V piatok sa po celom Slovensku i v zahraničí budú opäť konať zhromaždenia Za slušné Slovensko

Predstavitelia iniciatívy majú dva základné požiadavky, a to dôkladné vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a káuz s tým súvisiacich a novú, dôveryhodnú vládu.

19.09.2019 15:48
debata (143)

Piatkový protest iniciatívy Za slušné Slovensko je organizačne pripravený, organizátori už len dolaďujú posledné technické detaily, povedala hovorkyňa iniciatívy Eva Lavríková. Zhromaždenie sa tentokrát koná o 18:00 na bratislavskom Námestí slobody, nie na Námestí SNP. Zdôraznila, že zostávajú čisto občianskou iniciatívou. Ich ambíciou je zdôrazniť aj v udalostiach dnešných dní občiansky hlas. „Veríme, že ľuďom stále záleží na tom, čo sa okolo nás deje," povedala Lavríková. Vyjadrila presvedčenie, že reálna účasť ako zvyčajne prekročí počet účastníkov nahlásených v udalostiach na sociálnych sieťach.

Protesty budú opäť vo viacerých mestách na Slovensku i v zahraničí – v Bánovciach nad Bebravou, Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Bardejove, Bratislave, Čadci, Kežmarku, Košiciach, Leviciach, Prievidzi, Prešove, Žiline, Brne, Londýne, Melbourne a vo Viedni. V Leviciach vystúpi novinár, publicista a spisovateľ Martin M. Šimečka, v Banskej Štiavnici speváčka Zuzana Mikulcová, v Prievidzi novinár Eugen Korda, v Brne raper Tono S., v Žiline literárny kritik Peter Zajac, v Bratislave herečka, moderátorka a autorka kníh Kristína Tormová (Farkašová), herec Juraj Kemka či fyzik, publicista Martin Mojžiš.

„Od začiatku máme dve požiadavky: dôkladné vyšetrenie vraždy Jána a Martiny a káuz s tým súvisiacich, a novú, dôveryhodnú vládu. Vyšetrovanie napreduje, no zároveň na povrch vyplávalo množstvo špiny. Veríme však, že ide o očistný proces, v ktorom máme svoje miesto aj my, občania. Našou úlohou je povzbudiť všetkých poctivých vyšetrovateľov, prokurátorov, policajtov a novinárov, bez ktorých by toto nebolo možné. Stále pribúdajúce kauzy týkajúce sa ľudí na najvyšších postoch otriasajú dôverou ľudí v štát a my musíme dať najavo, že si ho nenecháme ukradnúť,“ povedala Lavríková.

Podľa organizátorov sa zhromaždenia uskutočnia v takej istej sile a rozsahu ako doteraz, čo je možné vďaka všetkým, ktorí im opakovane vyjadrujú podporu a sú „v tomto boji“ s nimi – či už ide o učiteľov, zdravotné sestry, vedcov, hercov, úradníkov, klimatické iniciatívy a ďalšie osobnosti. „Aj tentokrát ich zástupcovia vystúpia na zhromaždeniach po celom Slovensku. Zároveň sa v ten istý deň koná globálny klimatický štrajk, takže táto téma dostane priestor aj na našich zhromaždeniach,“ uviedla Lavríková.

143 debata chyba
Viac na túto tému: #Za slušné Slovensko