Koalícia je podľa Fica funkčná, kandidátku predstaví v krátkom čase

Vládna koalícia je absolútne funkčná, dôkazom toho je aj schválenie a posunutie viacerých návrhov zákonov z dielne Smeru do druhého čítania. Vyhlásil to v piatok na tlačovej konferencii predseda Smeru Robert Fico.

20.09.2019 12:32 , aktualizované: 14:00
debata (24)

„Všetky návrhy zákonov, ktoré sme si dohodli v rámci spolupráce, prechádzajú úplne hladko, podstatne väčšou ako ústavnou väčšinou. Sme svedkami veľkej sociálnej žatvy. Predkladáme prelomové zákony, ktoré tu doteraz neboli,“ vyhlásil Fico.

Smeru do druhého čítania prešla novela zákona o minimálnej mzde, ktorou sa má určiť vzorec jej pravidelného zvyšovania, návrh na úpravu poskytovania náhradného výživného či zvýšenie rodičovského príspevku. „Garantujeme, že ak budeme súčasťou ďalšej vládnej koalície, budeme chrániť všetky sociálne opatrenia, ktoré sme prijali. Nepôjdeme cestou znižovania sociálneho štandardu. Ochránime sociálny štát, my sme mu dali pečať ako sociálneho štátu,“ hovorí Fico.

Zároveň uviedol, že ho prekvapila podpora návrhu na zmeny v oblasti náhradného výživného, do druhého čítania ho posunulo 126 poslancov. „To len poukazuje, že návrh zákona je kvalitne pripravený. Robili sme ho v spolupráci s miestnymi a centrálnymi úradmi. Vyriešili sme problém matiek alebo otcov, ktorým nie je platené výživné,“ podotkol Fico.

Zároveň ocenil, že v parlamente prešli aj ďalšie návrhy zákonov, ktoré pripravili koaliční partneri. Ide napríklad o zníženie DPH na vybrané potraviny, schválené bolo zrušenie koncesionárskych poplatkov pre dôchodcov, SNS priniesla zmeny aj v športovej oblasti, znížila sa daň pre firmy a živnostníkov s obratom do 100 000 eur, Mostu-Híd prešiel návrh na zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane.

Smer predstaví kandidátku do volieb v krátkom čase

Smer predstaví kandidátku a jej lídra v krátkom čase, po voľbách nepôjde cestou znižovania sociálnych štandardov, zdôraznil Fico.

„Ochránime sociálny štát. To bude hlavný obsah našej politiky,“ povedal Fico s tým, že hoci sa bude opozícia pokúšať ísť do volieb „len kriminalizáciou“, Smer zotrvá na obrane sociálnych opatrení.

Fico zároveň avizoval, že v krátkom čase informuje aj o lídrovi kandidátky a ďalšom postupe do volieb. Naznačil, že by to mohlo byť na tlačovej konferencii začiatkom budúceho týždňa. „Nepatrím a nikdy nebudem patriť medzi lídrov, ktorí stranu založia a ju potom sami pošlú do hrobu,“ reagoval na otázku, či bude lídrom strany on, alebo premiér Peter Pellegrini (Smer).

Poukázal pri tom na výsledky Smeru. Strana má podľa jeho slov ambíciu piatykrát vyhrať voľby a skladať opäť vládu, čomu prispôsobí Fico aj svoje ďalšie rozhodnutia.

Fico by moratórium na prieskumy zvýšil na 60 dní

Predseda Smeru by moratórium na zverejňovanie prieskumov pokojne zvýšil na 60 dní pred voľbami. „Manipulácia s prieskumami verejnej mienky je očividná. Používa sa nekalé ovplyvňovanie ľudí. Teraz platia dva týždne, návrh je 30 dní. Hovoríme o tom. Ja by som ho pokojne zvýšil na 60 dní, ale ak bude 30 dní kompromis, poslanecký klub Smeru ho podporí," uviedol. Podľa šéfa Slovenskej národnej strany Andreja Danka by sa prieskumy nemali zverejňovať 30 dní pred voľbami. Návrh zdôvodnil tým, že prieskumy sa na Slovensku kupujú.

Je šanca na to, aby boli zvolení zvyšní kandidáti na sudcov ÚS

Predseda Smeru si myslí, že je obrovská šanca na to, aby boli zvolení zvyšní kandidáti na ústavných sudcov. Smer podľa neho navrhne tajnú voľbu, strana však bude rešpektovať rozhodnutie parlamentu o spôsobe voľby. Parlament má kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR vyberať v stredu (25. 9.). Pôjde už o piatu voľbu.

„Myslím si, že budú vybratí štyria kandidáti, ktorí budú ponúknutí prezidentke na rozhodnutie,“ povedal Fico s tým, že chce proces voľby ústavných sudcov ukončiť.

Vo vládnej koalícii podľa Fica ešte nie je dohoda na spôsobe voľby. Aj naďalej si myslí, že tajná voľba je najväčší výdobytok demokracie. „Cúvame naspäť, ak ustupujeme z tajnej voľby, každý významný funkcionár je volebný v tajnej voľbe,“ doplnil s tým, že strana v pléne navrhne tajnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov. Smer už viackrát zopakoval, že ak verejná voľba nájde podporu väčšiny, strana by k nej mohla pristúpiť. Verejnú voľbu kandidátov presadzujú koaličný Most-Híd aj SNS. Parlament doteraz volil kandidátov tajne.

O stratifikácii dohoda zatiaľ nie je

Dohoda o reforme nemocníc, tzv. stratifikácii, zatiaľ neexistuje, povedal Fico. Zdôraznil, že vládne zákony nemôžu prechádzať s podporou opozície.

„Sú experti, ktorí s tým majú problém, rokuje sa ďalej a ešte máme priestor na dosiahnutie dohôd,“ uviedol s tým, že zákon bude až na programe ďalšej schôdze parlamentu.

Doplnil, že vládny zákon môže prejsť len vtedy, ak ho podporí Smer-SD, SNS a k tomu aj Most-Híd. „Ak sa pripoja opozičné strany, to je ich problém,“ uviedol.

Fico tiež ocenil, že vláda oddelila časť, ktorá sa týka starostlivosti o dlhodobo chorých od stratifikácie. Zopakoval, že pri stratifikácii vnímajú hlavne riziko rušenia oddelení.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico