Čaputová podpísala novelu zákona, ktorá zbavuje sudcov v politike talára

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá zbavuje sudcu funkcie v prípade kandidovania vo voľbách do Národnej rady (NR) SR alebo Európskeho parlamentu. Informovali o tom z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

19.09.2019 15:23
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
debata (39)

Podľa novely má sudca kandidujúci v parlamentných voľbách či eurovoľbách prísť o funkciu sudcu. Sudcovia tak nebudú môcť kandidovať na kandidačnej listine politickej strany či hnutia.

Novela zákona tiež zavádza inštitút hosťujúceho sudcu, ktorý by mal na súde zastupovať dočasne absentujúceho sudcu. Hosťujúci sudca bude podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) fungovať na mieste sudcu, ktorý dočasne nevykonáva funkciu pre materskú alebo rodičovskú dovolenku, je dlhodobo práceneschopný alebo je na stáži. Na súde by bol do návratu absentujúceho sudcu, potom by šiel robiť hosťujúceho sudcu na ďalší súd.

Podľa rezortu spravodlivosti sú súdy v praxi konfrontované so situáciami, keď dočasný výpadok zákonného sudcu spôsobuje nutnosť prerozdelenia vecí medzi iných kolegov. Táto situácia sa podľa predkladateľov nedá riešiť pridelením nového voľného miesta sudcu, pretože absencia sudcu je dočasná. Nové miesto by neskôr bolo nadbytočné a nebolo by možné ho rušiť, keďže sudca je vymenovaný do funkcie bez časového obmedzenia.

Rezort tiež v predkladacej správe uviedol príklad inštitútu tzv. lietajúceho sudcu, ktorý funguje v európskom priestore. Slovenský ústavný poriadok pristupuje podľa rezortu spravodlivosti k problematike nepreložiteľnosti sudcu pomerne konzervatívnym spôsobom. Novela zákona o sudcoch a prísediacich bude účinná od 15. októbra.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #novela zákona #Zuzana Čaputová