Sulík povolal Nicholsonovú aj Drobu

Predseda SaS Richard Sulík sa snaží o posilnenie svojej pozície v strane. Na scénu sa vracajú jeho verní - europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová a bratislavský župan Juraj Droba. Europoslankyňa bude dvojkou na kandidátke do budúcoročných parlamentných volieb, jednotkou je Sulík. Šéf liberálov tak reaguje na rebelujúcu platformu okolo podpredsedu strany Ľubomíra Galka, ktorá prišla s vlastnou kandidátkou. Kto bude nakoniec na prestížnych miestach volebného zoznamu, rozhodne ďalší mimoriadny kongres začiatkom októbra v Jasnej.

19.09.2019 10:25 , aktualizované: 21:00
debata (31)
VIDEO: Pozrite si, ako sa na tlačovej konferencii postavil Richard Sulík k problémom vo vlastnej strane.
Video

Galkov tábor, do ktorého patria známe tváre z Národnej rady ako Jozef Rajtár, Natália Blahová a Jana Kiššová, do Jasnej príde. „Kongresu sa zúčastníme, budeme sa snažiť zabrániť čistke a presvedčiť čo najviac delegátov o tom, že v prospech strany a v prospech Slovenska je naša vzájomná spolupráca,“ odkázali. Podľa nich Sulík vedie stranu direktívne, nedemokraticky a snaží sa zabetónovať vo vedení. Zvolanie snemu považujú za spustenie čistiek, v ktorých sa podľa nich predseda chce zbaviť ich platformy Demokratické jadro SaS.

Podľa Blahovej má Sulík problém najmä s Galkom a Rajtárom. „Povedal, že s nimi dvoma na jednej kandidátke nebude, čo my nepripúšťame. Je to také tlačenie k múru. Ja osobne sa budem musieť zamyslieť nad tým, či chcem byť vôbec na takejto kandidátke, pretože keď nevie dať ruku do ohňa za Rajtára a Galka, tak nechcem, aby v tom prípade dával ruku do ohňa za mňa,“ zdôraznila Blahová. Ich platforma zrejme bude súhlasiť s tým, že ich kongres zaradí na kandidátku na nezvoliteľných miestach. Potom sa budú musieť spoliehať na preferenčné hlasy. „Sme otvorení všetkým kompromisom,“ doplnila Blahová.

Iní straníci, ktorí stoja na Sulíkovej strane, ale hovoria, že problém je práve Galkovo krídlo, najmä on sám. Podpredseda strany má podľa nich záujem o líderskú stoličku a v strane intriguje. Sulík takéto informácie priamo nepotvrdil, odmieta obvinenia z nedemokratic­kosti.

„Udiali sa viaceré veci, ktoré nechcem komentovať. Mnohé z nich sú vnútrostranícke a nechcem prispievať k živeniu takýchto rečí. Z rôznych dôvodov sa stalo, že ma viac ako štvrtina členov vyzvala zvolať druhý kongres, na ktorom budeme schvaľovať kandidátku. Nie je to moje rozhodnutie, keď ma osloví štvrtina členov, som podľa stanov povinný to spraviť,“ vysvetlil.

Líder SaS dodal, že on čistky nerobí. Iba sa snaží, aby strana fungovala a mala stabilný poslanecký klub. "Na kongrese môže každý člen predložiť svoj návrh kandidátky a členovia budú hlasovať o tom, ktorú chcú. Kandidátku predložím. Robím na nej, ale ešte ju hotovú nemám a nebudem sa vyjadrovať ku konkrétnym menám okrem prvých dvoch pozícií. Jednotkou budem ja a dvojkou Lucia Nicholsonová,“ vyhlásil Sulík s tým, že schvaľovanie kandidátky priamo všetkými členmi považuje za najdemokratic­kejšie.

Bývalá podpredsedníčka parlamentu Ďuriš Nicholsonová zrušila svoje pozastavenie členstva v SaS z júna v stredu 18. septembra, teda v deň zvolania ďalšieho mimoriadneho snemu. „Predpokladám, že ak získa viac preferenčných hlasov ako v roku 2016, bude to pre ňu silný signál, aby pôsobila v slovenskej politike. V každom prípade bude kandidovať a zúčastňovať sa na kampani,“ odpovedal Sulík na otázku, či sa Nicholsonová potom vzdá mandátu v europarlamente.

Nicholsonová: Je čas myslieť na Slovensko, nie na seba

Europoslankyňa na sociálnej sieti vymenovala päť dôvodov, prečo si zrušila pozastavenie členstva v SaS a vracia sa do jamy levovej, ako stranu sama nazvala. „ Po prvé, ani z diaľky sa nemôžem pozerať na ten nefér boj ľudí, ktorí príliš uverili sami v seba a prahnú po moci. Po druhé, nebyť SaS, nikdy by som nebola v politike a nemala možnosť zmysluplne pracovať na lepšom Slovensku. Po tretie, budúca demokratická vláda bude potrebovať silnú SaS. Po štvrté, SaS sa musí zmobilizovať a začať myslieť na Slovensko, nie na seba. Po piate, SaS potrebuje pomoc,“ vysvetlila Nicholsonová, ktorá z rozbrojov v strane viní práve Galka. Ako si predstavuje svoje pôsobenie v Bruseli v prípade zvolenia do Národnej rady, komentovať odmietla.

Bratislavský župan Juraj Droba zo Sulíkovej strany odišiel v roku 2013 spolu s piatimi poslancami okolo Jozefa Kollára a ďalšími 75-timi členmi strany. Droba sa na svoj návrat do SaS teší. „Dostal som ponuku od pána Sulíka a akceptoval som ju, aby som podporil stranu. Keďže som zakladateľ SaS, jeden zo šiestich, tak mi bude cťou vrátiť sa do svojej vlastnej strany,“ povedal pre Pravdu Droba.

Vnútorné rozbroje v SaS komentovať Droba nechcel. „Myslím si, že kandidátka bude bez pána Galka zdravá, dobrá a veľmi silná,“ zdôraznil župan. Do parlamentu sa v prípade úspechu nechystá, preto svoje miesto na kandidátke nerieši. „Lucia je nespochybniteľná dvojka kandidátky pre svoj výtlak, aká bude ale moja pozícia na kandidátke, je mi jedno, lebo budem robiť ďalej župana. Na kandidátku pôjdem len preto, aby som podporil SaS,“ vysvetlil.

Sulík: Na kandidátke budú ľudia, za ktorých dám ruku do ohňa

Či Sulík do volieb počíta s Galkom a Rajtárom, povedať nechcel. „Na kandidátke budú ľudia, za ktorých dám ruku do ohňa a na ktorých sa budem vedieť spoľahnúť, že po voľbách bude náš poslanecký klub stabilný. Za toto ručím. O menách budeme včas informovať,“ povedal predseda liberálov. Tvrdí, že odchodom mu zatiaľ nehrozil nikto. „Zachytil som rôzne veci. Nebudem ich komentovať, ale nikto mi neoznámil, že ak sa stane niečo, tak odíde,“ priblížil.

Natálii Blahovej prekáža, že o 150-člennej kandidátke bude rozhodovať 200-členný kongres. „Je to komplikovaná diskusia, to sa nedá vybaviť za pár hodín pred celým kongresom. Aby sa mohol každý vyjadriť, musel by kongres trvať týždeň,“ sťažuje sa Blahová. Nespokojná je tiež s tým, že sa o návrate Nicholsonovej s Drobom dozvedela iba z médií.

Politologička Darina Malová hovorí, že kongres bude bojom dvoch krídiel o moc v strane. Výsledok je podľa nej ťažko predvídať, ale v konečnom dôsledku strana utrpí. „Sulík ide do konfliktu, lebo od členov očakáva lojalitu voči nemu ako lídrovi. Má svoju charizmu a je s tou stranou spätý. Na druhej strane má rebelujúca skupina jasnú predstavu, ako by mala demokratická strana fungovať a že by mala uplatňovať aj vnútrostranícke demokratické mechanizmy. Treba očakávať búrlivý a napätý míting, kde sa rozhodne o tom, kam sa strana ďalej poberie. Hrá sa o každý hlas, ale ako to dopadne, je ťažko povedať,“ hodnotí Malová.

Vždy, keď strana nie je jednotná, voličov to podľa Malovej mätie. "Tí, ktorí ju dlhodobo podporujú, sú určite sklamaní. Je to veľmi nepredvídateľná situácia, ale či vyhrá jeden alebo druhý, stranu to rozhodne poškodí. Vzhľadom na dobrý výsledok z roku 2016 sa obávam, že v budúcoročných voľbách to bude pre SaS pohroma,“ uzavrela politologička. V parlamentných voľbách v roku 2016 získala SaS 12,1 percenta hlasov.

Záznam celej štvrtkovej tlačovej besedy strany SaS.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranky #Richard Sulík #Jana Cigániková #SASKA