Omyl pri dávkovaní metotrexátu môže byť fatálny

Pomýlili si dávkovanie lieku a v mnohých prípadoch to malo fatálne následky. Celoeurópsky prieskum ukázal, že pacienti s autoimunitnými chorobami ako reumatoidná artritída, psoriáza a Crohnova choroba nesprávne užívali metotrexát. Hoci takýto prípad Štátny ústav pre kontrolu liečiv na Slovensku nezaznamenal, na konci minulého týždňa vydal upozornenie pre lekárov, ako majú pacientov o tomto lieku informovať.

17.09.2019 10:00
debata

Metotrexát sa používa vo dvoch rôznych skupinách, pri onkologických a autoimunitných ochoreniach. Obe skupiny majú iný spôsob dávkovania. Pri nádoroch sa liek berie v závislosti od režimu liečby a môže sa podávať aj denne. Psoriáza či reumatoidná artritída vyžadujú podanie len raz za týždeň. Niektorí pacienti s týmito chorobami urobili v dávkovaní zásadnú chybu.

„Pacienti užívali metotrexát jedenkrát denne namiesto stanovenej dávky jedenkrát týždenne, čo viedlo k závažným zdravotným následkom vrátane úmrtí,“ uviedol Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠUKL).

Z celoeurópskeho prehodnotenia bezpečnosti sa zistilo, že tieto chyby sa môžu vyskytovať na všetkých úrovniach procesu liečby. Hovorkyňa ŠUKL Magdaléna Jurkemíková v tejto súvislosti pripomenula, že vo väčšine prípadov omyl nastal u pacientov, nie na strane lekára. „Štátny ústav vo svojej databáze neeviduje hlásenia nežiaducich účinkov v súvislosti s nesprávnym dávkovaním metotrextrátu na Slovensku,“ doplnila Jurkemíková.

ŠUKL pristúpil k preventívnym opatreniam, ktorými chce zabrániť nesprávnemu dávkovaniu. Vydal oznámenie pre všetkých zdravotníkov. Z neho vyplýva, že pre liek vo forme tabliet im rozpošle edukačné materiály. Pacient s každým balením lieku dostane pacientsku kartu. Tabletové liekové formy budú navyše dostupné už iba v blistrovaných baleniach.

Lekári, ktorí predpisujú, a lekárnici, ktorí vydávajú metotrexát na liečbu autoimunitných ochorení, by podľa ústavu mali poskytnúť pacientovi úplné a zrozumiteľné pokyny pre dávkovanie jedenkrát týždenne. Skontrolovať, či pacient správne porozumel dávkovaniu. Mali by tiež stanoviť konkrétny deň v týždni, kedy bude pacient metotrexát užívať, a zároveň ho informovať o príznakoch predávkovania a poučiť ho, aby v prípade podozrenia na predávkovanie okamžite vyhľadal lekársku pomoc.

Metotrexát patrí do skupiny cytotoxických liekov (liekov proti rakovine). Zabraňuje rakovinovým bunkám rásť, spôsobuje ich smrť. Používa sa pri liečbe ťažkej psoriázy a reumatoidnej artritídy. Predávkovanie zvyšuje závažnosť nežiaducich účinkov lieku, medzi ne napríklad patrí úbytok krvných doštičiek, nevoľnosť, bolesti brucha, zápal úst, zápal sliznice, pásový opar, anémia, zvláštny zápal pľúc niekedy vedúci k úmrtiu. Medzi menej častými nežiaducimi účinkami sú zvýšená citlivosť na infekcie, alergický šok, náhle vzniknutá cukrovka či gastrointestinálne krvácanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #onkologické lieky #onkologické ochorenia #liečba pacientov #autoimunitné ochorenie