý. Svoj mobilný telefón musela odovzdať pani Jankovská, ktorá s vami kandidovala v roku 2016,“ povedal v reakcii na Rašiho vyjadrenie.

Poslankyňa Anna Zemanová (SaS) poukázala na večierky, na ktorých sa vysokopostavení členovia strany Smer zúčastnili spolu s Marianom Kočnerom. Pripomenula správy medzi Alenou Zsuzsovou a „maznákom“. Zdôraznila, že mimoriadna schôdza je o tom, že Pellegrini nevyvodil politickú zodpovednosť za konanie Jankovskej.

Poslanec Ján Marosz (OĽaNO) pripomenul výrok Antonina Vadalu z minulosti, keď Rašiho označil za jedinú alternatívu v komunálnych voľbách. Na prepojenia Smeru-SD a Rašiho s Vadalom upozornil v pléne aj Matovič.

Peter Pčolinský (Sme rodina) podotkol, že v pléne sedí len zopár poslancov Smeru. „Mne to príde, že vašim vlastným poslancom nezáleží na imidži tejto vlády,“ povedal. Poukázal na to, že pri odvolávaní ministrov SNS v minulosti v pléne sedel celý ich poslanecký klub a „bili sa za nich“.

Odvolávanie na tretí pokus

Na mimoriadnej schôdzi, ktorá sa začala v piatok o 13:00, sa prezentovalo 130 poslancov. Prechádzajúce dva pokusy opozície boli neúspešné. Schôdzu sa nepodarilo ani na dvakrát otvoriť v prvom plánovanom termíne (6. septembra) ani v druhom (9. septembra). Plénum nebolo uznášaniaschopné. Opozičným poslancom sa nepáči, ako sa predseda vlády postavil k odvolaniu dnes už bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej za údajnú komunikáciu s Marianom Kočnerom.

Opozícia vyzbierala podpisy pod ďalšiu schôdzu s tým istým cieľom. Šéf parlamentu sa obrátil na ústavnoprávny výbor s otázkou, či je možné zvolať dve schôdze s tým istým cieľom. Podľa predsedu výboru Róberta Madeja ide o neštandardnú situáciu a ani Ústava SR detailne nerieši, ako sa s ňou vyrovnať.

„Tak, ako návrh zákona nie je predmetom dvojakého prerokovávania, nemalo by to platiť ani pri návrhu na odvolávanie. Je preto vhodné, aby predkladatelia zvážili späťvzatie jedného z týchto návrhov,“ povedal v stredu Madej.

S touto a obdobnými situáciami by sa mal podľa neho do budúcnosti vyrovnať zákon o rokovacom poriadku. Danko rozhodol, že ak budú v piatok v pléne prítomní všetci poslanci, ktorí sa podpísali pod ďalšiu mimoriadnu, 50. schôdzu, začne sa o 13:00. Verí, že tá druhá mimoriadna schôdza, ktorá je zaradená ako posledný bod programu 49. schôdze, bude v tom prípade krátka.

Štátna tajomníčka Monika Jankovská v utorok 3. septembra na tlačovej besede informovala, že odstupuje z funkcie. Tvrdí, že s Marianom Kočnerom nekomunikovala, ani ho nepozná a mobilný telefón jej nevzali, ale dobrovoľne ho vydala tak, ako dobrovoľne vydala všetky kódy k svojmu mobilu, keďže nemá čo tajiť. Celú komunikáciu s Marianom Kočnerom označila za „údajnú“. Jankovskú v stredu 4. septembra vláda na jej žiadosť odvolala.

197 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #Peter Pellegrini #odvolávanie premiéra