Dôchodcovia ušetria na poplatkoch za RTVS

Dôchodcovia a poberatelia dávky v hmotnej núdzi budú od nového roka oslobodení od platenia koncesionárskych poplatkov. Ušetriť by mali takmer 30 eur ročne. Nemusia sa obávať ani dodatočných papierovačiek, pretože zmena prebehne automaticky. Výpadok príjmov verejnoprávnej RTVS by mal byť pokrytý zo štátneho rozpočtu. Politici odhadujú, že bude stačiť 8 miliónov eur ročne, médium ale hovorí o 18 miliónoch.

17.09.2019 12:16 , aktualizované: 19:30
debata (17)

Zrušenie koncesionárskych poplatkov pre skupinu obyvateľov schválil parlament dnes. Novelu zákona o úhrade za služby verejného rozhlasu a televízie podporilo až 109 zo 138 prítomných poslancov, získala teda aj hlasy opozície. Proti bol klub SaS. Zákon z dielne koaličnej SNS nadobúda účinnosť 1. januára 2020. Niektorí opoziční poslanci národniarom vyčítali, že s návrhom prišli zámerne pol roka pred voľbami, aby nalákali voličov – seniorov.

Poplatky za RTVS dnes platia všetci odberatelia elektriny vo výške 4,64 eura mesačne. Schválené oslobodenie sa vzťahuje na tých, ktorí hradia polovicu, 2,32 eura mesačne. Sú to všetky typy penzistov, poberatelia dávky v hmotnej núdzi a osoby, ktoré sú s nimi spoločne posudzované.

„Tieto osoby sú v mnohých prípadoch ohrozené rizikom chudoby, preto požadovanie platiť koncesionárske poplatky aj v polovičnej sadzbe je od nich vzhľadom na možné negatívne sociálne dôsledky nevhodné,“ uviedli poslanci SNS v návrhu k novele. Ročne tak títo ľudia ušetria presne 27,84 eur.

Národniari priznávajú, že to nebude zadarmo. „Spôsobený výpadok na výbere koncesionárskych poplatkov bude Rozhlasu a televízii Slovenska zrejme musieť byť zvýšený príspevkom zo štátneho rozpočtu,“ uvádza dôvodová správa zákona. „Ide o osem miliónov eur, ktoré ovplyvnia rozpočet RTVS. Vykompenzujú sa z príjmov štátu. Verejnoprávny rozhlas a televíziu by mal financovať štát,“ povedal jeden z predkladateľov zákona Karol Farkašovský (SNS).

8 miliónov nebude stačiť

Rozhlas a televízia Slovenska ale upozorňuje, že osem miliónov nebude musieť stačiť, pretože mnohí si nárok na polovičnú platbu dnes neuplatňujú, čo sa môže zmeniť. „RTVS v súčasnosti eviduje približne 283 000 fyzických osôb s polovičnou platbou, z toho je okolo 3000 poberateľov dávok v hmotnej núdzi. Predpokladáme ročný výpadok v príjmoch až do výšky 18 miliónov eur,“ reagovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Ubezpečila, že výpadok príjmov v žiadnom prípade nebude mať vplyv na kvalitu vysielania.

Podľa Farkašovského je odhad 18 miliónov eur nafúknutý. „Vychádzajúc z toho, koľkí ľudia doteraz platili polovičný poplatok, určite to nebude výpadok žiadnych 15, 16, 17 miliónov, ktoré sa objavili v tlači, ale 8 miliónov z rozpočtu RTVS. Koaličná rada a partneri to zobrali do úvahy a po diskusiách je zabezpečené, že tento výpadok bude vykrytý zo štátneho rozpočtu,“ ubezpečil Farkašovský.

RTVS verí, že peniaze dostane, pričom politici od nej nebudú nič chcieť. „Očakávame, že celý výpadok tohto príjmu bude v zmysle deklarovaných záruk plne kompenzovaný zo štátneho rozpočtu takým spôsobom, ktorý nijako nezníži nezávislosť RTVS,“ odkázal riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Schválenie novely Rezník nekritizuje. „RTVS si váži ľudí, ktorí sú po celoživotnej práci na zaslúženom aktívnom odpočinku, a preto vníma zrušenie úhrad za služby verejnosti pre túto skupinu občanov ako prirodzený civilizačný krok,“ zdôraznil Rezník.

SNS sa už dlhšie netají názorom, že verejnoprávne médium by mal financovať iba štát a nie ľudia cez poplatky. Podľa kritikov tejto idey by síce obyvatelia získali úľavy, na druhej strane by sa otvoril priestor politikom na zásahy do nezávislosti RTVS, najmä v oblasti spravodajstva. Verejnoprávna RTVS by potom bola finančne odkázané na aktuálnu vládnu moc, čo by jej mohlo brániť v kritike.

Národná rada zároveň v rámci novely schválila aj pozmeňujúci návrh Farkašovského, ktorý upravuje časový rozsah vysielania komerčnej reklamy, ktorej obsah obmedzuje zákon. „Navrhovaná právna úprava zachováva v súčasnosti stanovený celkový časový rozsah vysielania reklamy vo všetkých televíznych programových službách vysielateľa zo zákona, avšak umožňuje mu pružnejšie prerozdelenie medzi jednotlivé televízne programové služby,“ skonštatoval poslanec.

Automatický proces

O oslobodenie z platenia koncesionárskych poplatkov nebude treba žiadať. „Bude to automatické. Ak je človek už dnes zaradený na platbu polovičnej sadzby, je pre televíziu jasné, že je dôchodcom, zdravotne ťažko postihnutým alebo v hmotnej núdzi. To znamená, že títo ľudia automaticky od januára prestanú platiť bez akýchkoľvek ďalších papierovačiek,“ avizuje Farkašovský.

Ak však človek získa nárok na úľavu od úhrady až po novom roku, bude musieť podstúpiť rovnaký proces ako dnes. Noví penzisti musia vznik tejto skutočnosti RTVS oznámiť a preukázať. Urobiť tak môžu pomocou formulára dostupného na webe RTVS, s ktorým predložia potvrdenie zo Sociálnej poisťovne o poberaní dôchodku, čestné vyhlásenie a rodné číslo. Poberateľom dávky v hmotnej núdzi k formuláru stačí potvrdenie z Úradu práce a rodné číslo.

Poplatky za verejnoprávnu televíziu a rozhlas sa na Slovensku naposledy zvyšovali 1. augusta 2003. Vzrástla vtedy zo 75 korún na 100 korún za vtedajšiu Slovenskú televíziu (STV) a z 30 na 40 korún za Slovenský rozhlas (SRo). Po prijatí eura a následnom zlúčení oboch verejnoprávnych médií do novovzniknutej RTVS sa platby sčítali a prepočítali, z čoho vznikol súčasný poplatok pre domácnosti vo výške 4,64 eura mesačne. Napriek tomu, že vláda vo svojom programovom vyhlásení avizovala zvýšenie poplatkov, snahu vtedajšieho ministra kultúry zo Smeru Mareka Maďariča zablokovala koaličná SNS.

Systém koncesionárskych poplatkov využíva väčšina európskych krajín. Výnimkou sú krajiny Beneluxu a Pobaltia, Fínsko, Španielsko, Maďarsko či Bulharsko. K minulému roku mali najvyššie ročné poplatky v Rakúsku (do 420 eur), Dánsku (332 eur) a Švajčiarsku (391), kde ich zrušenie vlani odmietli v referende.

Od 1. januára tohto roku boli zrušené vo Švédsku. Spomedzi krajín Európskej únie sú ročné poplatky najnižšie na Slovensku (56 eur), v Poľsku (48 eur) a Portugalsku (33 eur), kde sú súčasťou platieb za elektrinu. V susednej Českej republike sa za rozhlas platí mesačne 45 Kč (1,75 eura) a za televíziu 135 Kč (5,21 eura), čo je spolu takmer 84 eur ročne.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #koncesionárske poplatky #Andrej Danko