Kubánsky liek na diabetickú nohu by sa mohol na Slovensku používať naďalej

Kubánsky liek Heberprot-P na diabetickú nohu by sa na Slovensku mohol používať v rámci jeho klinického skúšania. Jeho podávanie pacientom je v súčasnosti pozastavené po tom, čo sa u jedného pacienta objavila rakovina. Súvislosť s liečbou sa nepotvrdila ani nevyvrátila. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR teraz komunikuje s kubánskou stranou ďalšie kroky.

24.09.2019 14:49
debata (7)

Liek je oficiálne registrovaný v 23 krajinách vo svete. Žiadny regulátor v týchto krajinách nezaznamenal závažný nežiaduci účinok počas podávania Heberpotu P vrátane malignít. „Štátny ústav pre kontrolu liečiv zrealizoval kontrolu v jednotlivých centrách a nezaznamenal iné ako už doteraz známe hlásené nežiaduce účinky,“ povedala jeho riaditeľka Zuzana Baťová.

Ako poukázala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru), liek sa pacientom ponúkal po vyčerpaní štandardných metód. To, že sa zvažuje obnovenie dodávok lieku na Slovensko, pripustila už v auguste. Pripomína, že v téme sa ako ministerka striktne drží faktov, zákonov a odborných posudkov.

Prognóza pacientov s diabetickou nohou je podľa diabetológa Emila Martinku zlá a je porovnateľná alebo horšia ako viaceré formy rakoviny. „Aplikácia tohto lieku jednoznačne prispela k zlepšeniu terapeutického výsledku, respektíve kompletnému vyhojeniu ulcerácie u väčšiny pacientov na našom pracovisku, a to aj takých, kde defekt napriek bežnej liečbe trval niekoľko rokov, postupne sa rozširoval a prognosticky smeroval k amputácii alebo závažnej komplikácii, akou je napríklad sepsa,“ doplnil.

Slovensko je prvou krajinou v rámci Európskej únie, kde sa liek začal používať. Išlo o súčasť deblokácie kubánskeho dlhu. Liek je na Kube podľa ministerstva zdravotníctva registrovaný od roku 2007 a používal sa v 68 krajinách u viac ako 300 000 pacientov. Klinické skúšanie sa začalo v roku 2001. „Ukázalo sa, že liečivo, ktoré sa podáva v časovom obmedzení a aplikuje sa lokálne, skracuje čas hojenia rán a v niektorých prípadoch je jedinou alternatívou na hojenie vredu, následkom čoho bolo zníženie počtu amputácii končatín, čo je pre pacienta i celú spoločnosť obrovským prínosom,“ poukazuje rezort zdravotníctva.

Diabetická noha patrí medzi najvýraznejšie komplikácie cukrovky. Na Slovensku sú tisícky ľudí s touto diagnózou.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #ministerstvo zdravotníctva #cukrovka #Heberport-P