Hygienici upozorňujú na kozmetické výrobky, ktoré môžu spôsobiť lokálne infekcie a podráždenie

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii. Výrobky nahlásili do systému rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky RAPEX kontrolné orgány v Estónsku a v Poľsku. Tlačovou správou o tom informoval hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

16.09.2019 16:01
debata (2)

Nebezpečnú látku obsahuje telový gél Hyaluronic Fluid-Gel, značka AQUA KE AI DE, MEITAN®, výrobná dávka 16K11–53–026, krajina pôvodu Čína, výrobca Guangzhou OBO Cosmeti c Co.,Ltd. Vo výrobku sa nachádza látka methylisothia­zolinone, ktorá je povolená len do zmývateľných výrobkov.

Hygienici upozorňujú aj na prírodné farby na vlasy Natural Hair Color značky Khadi, typ výrobku KHA-009, Black, KHA-010. Dark brown, krajina pôvodu India, výrobca Khadi Naturprodukte GmbH & Co. Vo výrobkoch zistili prekročenie povoleného limitu pre mikroorganizmy. Mikrobiálna kontaminácia môže spôsobiť lokálne infekcie a podráždenie.

Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike. Databáza výrobkov hlásených do systému RAPEX je dostupná na webovej stránke Európskej komisie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #podráždenie #infekcie #kozmetické prípravky