Pellegrini: V Smere je už nejaká dohoda na kandidátke

Najsilnejšia politická strana zatiaľ robí okolo kandidátky tajnosti. Verejnosť najviac zaujíma, kto bude volebným lídrom a či sa v prestížnom zozname ocitnú také mená ako Robert Kaliňák či Tibor Gašpar. Líder Smeru Robert Fico, ktorý bude kandidátku predkladať, zatiaľ neprezradil ani jednu nomináciu. Podľa informácií Pravdy by mal Fico kandidovať z druhého miesta, jednotkou má byť Pellegrini. Kaliňák by sa o hlasy voličov už nemal uchádzať. O zostavení listiny však vedenie strany stále rokuje. V stredu možno povie viac.

24.09.2019 14:20 , aktualizované: 16:45
premiér / Peter Pellegrini / Foto: ,
Predseda vlády SR Peter Pellegrini
debata (55)

V Smere je už „nejaká dohoda“, ako by strana mala ísť do volieb. Potvrdil to premiér a podpredseda Smeru Peter Pellegrini po stretnutí straníckeho vedenia, ktoré preberalo nominácie do budúcoročných parlamentných volieb.

Podrobnosti predseda vlády hovoriť nechcel, nechal to na stredajšiu tlačovú konferenciu strany. Na otázku, či bude Robert Fico na kandidačnej listine pre budúcoročné voľby, uviedol, že má na to ako predseda strany plné právo. Pellegrini zároveň nateraz nepotvrdil, že on bude lídrom kandidátky. Takéto veci má podľa neho oznamovať stranícky líder, čiže Fico.

„Pre mňa a nás všetkých budú dôležité mená, aby kandidátka bola kvalitná. Chcem garantovať, že nemáme iné spoločné ciele ako udržať stranu Smer ako úspešnú. Urobím všetko pre to, aby Smer aj naďalej patril k najúspešnejším a najstabilnejším politickým subjektom v krajine,“ povedal Pellegrini. O menách na kandidačnej listine hovoriť nechcel, listina sa bude podľa neho schvaľovať zrejme koncom novembra.

Dodal, že kandidátka by mala ponúknuť kvalitu a vytvoriť čo najväčší koaličný potenciál. Preto budú pri jej tvorbe v Smere podľa Pellegriniho zvažovať mená citlivo. Premiér tým naznačil, že v zozname sa zrejme neocitne meno bývalého policajného šéfa Tibora Gašpara. Líder strany sa doteraz odmietal jasne vyjadriť, či Gašpar bude kandidovať, čím nezamietol špekulácie okolo tejto nominácie. Pellegrini však Gašpara už dávnejšie vylúčil.

O vzťahu s Ficom premiér povedal, že sú dvaja dospelí ľudia, ktorí môžu mať na veci rozdielne názory, ale vedú konštruktívne debaty, ktoré môžu stranu posúvať ďalej. Doplnil, že ich predstavy o stratégii strany sa približujú. „Nečakajte nič dramatické,“ podotkol Pellegrini s tým, že o funkcii predsedu strany nehovorili. „Predsedu máme. My sme sa venovali voľbám, kandidačnej listine, stratégii, ale o predsedníckej stoličke nediskutujeme,“ doplnil premiér.

Fico vraj v Bonaparte už nebýva

Fico už pravdepodobne nebýva v komplexe Bonaparte. „Podľa mojich informácií tam už asi nebýva,“ povedal Pellegrini.

Byt mal Ficovi prenajímať podnikateľ Ladislav Bašternák, ktorého v marci odsúdili v kauze neodvedenia dane a poistného na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody. Bašternákovi prepadol majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu.

Expremiér v marci avizoval, že ak pôjde byt do dražby, nekúpi ho.

Vyjadrenia k Mazurekovi si vyjasnili

Premiér si už s predsedom Smeru vyjasnili Ficove vyjadrenia na adresu Milana Mazureka odsúdeného za hanobenie národa, rasy a presvedčenia.

„Prešli sme si aj tieto veci a sme si to vyjasnili. Sme ďalej pripravení fungovať, ako je našou povinnosťou,“ povedal po stretnutí vedenia Pellegrini. Na otázku, či dal Fico prísľub, že nebude koketovať s fašistami, Pellegrini povedal, že si dali viacero prísľubov. Zároveň odmietol, aby tisícky členov Smeru boli kritizované za zlyhania jednotlivcov.

Predseda Smeru Robert Fico vo videu na sociálnej sieti uviedol, že exposlanec Národnej rady SR Milan Mazurek (ĽSNS) povedal to, čo si myslí takmer celý národ. Fico to vyslovil v súvislosti s odsúdením Mazureka za hanobenie národa, rasy a presvedčenia. Tvrdil, že orgány činné v trestnom konaní a súdy často rozhodujú pod tlakom médií. Mazurek čelil obžalobe pre hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v rádiu.

Premiér sa s Ficovým krokom nestotožňoval. „Ospravedlňovať hocikoho, kto popiera alebo bude popierať holokaust alebo teror voči komukoľvek, voči jeho náboženstvu, rase, presvedčeniu, je neprípustné,“ uviedol Pellegrini ešte predtým, ako s Ficom hovoril.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini