Danko: Termín voľby kandidátov na Ústavný súd oznámim v piatok

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) oznámi presný termín voľby kandidátov na ústavných sudcov v piatok (20.9.), pravdepodobne však bude v stredu (25.9.) alebo štvrtok (26.9.) o 17.00 h. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii.

18.09.2019 13:03 , aktualizované: 14:00
DANKO: Vyjadrenie po Koaliènej rade Foto: ,
Predseda parlamentu Andrej Danko.
debata (7)

„Bavili sme sa aj o forme. Dohodli sme sa, že každému klubu dávame voľnú ruku. Voľba bude verejná. Verejnosť bude zachovaná identifikáciou hlasovacieho lístka, nebude sa hlasovať kartou. Ani Robert Fico nenamietal. Každý si stojíme za svojím, ja som za verejnú voľbu,“ priblížil Danko. Je tiež presvedčený, že tlak by nemal smerovať len do parlamentu, ale aj do prezidentskej kancelárie.

Danko tiež potvrdil, že predseda Smeru Robert Fico sa v stredu ospravedlnil z účasti na rokovaní parlamentu pre práceneschopnosť. „Včera som s ním bol, bol dosť chorý,“ dodal. Podľa neho však nejde o žiadnu „senzáciu“. Danko tiež avizoval, že vo štvrtok (19.9.) alebo v piatok (20.9.) bude koaličná rada.

Pellegrini verí, že poslanci zvolia dostatočný počet kandidátov

Premiér Peter Pellegrini (Smer) verí, že v nadchádzajúcej voľbe sa podarí zvoliť dostatočný počet kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Uviedol to pred stredajším rokovaním vlády v Čani.

„Verím, že tentokrát sa skončí tento nekonečný príbeh. Je dôležité, aby bol ústavný súd čo najskôr v plnom počte,“ povedal Pellegrini s tým, že prezidentka Zuzana Čaputová by mala už dostať dostatočný počet kandidátov tak, aby z nich mohla vymenovať sudcov a Ústavný súd SR mohol fungovať v plnom zložení.

Pellegrini podporil rozhodnutie strany Smer zúčastniť sa aj na verejnej voľbe, pokiaľ ju väčšina v parlamente odhlasuje. Smer dlhodobo presadzuje tajné hlasovanie. Jeho koaliční partneri SNS aj Most-Híd už hovoria o verejnej voľbe, hoci pôvodne tiež hlasovali v tajnej. Opozícia od začiatku žiada verejné hlasovanie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #kandidáti na ústavných sudcov