Na námestí, kde chce Matovič spomínať na 17. november, búchajú krompáčmi

Veľká plocha v centre Bratislavy ohraničená plotom, za ktorým pracuje niekoľko robotníkov. Krompáčmi vykopávajú mramorovú dlažbu v okolí Pamätníka SNP na Námestí Slovenského národného povstania. Rekonštrukcia začala prebiehať na mieste, kde chce líder OĽaNO Igor Matovič usporiadať spomienkové podujatie na udalosti zo 17. novembra 1989, ktoré viedli k pádu totalitného režimu v niekdajšom Československu.

13.09.2019 13:54 , aktualizované: 15:00
debata (19)

VIDEO: Pozrite si, ako plotom ohradili časť námestia SNP v Bratislave a ako z neho mizne mramorová dlažba.

Video

Na oznámení na plote je tento nápis: „Predpokladaný termín priebehu opravy: september – november 2019.“ Označenie predpokladaný teoreticky nevylučuje možnosť, že by to mohlo byť napríklad až na konci novembra alebo niekedy v decembri.

Hlavné mesto SR je majiteľom pamätníka a jeho správcom je MARIANUM – Pohrebníctvo mesta Bratislavy. Na oznámení je tiež uvedené, že „oprava pamätníka prebieha na základe rozhodnutia Krajského pamiatkového úradu Bratislava z finančných zdrojov Ministerstva vnútra SR a Hlavného mesta SR Bratislavy“.

Denník Pravda oslovil dvoch zo šiestich robotníkov, ktorí povedali, že nevedia, kedy presne bude kompletne dokončená rekonštrukcia. „Odstraňujeme poškodenú dlažbu. Viem, že sem prídu neskôr aj pamiatkari, ktorí budú čistiť sochy. Viac neviem povedať,“ reagoval jeden z robotníkov.

Hovorca bratislavského magistrátu Peter Bubla poskytol Pravde odpoveď na otázku, či bude dokončená oprava pamätníku do 17. novembra 2019. „Uvedenú opravu zabezpečuje mestská organizácia Marianum. Podľa plánu by práce mali byť skončené do 10. novembra. V prípade, že by nastali nejaké nepredvídateľné skutočnosti (okolnosti), budú tieto práce pozastavené a dokončené po 17. novembri,“ znela jeho kompletná odpoveď.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #SNP #námestie #obnova #17. november 1989 #Igor Matovič