Nová voľba predsedu Najvyššieho súdu SR sa uskutoční 25. novembra

Nová voľba predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR sa uskutoční 25. novembra o 13.00 h, kandidátov môžu oprávnené osoby navrhovať do 4. novembra. Informovala o tom hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

18.09.2019 16:09 , aktualizované: 16:18
Najvyssi sud SR Foto:
debata

Kandidátov na predsedu Najvyššieho súdu môže Súdnej rade navrhnúť člen rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, plénum sudcov NS, sudca NS a minister spravodlivosti. Predsedom NS SR sa môže stať len jeho sudca. Na novej voľbe sa však podľa Müller nemôžu zúčastniť kandidáti, o ktorých sa hlasovalo v predchádzajú­cej voľbe.

Voľba sa uskutoční na verejnom zasadnutí Súdnej rady za prítomnosti kandidátov. Všetci majú dostať rovnaké podmienky na sebaprezentáciu a obhájenie svojej predstavy o pôsobení vo funkcii predsedu, nasledovať bude tajné hlasovanie. Kandidát, ktorého rada predloží prezidentke na vymenovanie, potrebuje získať nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých členov Súdnej rady.

V prvej voľbe kandidovali sudkyne NS SR Ivetta Macejková, Jana Bajánková a Soňa Mesiarkinová. Ani v opakovanej voľbe žiadna z nich nezískala dostatočný počet hlasov. O post prejavil záujem aj Štefan Harabin, ktorý z boja odstúpil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #voľba