Viac ako päťtisíc ľudí sa postavilo za lepšiu ochranu klímy

Klimatická kríza je najväčšou výzvou súčasnosti. "Na to, aby sme ju dokázali zvrátiť, potrebujeme každého z nás. Musíme si uvedomiť, že čas sa kráti, musíme spojiť sily," odkázali členovia hnutia Fridays For Future Slovensko na štvrtom klimaštrajku, ktorý v piatok usporiadali v Bratislave. Pridali sa tak k tisíckam miest na celom svete, ktoré žiadajú klimatickú spravodlivosť a urýchlené kroky k prechodu na bezuhlíkovú ekonomiku.

20.09.2019 10:44 , aktualizované: 15:02
debata (173)

„Klimatická zmena je taká hrozba, ktorá sa dotýka všetkých nás, preto dnes na námestí nestojíme sami. Cítime, že naše aktivity majú zmysel, ľudia sa viac zaujímajú, začínajú chápať problém, ktorému čelíme. Pominul sa čas na diskusie, či a ako problém riešiť, prišiel čas konať. Naším cieľom je bojovať za život našej planéty,“ vyhlásil Jakub Andacký z hnutia.

Klimatický štrajk sa súčasne uskutočňuje aj v Žiline, v Banskej Bystrici, v Nitre a Košiciach. Hodinu pred zhromaždením v Bratislave svoj vlastný pochod zo Šafárikovho námestia na Námestie slobody usporiadala aj Univerzita Komenského. Študenti na čele s rektorom Marekom Števčekom sa potom presunuli k hlavnému podujatiu. Na bratislavskom Námestí slobody sa podľa organizátorov za zdravšiu klímu prišlo postaviť zhruba 5 000 ľudí. Následne sa presunuli cez Palisády pred parlament. Cestou odkazovali: Zmeňme systém, nie klímu, Zem je len jedna, aj Planétu si nedáme.

VIDEO: Pozrite si atmosféru klimaštrajku v hlavnom meste.
Video

„Nie je nám ľahostajné, kde a ako budeme žiť, v akom životnom prostredí a preto stojíme za bojom ku klimatickým zmenám. Nastal čas sa zodpovednejšie správať k našej planéte,“ prízvukoval pódiu rektor Univerzity Komenského v Bratislave Marek Števček. Podľa predsedu Slovenskej akadémie vied Pavla Šajgalíka je naša budúcnosť spojená len s touto planétou, na ktorej žijeme.

„Chráňme si túto zem, zatiaľ nám nikto iné miesto na život nevymyslel a myslím, že to tak skoro vedci ani neurobia,“ konštatoval Šajgalík. O závažnosti klimatickej klímy sa zmienili aj predstavitelia Amnesty International Slovakia, iniciatívy Znepokojené matky či kultúrnej obce. Zhromaždení zároveň minútkou ticha odoslali odkaz, že si treba uvedomiť potrebu záchrany zeme.

Klimatický štrajk v Bratislave na Námestí...
Piatkový klimatický štrajk v Bratislave sa...
+16Klimatický štrajk v Bratislave.

Ku štrajku sa pripojilo dvadsať primátorov

Do klimatického štrajku v Nitre sa v piatok zapojili aj dve desiatky slovenských primátorov, ktorí sa v meste zúčastnili na zasadnutí prezídia Únie miest Slovenska. Primátori podľa hovorcu nitrianskej radnice Tomáša Holúbka zdôrazňovali, že sa budú vo svojich mestách zasadzovať za viac správne udržiavanej zelene, budú podporovať nemotorovú dopravu, ako aj znižovanie produkcie odpadov.

Podľa primátora Nitry Mareka Hattasa musí každý urobiť kroky, ktoré zachovajú planétu v udržateľnom stave, aby tu mohli žiť aj naše deti a vnúčatá. Zdôraznil, že je potrebné nielen ísť príkladom, ale je tiež nutné šíriť myšlienky s pozitívnym dopadom na prírodu ďalej. „Viete, že jazdím na bicykli, že nakupujem v bezobalovom obchode, že svoje deti učím k ekológii a prosím, robte to aj vy,“ apeloval Hattas.

Klimatický štrajk podporili aj zamestnanci Mestského úradu v Nitre, ktorí symbolicky na pätnásť minút prerušili prácu a prihlásili sa tak k myšlienke zmierňovania zmien klímy.

Podpora od prezidentky

Prezidentku Zuzanu Čaputovú teší, že mladí ľudia preberajú iniciatívu a aj vďaka nim sa klimatická kríza stáva jednou z veľkých tém doma, ako aj na medzinárodnej úrovni. Uviedla to na sociálnej sieti. Pripomenula, že v piatok cestuje na Klimatický summit OSN do New Yorku, ale s organizátormi klimatického štrajku sa stretla minulý týždeň.

„Veľmi vítam ich iniciatívu. Tlak, ktorý na riešenie klimatickej krízy svojimi aktivitami vyvíjajú, je pre Slovensko, pre Európu, aj pre celý svet nesmierne potrebný,“ uviedla prezidentka v súvislosti s organizátormi. Zopakovala tiež, že súčasná generácia je prvou, ktorá vážne pociťuje dôsledky klimatickej zmeny a zároveň poslednou, ktorá s ňou ešte môže niekto urobiť.

Prezidentka strávi najbližší týždeň v USA, kde sa okrem iného zúčastní na klimatickom summite OSN 23. septembra a vystúpi v rámci Všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN 24. septembra. Na samite plánuje Čaputová vyzdvihnúť cieľ Slovenska ukončiť využívanie uhlia ako zdroja na výrobu elektrickej energie do roku 2023 a projekt transformácie najväčšieho hnedouhoľného regiónu na hornej Nitre.

Pellegrini: Slovensko je pripravené podieľať sa na opatreniach v prospech klímy

Klimatická zmena je veľmi vážna téma, ktorá sa nastoľuje čoraz naliehavejšie a žiada si od všetkých krajín na svete a ich lídrov obrovskú zodpovednosť, uviedol na sociálnej sieti Premiér Peter Pellegrini. Zdôraznil, že Slovensko je pripravené podieľať sa na opatreniach, ktoré majú spomaliť zásadné klimatické zmeny a že ako jediný premiér krajín V4 sa prihlásil k plánu mať do roku 2050 uhlíkovo neutrálne Slovensko. Podľa svojich slov je rád, že dnes množstvo mladých ľudí vyjadruje v uliciach podporu opatreniam, ktoré majú zachrániť našu planétu. Dodal, že pre lepšie životné prostredie musia urobiť niečo aj jednotlivci, napr. separovaním odpadu, zálohovaním PET fliaš, využívaním alternatívnej dopravy, či nepoužívaním neekologických materiálov.

Dvanásť požiadaviek

Enviromentálni aktivisti prichádzajú s 12 požiadavkami. Vládu SR, prezidentku Čaputovú a slovenských poslancov Európskeho parlamentu žiadajú, aby na európskej a inej medzinárodnej úrovni presadzovali odvážne a efektívne riešenia klimatickej krízy vo všetkých dostupných oblastiach, ktoré sú nutné pre zvrátenie súčasnej klimatickej situácie.

Predstaviteľov slovenskej vlády tiež žiadajú, aby sa legislatívne zaviazali k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality do roku 2040. „Jej cieľom je zamedzenie nárastu globálnej teploty o viac ako 1,5 °C oproti predindustriálnemu obdobiu. Ide o opatrenie, ktoré môže zastaviť neustály rast emisií sklenníkových plynov a kontinuálnu ťažbu a spaľovanie fosilných palív,“ vysvetľujú aktivisti. Okrem iného žiadajú aj vyhlásenie stavu klimatickej núdze, podporu nízkouhlíkových a najmä bezuhlíkových riešení v doprave s dôrazom na podporu využívania hromadnej dopravy a cyklodopravy či transformáciu výroby energie na decentralizovanú bezuhlíkovú energetiku.

Ako podotkli organizátori štrajku, klimatická kríza je najväčšou výzvou súčasnosti. „Podľa správy Medzivládneho panela pre zmenu klímy (IPCC), publikovanej na jeseň roku 2018, je kritickou hranicou oteplenia našej planéty 1,5°- 2,0° C. Pri súčasnom tempe produkcie emisií skleníkových plynov, akými je CO2, dosiahneme túto hranicu okolo roku 2030. Na základe záverov správy IPCC tak máme necelých 12 rokov na implementáciu potrebných systémových zmien, ktoré zabezpečia nulovú produkciu emisií sklenníkových plynov. Ak by k nim nedošlo, mnohé časti planéty by sa stali neobývateľnými. Dôsledkom toho by bola masová migrácia obyvateľstva nebývalých rozmerov, pre nedostatok vody, či potravín,“ upozornili.

Štrajk podporujú aj rôzne inštitúcie

Klimatický štrajk podporili vedecké a odborné inštitúcie ako Slovenská akadémia vied, Univerzita Komenského, Slovenská technická univerzita, Vysoká škola výtvarných umení, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Technická univerzita v Košiciach, Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach, Vysoká škola manažmentu – City University of Seattle či Národohospodárska fakulta Ekonomickej univerzity v Bratislave. Takisto sa k nim pridalo aj viac ako 70 mimovládnych organizácií, napríklad Greenpeace Slovensko, My sme les, WWF Slovensko, Via Iuris, Človek v ohrození, Liga za ľudské práva, Za slušné Slovensko a viaceré nadácie.

Fridays For Future Slovensko je študentské hnutie inšpirované 16-ročnou švédskou študentkou Gretou Thunberg. Študenti po celom svete už niekoľko mesiacov každý piatok vynechávajú vyučovanie, pretože klimatická kríza priamo ohrozuje práve ich budúcnosť. Celosvetové hnutie mladých ľudí aktívne vyvíja tlak na svetových lídrov, aby začali klimatickú krízu riešiť s najvyššou prioritou. Fridays For Future Slovensko je oficiálnou súčasťou celosvetového hnutia za budúcnosť klímy. Aktívne komunikuje so sieťou organizátorov po celom svete a koordinuje spoločný postup, či prípadné aktivity.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie #Zuzana Čaputová #klimatický štrajk